Kod velikih korisnika mješavina za kolače iznad prosjeka se ističu gastronomske sklonosti, odnosno naglasak je na kuhanju, pripremanju obroka i isprobavanju novih prehrambenih proizvoda koji se pojave na tržištu. Skloni su i zdravoj prehrani, ali iako će reći da dobro jedu složit će se da se ne hrane uvijek zdravo.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju “Mješavine za kolače” te brendove unutar nje. Ovi su nam marketinški pokazatelji važni za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2019. godine na području Hrvatske.

U Hrvatskoj u dobi od 16 do 64 godine kategoriju mješavina za kolače koristi trećina stanovnika, odnosno njih 34%. U procjeni populacije to je otprilike 946.198 Hrvata navedene dobne skupine. Ako podijelimo potrošače na manje segmente dobit ćemo 8% velikih korisnika (heavy users), odnosno onih koji koriste mješavine za kolače barem dva do tri puta mjesečno, potom 6% srednjih korisnika (medium users), koji koriste mješavine za kolače jednom mjesečno, te naposljetku 20% malih korisnika (light users), koji mješavine za kolače koriste rjeđe. Za 28% korisnika promatrane kategorije izuzetno je bitno koju marku mješavina za kolače kupuju.

VELIKI KORISNICI
Veliki korisnici mješavina za kolače su nešto malo češće muškarci. U postotku ih najviše nalazimo u dobi od 20 do 49 godina, a češće iznad prosjeka populacije sa završenom osnovnom školom, te s područja sjeverne Hrvatske. Kod velikih korisnika mješavina za kolače iznad prosjeka se ističu gastronomske sklonosti, odnosno naglasak je na kuhanju, Xpripremanju obroka i isprobavanju novih prehrambenih proizvoda koji se pojave na tržištu. Skloni su i zdravoj prehrani, ali iako će reći da dobro jedu složit će se da se ne hrane uvijek zdravo. Gotovo dvije trećine velikih korisnika promatrane kategorije smatra da mješavine za kolače skraćuju vrijeme pripreme slastica te da su jednostavne za pripremu. S druge strane, nešto manje od polovice njih voli isprobavati nove mješavine za kolače koje se pojave u trgovinama te ih koriste jer znaju da će im kolač uz pomoć mješavina za kolače uspjeti.

BRENDOVI I LOJALNOST
Osim općenitog praćenja kategorije mješavina za kolače, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda su ga konzumirali u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima kategorije mješavina za kolače u dobi od 16 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Dr. Oetker koji je u zadnjih mjesec dana koristilo 68% velikih potrošača. Na drugom se mjestu nalazi Dolcela sa 63%, a na trećem, s 24%, su S-Budget mješavine za kolače. Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima.

Vodeći brend po lojalnosti je Dr. Oetker sa 7% lojalnih potrošača unutar velikih korisnika kategorije. Lojalni potrošači najveća su vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.