radler-splash-midiProdaja piva je u travnju/svibnju 2011. porasla za 12.810 hektolitara ili 3,5% u odnosu na travanj/svibanj prošle godine pa možemo bez ustezanja reći da su upravo ‘radleri’ donijeli vjetar u leđa kategoriji koja već dvije godine bilježi pad prodaje

Prema podacima agecije Nielsen u prvih pet mjeseci ove godine potrošilo se 14.883 hektolitara ‘radlera’ (maloprodaja i ugostiteljstvo), što je 1,8% ukupne količinske prodaje piva ove godine, ali u svibnju imaju udio od čak 5,7% s ukupno plasiranih 11.176 hektolitara na tržište.

Zanimljivo, prodaja piva je u travnju/svibnju 2011. porasla za 12.810 hektolitara ili 3,5% u odnosu na travanj/svibanj prošle godine pa možemo bez ustezanja reći da su upravo ‘radleri’ donijeli vjetar u leđa kategoriji koja već dvije godine bilježi pad prodaje (a pomoglo je i sunce kad je najviše trebalo, pogotovo u ugostiteljstvu).

S druge strane moguće je napraviti i poveznicu s padom prodaje gaziranih bezalkoholnih pića, čija je prodaja u travnju/svibnju ove godine za 7350 hektolitara manja nego lani, što je pad od 3,4%. Naime, u percepciji konzumenta ‘radler’ i gazirani sok jesu konkurencija, pogotovo u ugostiteljstvu.

Bit će zanimljivo pratiti razvoj ovog segmenta piva, zbog činjenice da se na pivskom tržištu napokon dogodilo nešto novo što je generiralo rast prodaje, kao i činjenice da takvo piće neumitno utječe na druge konkurentske kategorije osvježavajućih pića.

Val vrućine zadnjih tjedana svakako im neće odmoći. Hoće li ih se tržište zasititi? Gdje im je granica, 5-6%, ili možda preko 10% udjela? Hoće li “plesati” jedno ljeto ili će se uvriježiti među potrošačima?

To ćemo tek vidjeti…

radler-1Prema istraživanju agencije Hendal i magazina Ja TRGOVAC, provedenom tijekom lipnja 2011. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 427 građana Hrvatske starijih od 15 godina, čini se kako građani Hrvatske vole miješati svoje pivo s voćnim sokom.

Iako snažniju tržišnu prisutnost bilježi tek od proljeća ove godine, kombinacija piva s voćnim sokom za koju je uvriježeni naziv radler jako se brzo udomaćila u rukama Hrvata i Hrvatica.

Čini se kako su proizvođači koji su u svojoj paleti ponudili neku inačicu ovog pića uoči turističke sezone učinili pravi poslovni potez.

O tome dovoljno govori i opća poznatost ove vrste pića. Naime, prema istraživanju čak 80,6 posto ispitanika upoznato je barem s nekim od ponuđenih pića iz kategorije tzv. radlera na hrvatskom tržištu, dok tek nešto manje od petine ispitanih nije nikad čula za spomenuto piće.

radler-3Kada je riječ o konzumaciji brojke su prilično ravnomjerno podijeljene. Naime, od ukupnog broja sudionika ankete, koji su upoznati s radlerom, njih 51,5 posto ga je i probalo, dok nešto manja polovica (48,5%) nije konzumirala ovo piće.

Na pitanje jesu li od nedavne pojave i široke ponude mješavina piva i voćnoga soka na hrvatskom tržištu u ovo ljetno vrijeme zamijenili ili smanjili uobičajenu konzumaciju pive i soka zbog radlera, svega 17,5 posto anketiranih odgovara potvrdno, dok nadmoćna većina od 82,5 posto nije promijenila svoje navike pijenja pive ili soka.

radler-4Upitani za učestalost konzumiranja mješavine piva i voćnog soka, najveći broj ispitanih odgovara kako ga pije jednom tjedno (35,5%).

Više puta tjedno ovo piće konzumira 29 posto sudionika ankete, svakodnevno je prisutno kod 9,7 posto ispitanika, a isti broj konzumenata (9,7%) radler pije jednom mjesečno i rjeđe od jednom mjesečno.

radler-5Zanimljiva je percepcija potrošača kada je riječ o tome je li radler za njih alkoholno piće ili osvježavajući napitak.

Naime, za više od tri četvrtine ispitanika (75,6%) riječ je o osvježavajućem napitku, dok ga preostala četvrtina ispitanika ipak smatra alkoholnim pićem.