Mljekarama iz BiH koje nisu dobile dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Europske unije odobren je prijevoz tih proizvoda kopnenim putem preko teritorije EU u druge zemlje, potvrdili su to jučer iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

mlijeko-mlijecni proizvodi-midiTo praktično znači da je za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, a koji ne idu preko četiri mljekare kojima je odobren izvoz u zemlje EU, sada otvoren kopneni put prema ruskom, turskom i drugim velikim tržištima, a što bi svakako trebalo doprinijeti povećanju proizvodnje mlijeka u BiH.

Prema njihovim riječima, oni su to obavještenje dobili od Direkcije za zdravlje i hranu Europske komisije.

U obavještenju stoji da objekti koji nisu odobreni za izvoz iz BiH na tržište Europske unije (odnosno nisu navedeni na listi odobrenih objekata) mogu vršiti prijevoz, kopnenim putem preko teritorije EU u druge zemlje, proizvoda od mlijeka koji su odbijeni korištenjem postupaka obrade predviđenih važećom uredbom.

“Poštovanje te uredbe osigurava da su takve pošiljke praćene odgovarajućim modelom certifikata za prijevoz” – naveli su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH. Oni su dodali da se svi subjekti zainteresirani za prijevoz ovih proizvoda mogu obratiti Kancelariji za veterinarstvo BiH, u svrhu pripreme svih potrebnih procedura. (indikator.ba)