Trgovci su sa svojim privatnim markama relativno dobro zastupljeni u ovoj kategoriji te su u zadnjih 12 mjeseci zabilježili minimalan rast došavši do 16% udjela, no brendovi ipak vode glavnu riječ s premoćnih 84% udjela u broju promocija.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Mješavine i dodaci za kolače” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju listopad 2017. – rujan 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

NIJANSE DIJELE VODEĆE
Trgovci su sa svojim privatnim markama relativno dobro zastupljeni u ovoj kategoriji te su u zadnjih 12 mjeseci zabilježili minimalan rast došavši do 16% udjela u broju promocija. Brendovi ipak vode glavnu riječ s ukupno 84% udjela.

Prema Focusovoj klasifikaciji na čelu poretka vodećih proizvođača je Šafram s 13% udjela koji je zabilježio minimalan rast u zadnjih 12 mjeseci te je za nijansu (0,1%) ispred Podravke koja je na međugodišnjoj razini zadržala 13% udjela. Svoju lanjsku lidersku poziciju izgubio je Dr. Oetker koji je pao s 14% na aktualnih 10% udjela, što je bilo dovoljno za treće mjesto, dok je četvrtu poziciju zauzeo prvi trgovac na listi vodećih, Lidl, zabilježivši rast s prošlogodišnjih 6% na sadašnjih 8% udjela.

Slijede tri proizvođača koji su ostvarili po 4% udjela u broju promocija – Mondelez International, Freddi Dolciaria i Makprogres – pri čemu je prvi oglašivač ostvario minimalan rast, a preostala dva su zadržala isti udio. Po 3% udjela zauzeli su Fructus Cresto (-2%) i Natureta (+2%), dok je Marjan voće zadržalo svojih 2% udjela. Svi ostali proizvođači u ovoj su kategoriji kumulativno ostvarili 35% udjela u broju promocija, što je 2% manje nego u prethodnih 12 mjeseci.

REDOVNO I PROMO U EGALU
Iako izjednačeni na 11% udjela, liderska pozicija ipak pripada Metrou (11,49%), koji je ostao na istom udjelu kao i lani pa ga Lidlov rast od 3% nije uspio skinuti s čelne pozicije. Lidl je inače ostvario 10,55% udjela. Njima za petama je KTC koji je u oba godišnja perioda zabilježio 10% udjela. Ta je trojka malo izdvojena na vrhu poretka, a iza njih slijede Konzum i Spar koji su ostvarili po 7% pri čemu je prvi trgovac rastao za 3%, a drugi ostao na istome. Potom dolazi Tommy koji je minimalno rastao na 6% udjela, dok je Kaufland izgubio 3% i s ukupno se 5% udjela skrasio na sedmoj poziciji. Iza njega s udjelom od 4% i minimalnim padom u odnosu na lani nalaze se Boso i Plodine.

Navedenih devet trgovaca zauzelo je gotovo dvije trećine oglašavanja u zadnjih 12 mjeseci jer je kumulativni udio svih ostalih trgovaca u tome periodu iznosio 34%, što je 4% manje nego u ranijih 12 mjeseci.

Na kraju, imamo još dvije zanimljive podjele koje sa svoje strane daju važan uvid u trendove koji obilježavaju ovu kategoriju.

Tako u podjeli po tipu promocije snižena i redovna cijena vode uistinu mrtvu trku jer je tip promocije snižene cijene ostvario 44%, uz minimalan pad, dok je tip promocije redovne cijene uz minimalan rast došao do 43% udjela. Ostali tipovi promocije zadržali su sretnih 13% udjela u broju promocija kategorije.

S obzirom na to da je ovdje riječ o volumenski malim proizvodima tako je i logična prevlast grama kao mjerne jedinice u kojoj se izražava tri četvrtine oglasa ove kategorije, što je ipak 3% manje nego lani. U kilogramu se “mjeri” 17% oglasa, što je 4% više nego u prethodnih 12 mjeseci, dok su ostale mjerne jedinice zadržale 9%
udjela.