pivo-s-okusom-soka-splash-midiUz sport ili neke druge aktivnosti, ili naprosto u društvu u omiljenom kafiću, pivo sa voćnim sokom je savršeni izbor osvježavajućeg pića u vruće ljetne dane

Vrućine su počele, tempo svakidašnjice sve je sporiji, a tko još nije otišao na godišnji odmor, broji dane do njega, nadajući se kako će uskoro i sam usporiti svoj korak…

Duge kolone na hrvatskim autocestama pune su domaćih i stranih turista kojima je cilj vjerojatno sličan – smjestiti se negdje uz more, “isključiti” se iz cjelogodišnjeg prebrzog ritma, odmoriti se i napuniti baterije.

Ima i onih koji ne idu na more, koji ostaju u svojim gradovima, pronalazeći sebi svoju zabavu, također uživajući u radostima koje pruža ovo doba godine. Jedna od tih radosti je svakako sjedenje u kafićima u kasnim popodnevnim satima kada je dokolica na visini, a vrućina počinje malo popuštati.

Neobavezan razgovor s društvom uz lagano ispijanje pića… Piće koje je dugi niz godina bilo sinonim za ljetno osvježenje svakako je hladno pivo.

Ono ni danas ne gubi na značaju, dapače, tek malo proširuje vremenski spektar svojeg “djelovanja”, omogućujući pravim obožavateljima svoga okusa uživanje praktički u bilo koje doba dana, uz osjetno manji udio alkohola i laganiji okus. Da, pričamo o nečemu malo drugačijem…

“Sočno” pivo

U posljednje se vrijeme, dakle, može primijetiti da je tržište ponudilo novu inačicu piva, na germanskim tržištima poznatu i pod imenom “radler”.

Pivo pomiješano s voćnim sokom različitih okusa, među kojima je najpoznatija upravo kombinacija piva i soka od limuna, već velikim koracima grabi kroz ovo ljeto 2011., postajući pravi hit. I to ne samo u Hrvatskoj, nego i u ostalim zemljama regije. U Sloveniji, gdje je prisutan daleko najdulje, od 2010. doživljava svoje ponovno buđenje.

Karlovačko Radler i Ožujsko Limun u Hrvatskoj, Union Radler u Sloveniji te Jelen Fresh u Srbiji pioniri su kategorije piva sa sokom u svojim zemljama.

Međutim, kao mješavina piva, i to najčešće svijetlog, korijene ima u Njemačkoj gdje ga poznaju već nešto manje od stoljeća i to pod nazivom “radler”. Možda su baš njemački turisti, tražeći isto piće i na našoj obali, pomogli da mješavina oživi i kod nas.

Zalet u 2011.

Pivovare u Regiji, poput one slovenske, već duže u svojem portfoliju imaju pivo sa sokom, dok se u Hrvatskoj ta kategorija počinje buditi od ove godine.

Slovenska Pivovarna Union Radler drži već 10 godina, ali je dojam da je on tek od prošlog ljeta dobio veću popularnost kada je standardnom okusu limuna pridodan i okus grejpa.

Iako je Pivovarna Union nastavila svoj put uvodeći i okus crvene naranče u 2011., izgleda da za sada grejp ostaje najomiljeniji kod potrošača, barem onih slovenskih i barem ako ocjenjujemo po tome što se nalazi na stolovima kafića ili čime se pune kolica u trgovinama.

Sudeći po nekim ranije provedenim istraživanjima o preferencijama okusa, mogli bismo tvrditi upravo suprotno za Hrvatsku – da bi našim potrošačima i crvena naranča mogla biti bliska. No, taj dio ostaje još za provjeriti nekim od istraživanja.

Prošla godina, pored novog okusa grejpa donijela je i redizajn ambalaže te novi ton komunikacije. Žuto-plavu Union Radler ambalažu s biciklistom zamijenila je nova, već na prvi pogled svježija, žuta boja za limun i svijetlo zelena za grejp. Tim redizajnom ambalaže i novim okusom promijenio se i slogan u “Osvježenje na cilju”.

Žene ga vole

Kategorija pokazuje porast – stolovi uz Ljubljanicu prepuni su Union Radlera, a to je piće neizbježan dio svakog piknika ili nekog drugog oblika druženja s prijateljima.

Ako smo prije tvrdili kako je pivo bilo više “rezervirano” za muškarce, kategorija piva sa sokom svakako je okus piva približila i ženskom dijelu publike.

To potvrđuje i kvalitativno istraživanje odrađeno početkom 2011. godine u Ljubljani i Zagrebu. Rezultati su bili vrlo slični, s tom razlikom da su Ljubljančani više pričali o razlozima trenutne konzumacije, a Zagrepčani o mogućim situacijama buduće konzumacije i prvim reakcijama na proizvod.

Ženske sudionice objasnile su kako je njima pivo inače prejako i suviše gorko. Te navedene “mane” piva, gledano iz ženskog kuta, u isto su vrijeme i najveće prednosti piva sa sokom jer je ono blažeg okusa i nema onu izraženu gorčinu koja je odlika klasičnog piva.

Pivo sa sokom tako ženama “lakše teče” i dok su se neke često posebno trudile popiti pivo koje su iz raznih razloga naručivale, sada u ovom novom piću sasvim sigurno uživaju.

Ta razlika koju pivo sa sokom ima u okusu, gdje zapravo prisutnost soka ublažuje gorčinu i malo više sladi okus te zbog manjeg postotka alkohola (što je još jedna od razlika između piva i piva sa sokom), otvaraju se i mnoge nove situacije prikladne za konzumaciju piva sa sokom, čak i najtvrdokornijim muškarcima koji su znali kategorički tvrditi “kako je pivo – ipak pivo!” i kako im je vrlo teško zamisliti da bilo čime može biti narušen onaj bazični okus piva koji žele osjetiti.

Pivo sa sokom je izuzetno primjeren za osvježenje jer kombinira sve ono dobro iz piva, ali i iz soka koji mu daje zanimljivu kiselost i slatkoću, ublažava malo gorčinu i specifičan ‘aftertaste’ piva.

Osim toga, može ga se popiti više i u onim trenucima kada bismo možda imali neke socijalne kočnice o unosu prevelikih količina klasičnog piva zbog, ipak, određenog udjela alkohola.

Jedna od glavnih spontanih asocijacija na pivo sa sokom je upravo osvježenje, snažno povezano uz ljetno doba godine. Istraživanje je pokazalo da se navike konzumacije piva sa sokom ne razlikuju puno po spolu.

Situacije su slične, osim što muškarci popiju pivo sa sokom češće nakon sportskih aktivnosti nego žene, više usmjerene na neka socijalna druženja s bliskim prijateljima.

Muškarci ističu kako zbog piva sa sokom ne popiju manje piva, već samo “obogate” one trenutke u danu i one situacije u kojima je možda bilo “neprimjereno” naručivati neko piće s većim udjelom alkohola ili im naprosto nije odgovaralo. Sada se češće poneko pivo sa sokom popije i prije 12h.

Postoje indikacije da žene, suprotno tome, na račun konzumacije piva sa sokom naručuju manje piva. Žene uistinu u njemu uživaju.

Zanimljivo je da muškarci u pivu sa sokom uživaju u kasnim jutarnjim i ranim popodnevnim satima, nakon čega očito “šaltaju” na pivo, dok je ženama pivo sa sokom postalo jedno od glavnih pića za kasno-popodnevne i večernje izlaske.

Uspjeh u regiji
Uspjehu piva sa sokom u Sloveniji pomogla je i veća razvijenost cijele (pod)kategorije “alcopops” koju karakterizira upravo dodatak raznoraznih sokova ili okusa klasičnom alkoholnom piću.

Tako unutar te kategorije govorimo i o proizvodima poput Bandidos Tequila ili Ice, u Sloveniji inačica Desperadosa, piva s aromom tekile, koji se nedavno uspješno predstavio i hrvatskom tržištu.

Zatim su to od ranije poznati Breezeri ili pak Vodka Ice i slični. Toj potkategoriji također su bliski, uz pivo sa sokom, cideri (Somersby), koji su također unazad par mjeseci napravili boom na hrvatskom tržištu.

Svakako valja spomenuti da su se pokušaji predstavljanja piva sa sokom, pod raznim drugim nazivima, na hrvatskom tržištu javili još puno ranije, ali očito da tržište za tako nešto tada nije bilo spremno. Sada, pivo sa sokom nailazi na pravi odaziv.

Spomenimo ukratko i tržište Srbije, koje također ne spava kada je riječ o novim smjerovima u kategoriji piva. Tamo je Apatinska pivovara bila prva koja je ponudila domaću verziju piva sa sokom pod nazivom Jelen Fresh.

U Srbiji možemo govoriti o relativno otvorenoj kategoriji i daleko manjem dodiru s Nijemcima, zbog čega je bilo lakše imenovati novo piće Fresh. Svakako, jasno je da je također riječ o pivu sa sokom.

Jasno je da se želja i potreba za kombinacijom raznih sokova i okusa s pivom već neko vrijeme pojavljivala, a sada i oživjela kao neizostavni dio portfolija regionalnih pivovara.

Sport i zabava
Pogledavši vremenski tijek razvoja kategorije piva sa sokom u nama bliskom zemljopisnom okruženju, opažamo kako je Slovenija na neki način otvorila kategoriju, koju su hrvatski potrošači dijelom upoznali kroz zadnjih par godina u interakciji s našim susjedima.

Ove godine tržište Hrvatske postaje spremno kada Karlovačka pivara, osjetivši priliku, prva nudi potrošačima Karlovačko Radler. Vrlo brzo na tržištu se pojavljuju i piva sa sokom drugih pivovara – Ožujsko Limun, zatim i Pan Radler te adut Osječke pivovare – Biker.

Koncept piva sa sokom u Sloveniji i Hrvatskoj na prvi pogled se razlikuje, premda, prokopamo li dublje, u osnovi se ističu vrlo slični benefiti.

Dok Karlovačka pivovara sa svojim Radlerom primarno ide na osvježenje kao glavni benefit kategorije, gdje svojim oglasom ledenošću boce i svježinom limuna naprosto mami na konzumaciju, u pozadini se iščitava kao posljedica i benefit koje piće ima za sve one osobe koje ga popiju nakon sporta.

Union jasno i primarno ide na situaciju bavljenja sportom, premda opet, kako je komentirano i ranije, vide se i naznake širenja iz tog užeg segmenta.

Ožujsko limun osvježenje stavlja u jedan aktualni kontekst osvježenja na plaži, tome dodaje i neizbježnu sportsku aktivnost i druženje muškaraca te se komunikacijom usmjerava i prema ženama…

Kako god bilo, uz sport ili neke druge aktivnosti, ili naprosto “ne radeći ništa” u omiljenom kafiću, pivo sa sokom je savršeni izbor pića za one posebne trenutke zabave, druženja i opuštanja u društvu prijatelja.

Osvježavajuća kombinacija piva i, primarno, limuna za hrvatskog potrošača, nadograđena ponudom grejpa ili crvene naranče koja pristiže od susjeda, postala je dobitnom kombinacijom ovog ljeta u cijeloj regiji.

Valja napomenuti da, kada više proizvođača najednom pokreće neku novu kategoriju, time daju jedan dodatni poticaj bitno bržem razvoju cijele kategorije jer je konkurentnost na tržištu veća te sam potrošač ima više opcija na raspolaganju i puno brže traži nove izazove u proizvodima.

Ono što imamo danas je super proizvod koji jasno ide na osvježenje, što je odlično izraženo u svim komunikacijama, a još jedan pozitivan faktor na kojega nismo mogli utjecati jest i izuzetno toplo vrijeme ove godine što je dodatna garancija uspjeha cijele kategorije.

Još i da nam turistička sezona bude uspješna, s mnoštvom Slovenaca i Nijemaca koji pivo sa sokom poznaju i bez kojega teže preživljavaju vruće dane, gdje će nam biti kraj…

Mirna Horvat i Slađana Šmitran
valicon-logo