Najveći udio u količinskoj prodaji ima mlijeko sa 62%, dok najveći vrijednosni udio od 33% ostvaruje sir. Po količinskom udjelu na drugom su se mjestu smjestili jogurti s 19% udjela, a vrijednosno je drugoplasirano mlijeko s 27%.

Grupa kategorija “Mlijeko i mliječni proizvodi” obuhvaća kategorije mlijeka, sira, jogurta, vrhnja, maslaca i margarina, mliječnih namaza, mliječne deserte i topljeni sir/listiće sira. Uključuje sve proizvode napravljene od mlijeka, životinjskog (kravlje, kozje, ovčje, mješavina različitih vrsta) ili neživotinjskog (soja, badem, riža, kokos,…) podrijetla, dužeg ili kraćeg roka trajanja, s nižim ili višim udjelom mliječne masti. Mogu biti svježi ili trajni, različitih okusa, oblika, volumena, pakirani u karton, plastične čašice ili boce, kutije, tube.

Grupa kategorija “Mlijeko i mliječni proizvodi” u 2018. godini (prosinac 2017. – studeni 2018.) zabilježila je pad količinske prodaje u odnosu na isti period prošle godine.

Moderni formati, u koje ulaze hipermarketi (>2.500 m2) i supermarketi (301 – 2.500 m2), prodaju najviše mlijeka i mliječnih proizvoda i to više od polovice ukupne količinske prodaje (63%). Manji udio, od 37% količinske prodaje, prolazi kroz trgovine mješovitom robom (<300 m2).

Najveći udio u količinskoj prodaji ima mlijeko sa 62%, dok najveći vrijednosni udio od 33% ostvaruje sir. Po količinskom udjelu na drugom su se mjestu smjestili jogurti s 19% udjela, iza kojih je sir s 10%. Manji udio ima vrhnje s 5%, maslac i margarin s 3% te mliječni deserti s 2% količinskog udjela.

Vodeća tri proizvođača zastupala su 63% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Dukat, Meggle, Vindija.