trgovina-kupac-police-ftdPrema prihodima ljestvica deset najvećih lanaca ovako izgleda: Konzum, Plodine, Mercator, Lidl, Kaufland, Metro, Spar, Billa, Tommy i Dinova Diona

Najveći rast prihoda na listi deset najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj su tijekom 2011. godine zabilježili Lidl i Spar. Prvi je rastao 15,6 posto, a drugi 16,6 posto, s time da ta dva lanca, kao i svi ostali inozemni trgovci osim Metroa, na hrvatskom tržištu bilježe gubitke.

Prema podacima Fine u Liderovom izdanju ‘Tisuću najvećih’, može se vidjeti i da su Plodine i službeno zasjele na poziciju broj dva na ljestvici, što je do lani držao Mercator.

Plodine su lani ostvarile 2,98 milijardi kuna prihoda, što je bio rast od 13 posto. Ipak, drugoplasirani je još uvijek više od četiri puta manji od prvog Konzuma, čiji su prihodi iznosili 13,36 milijardi kuna, piše Poslovni dnevnik.

Premoćni Konzum je rastao ‘samo’ 5,1 posto (četiri lanca na listi su rasla više od njega). Pritom mu je dobit iznosila 446 milijuna kuna i u odnosu na godinu ranije smanjena je za 15,7 posto.

Ako se uvaži činjenica da Lidl Hrvatska i Kaufland imaju istog vlasnika (njemačku Schwarz grupu) onda je zapravo ta grupacija najbliži takmac Konzumu jer joj prihodi skupno iznose 4,8 milijardi kuna.

Na listi deset najjačih pad prihoda bilježe samo Billa, Metro Cash & Carry i Mercator. Spar je, unatoč rastu prihoda, najveći gubitaš: iskazao je minus od čak 145 milijuna kuna, što je u odnosu na godinu ranije pad od 30 posto.

Drugi najveći gubitnik je Mercator: minus mu iznosi više od 115 milijuna kuna i značajno je povećan u odnosu na godinu ranije. Lidl je značajno smanjio gubitak: iznosi 19,5 milijuna kuna (u prvim godinama rada u Hrvatskoj bilježili su gubitke i veće od 200 milijuna kuna).

Metro Cash & Carry se po prihodima vratio na 2006., a unatoč ranijim planovima, već četiri godine nisu otvorili nijedan novi objekt. S liste deset najjačih ispao je Kerum, a na nju je ušla Dinova Diona.

Navodno je Željko Kerum već dogovorio prodaju trgovina Tomislavu Mamiću, vlasniku lanca Tommy. Budući da je Mamić već neke Kerumove trgovine preuzeo, nedavno je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) od Tommyja zatražila prijavu koncentracije. Ako dođe do potpunog preuzimanja Keruma, Tommy će se po prihodima svrstati uz bok Lidlu.

Zanimljivo je da je Studenac, lanac u vlasništvu poduzetnika Josipa Milavića, koji je po prihodima 13. na listi (1,06 milijardi kuna), ostvario dobit od 54,6 milijuna kuna.

Primjerice, drugoplasirane Plodine, uz tri puta veći prihod, bilježe dobit od 47,6 milijuna kuna. Na ljestvici deset najvećih trgovaca je pet lanaca u plusu, pet u minusu. Od stranaca profit bilježi jedino Metro.

Prema prihodima ljestvica deset najvećih lanaca ovako izgleda: Konzum, Plodine, Mercator, Lidl, Kaufland, Metro, Spar, Billa, Tommy i Dinova Diona. Na 12. mjestu je Kerum, uz 1,06 milijardu kuna prihoda uz gubitak od 24 milijuna kuna. (Tportal)