Miljenko Vaić – Nestlé Adriatic

Nestléa S.A. je u 2016. godini ostvario organski rast od 3,2 posto, što je među najboljim stopama rasta u cijeloj industriji, a sa zadovoljstvom mogu reći da smo mi i u Hrvatskoj i u regiji Adriatic rasli brže od prosjeka kompanije, ističe Miljenko Vaić, generalni direktor Nestlé Adriatica za Hrvatsku, Sloveniju i BiH

Što se tiče makroekonomskih trendova, u 2017. godini očekujem rast tržišta maloprodaje kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji, dok u Bosni i Hercegovini očekujem stabilno tržište, navodi Vaić.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Tijekom 2016. godine svi raspoloživi makroekonomski pokazatelji u Hrvatskoj su imali pozitivan predznak, a osobito je za našu industriju značajan konstantan rast trgovine na malo. Možemo li stoga tvrditi da se tržište oporavilo od višegodišnje recesije?
Definitivno možemo potvrditi da je trend na tržištu pozitivan, recesija je iza nas i možemo se u potpunosti posvetiti prilikama koje pruža rast tržišta. Pri tome treba imati na umu da je tijekom zadnjih sedam do osam godina naš potrošač promijenio neke svoje navike te treba očekivati da će dio njih zadržati i u nadolazećem periodu bez obzira na povećanje potrošnje.

Kako ste zadovoljni ostvarenim prodajnim rezultatima na hrvatskom tržištu te koje su kategorije iz vašeg portfelja ostvarile najveći rast?
Vrlo smo zadovoljni 2016. godinom jer je to za nas bila godina u kojoj smo imali rast prodaje u svim kategorijama proizvoda i to već drugu godinu zaredom. Najveći rast ostvarili smo u kategoriji kave, inače našoj najvećoj kategoriji.

U njoj na hrvatskom tržištu držimo lidersku poziciju s našim brendom Nescafé u svim potkategorijama u kojima smo prisutni – Gold, Crema, Classic, Cappuccino, 3in1 i Nescafé Dolce Gusto. Značajno smo, također, rasli i na tržištu majoneze s markom Thomy, kao i na tržištu instant juha s markom Maggi.

Naše zamjensko mlijeko za dojenčad Nan učvrstilo je lidersku poziciju na hrvatskom tržištu, a također je rasla i naša hrana za kućne ljubimce, naročito brendovi Gourmet Gold i Felix. Kumulativno gledajući, naš je tržišni udio porastao za 619 postotnih poena u proteklih 12 mjeseci, što je među ponajboljim rezultatima tvrtke Nestlé u Europi.

Prije dvije godine najavili ste ulazak na hrvatsko tržište i s kategorijom sladoleda. U kojoj ste mjeri ostvarili zacrtane ciljeve u ovom tržišnom segmentu?
Nestlé sladoledi prisutni su na hrvatskom tržištu, doduše u ograničenom obujmu, uglavnom na obali odnosno područjima s najviše turista. To i jest bila naša zacrtana strategija s obzirom na visoku koncentraciju i vertikalnu integraciju tržišnog lidera.

Vezano za to, prošle godine su mediji u Srbiji pisali o tome da planirate zatvoriti tvornicu sladoleda u Staroj Pazovi, što ste iz Nestléa odlučno opovrgnuli. Koliki je godišnji kapacitet proizvodnje u ovoj tvornici te na koja sve tržišta plasirate ove proizvode?
Kao što je javnosti već poznato, u listopadu prošle godine, a nakon uspješnog dobivanja svih potrebnih regulatornih dozvola, kompanije Nestlé i R&R su formirale Froneri, novo zajedničko ulaganje u okviru poslovnih kategorija sladoleda, smrznute hrane i hladnih mliječnih proizvoda.

Tvrtka Nestlé je u Froneri uložila svoje cjelokupno poslovanje sladoleda u Europi i još nekim zemljama diljem svijeta te je Froneri sada potpuno neovisan o tvrtki Nestlé, koja je sada samo jedan od suvlasnika nove, veće kompanije. Samim time, tvornica u Staroj Pazovi nije zatvorena, već je prešla pod upravljanje nove kompanije. Ono što bih želio istaknuti jest da je ona samo jedna od tvornica iz koje Nestlé sladoledi dolaze na hrvatsko tržište, pored tvornica iz Italije, Grčke, Poljske i ostalih zemalja EU.

Od 1. siječnja 2017. godine došlo je do promjene na čelu Nestléa S.A. jer je funkciju glavnog izvršnog direktora preuzeo Mark Schneider. Je li to imalo nekog utjecaja na smjer poslovanja kompanije te možete li istaknuti osnovne brojke o poslovanju kompanije u 2016. godini?
Gospodin Schneider preuzeo je vođenje kompanije s početkom ove godine te je jasno dao do znanja da će nastaviti strateško usmjerenje kompanije na prehranu, zdravlje i zdrav život, istovremeno njegujući korporativne vrijednosti i principe.

Nestléa S.A. je u 2016. godini ostvario organski rast od 3,2 posto i rast operativne profitne marže u konstantnoj valuti za 30 bazičnih poena te je značajno smanjio obrtni kapital s 4,7 posto na 2,8 posto prodaje. Na osnovu ovih rezultata Uprava i Nadzorni odbor predložili su Skupštini dioničara 22. godinu za redom povećanje dividende, što je dokaz kontinuiteta. Inače, stopa rasta od 3,2 posto među najboljima je u industriji, a sa zadovoljstvom mogu reći da smo mi i u Hrvatskoj i u regiji Adriatic rasli brže od prosjeka kompanije.

Ima li ova promjena na čelu matice određenog utjecaja na poslovanje Nestlé Adriatica?
Ne. Naš model, svrha i ambicija ostaju isti. Želimo biti najbrže rastuća prehrambena kompanija u regiji, uz stalan fokus na naše potrošače i kupce.

Kompanija Nestlé lani je proslavila veliku obljetnicu, 150 godina poslovanja. Na koje ste aktivnosti posebno stavili naglasak u kontekstu obilježavanja ovog jubileja?
Obilježiti 150 godina postojanja i razvoja nije mala stvar. Nema mnogo kompanija koje se mogu pohvaliti ovakvom dugovječnošću, a da su još pritom i ovako uspješne kao Nestlé.

Razlog tome je što smo uvijek bili relevantni i inovativni – prva zamjenska hrana za dojenčad, prva instant kava – uvijek smo nudili proizvode koji su bili kvalitetni i na najbolji način zadovoljavali potrebe pojedinaca i njihovih obitelji. U tom duhu smo i većinu aktivnosti vezanih uz 150 godina usmjerili na naše vjerne potrošače i njihovo zadovoljstvo.

Kao najveća svjetska prehrambena kompanija Nestlé je oduvijek diktirao trendove. S razvojem tržišta i preferencija potrošača, upravljanje proizvodima postao je vrlo kompleksan proces. Što je po vama ključno da bi se neki proizvod izdvojio iz konkurencije u današnjoj maloprodaji gdje pojedine trgovine imaju i po 100 tisuća proizvoda na svojim policama?
Da bi se neki proizvod izdvojio iz mase mora ponuditi nešto po čemu je jedinstven i prepoznatljiv – po svom okusu, kvaliteti, pakiranju, dostupnosti, cijeni i sl. Pronaći “ono nešto” po čemu će neki proizvod biti jedinstven i prepoznatljiv ključni je zadatak za svakog brand managera i marketinškog stručnjaka. Kada to znamo, onda znamo što želimo komunicirati prema potrošačima i kako to onda implementirati kroz sve kanale komunikacije i kroz sve kanale distribucije.

Puno pažnje poklanjate i zdravstvenom aspektu te se posebno fokusirate na problem pretilosti, a izuzetno ste aktivni i u programu zapošljavanja mladih. Možete li reći nešto više o ovim aktivnostima?
Tvrtka Nestlé, kao vodeća prehrambena kompanija u svijetu, svjesna je svog i utjecaja cijele industrije na zdravlje potrošača. Iz tog razloga velike napore ulažemo u edukaciju o pravilnoj prehrani i važnosti redovite tjelovježbe, kao i prevenciju prekomjerne težine i pretilosti, posebno kod djece i mladih. Tako je na globalnom nivou još 2009. godine pokrenuta inicijativa Healthy Kids, kojoj smo se mi u Hrvatskoj i regiji pridružili 2011. godine pokretanjem programa Vrtim Zdravi Film.

Kroz šest sezona gotovo 45.000 učenika sedmih razreda u regiji imalo je koristi od našeg projekta, što ga čini najvećim projektom ovog tipa u regiji. Njegovu važnost potvrđuju i brojne institucije – ministarstva obrazovanja i zdravstva, športski savezi i nacionalni zavodi za javna zdravstva u sve tri države – čiju podršku imamo od samog početka. Posebno nas veseli što je samo u Hrvatskoj u proteklih šest školskih godina u projektu sudjelovalo 17.500 učenika sedmog razreda, čije je znanje o pravilnoj prehrani prosječno unaprijeđeno za 13 posto.

S druge strane, stupanj zapošljivosti mladih predstavlja globalni izazov, ne samo za ekonomiju, već i za društvo kao cjelinu. Tako je kompanija Nestlé 2013. godine pokrenula “Inicijativu za zapošljavanje mladih” koju je 2014. godine nadogradila programom “Savez za mlade”.

U protekle tri godine Savez je u Europi osigurao 115.000 radnih mjesta te prilika za praksu i pripravništvo, oformljeno je više od 600 programa dualnog sustava obrazovanja te je organizirano 10.000 radionica kojima su mladi diplomanti pripremani za razgovore za posao i ulazak na tržište rada. Kada govorimo o regiji Adriatic, do kraja prošle godine smo zaposlili 112 mladih te za njih 139 osigurali pozicije za praksu i pripravništvo.

Nedavno ste se obvezali da ćete ukloniti najmanje 18.000 tona šećera iz proizvoda koji će se naći na europskom tržištu do 2020. godine. Na koje se to sve kategorije proizvoda odnosi te kako to planirate provesti?
Nestlé već dugi niz godina ulaže u stvaranje zdravijih i ukusnijih proizvoda tako što uklanja šećer, soli i masti te dodaje hranjive tvari poput cjelovitih žitarica. Tako je, na primjer, Nestlé u posljednje tri godine uklonio 11.300 tona šećera iz proizvoda u Europi koji nisu odgovarali visokim nutritivnim kriterijima kompanije.

U veljači ove godine kompanija se obvezala ukloniti najmanje još dodatnih 18.000 tona šećera iz proizvoda na europskom tržištu do 2020. godine. Ovom inicijativom, koja je samo jedna od stavki naših novih globalnih obveza, želimo podržati Europsku komisiju i države članice koje bi do kraja godine trebale razviti akcijske planove za unapređenje prehrambenih proizvoda.

Vratimo se na regiju. Osim poslovanja u Hrvatskoj, što smo ranije prokomentirali, kako ste zadovoljni ostvarenim rezultatima na ostalim regionalnim tržištima?
Kao što sam već ranije spomenuo, vrlo smo zadovoljni rezultatima u 2016. godini i sve zemlje Adriatic regije imale su organski rast iznad prosjeka grupe, što se vidi i u konsolidaciji povećanja naših tržišnih udjela. Naročito me veseli rast prodaje na tržištu Bosne i Hercegovine, gdje je naš distributer MCI uz našu pomoć ostvario povećanje prodanih količina od 10,9 posto, što je zaista odličan rezultat ako se ima u vidu ukupno ekonomsko stanje i produžena recesija na tržištu Bosne i Hercegovine.

Pogledajmo malo i u blisku budućnost. Kakve trendove očekujete u 2017. godini te na što planirate staviti osobiti naglasak kada je riječ o portfelju koji nudite svojim potrošačima u Hrvatskoj i regiji?
Što se tiče makroekonomskih trendova očekujem rast tržišta maloprodaje kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji, dok u Bosni i Hercegovini očekujem stabilno tržište.

U okviru takvog tržišnog konteksta mi ćemo naglasak staviti na glavninu asortimana koji je već prisutan na tržištu, na naše najprodavanije proizvode poput Nescaféa, majoneze Thomy i juha Maggi, Nana, Felixa, Liona i Nesquika. Ponudu ćemo, također, obogatiti i inovacijama poput majoneze Thomy Delight, koja ima 50 posto manje masti i 47 posto manje kalorija, a jednako dobar okus. Svim ljubiteljima kave koji još nisu probali Nescafé Gold ponudit ćemo novo jednokratno pakiranje od dva grama za pripremu vrhunske šalice kave po vrlo prihvatljivoj cijeni.