Mraz prouzročio velike štete na šećernoj repi u Francuskoj

Mraz je prouzročio štetu i na zasadima uljane repice, vinogradima i voćnjacima, a vlada je poljoprivrednicima obećala financijsku pomoć

Niske temperature u prošlom tjednu uništile su između 30.000 i 50.000 hektara šećerne repe u Francuskoj, što je najveći gubitak u povijesti uzgoja te kulture, priopćila je grupa uzgajivača CGB. Prošlog tjedna CGB je štetu procijenio na 10.000 do 40.000 hektara zasijanih šećernom repom.

U udruzi su i prije mraza prognozirali slabiji urod u ovoj godini zbog prošlogodišnjih napada štetnika, koji su prouzročili bolest žutice. Dodatni su razlog smanjene površine pod šećernom repom zbog niskih cijena šećera.

“Pojava mraza samo nekoliko mjeseci nakon žutice predstavlja novu katastrofu za uzgajivače repe i oslabljuje određena proizvodna područja i naše industrijske mehanizme”, rekao je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak čelnik udruge Franck Sander.

Mraz je prouzročio štetu i na zasadima uljane repice, vinogradima i voćnjacima, a vlada je poljoprivrednicima obećala financijsku pomoć.

“Temperaturni minus očekuje se i u idućim danima. Konačnu dijagnozu još ne znamo, ali zaključak je već jasan: francuska industrija repe nikada nije zbog mraza pretrpjela takve gubitke”, priopćio je CGB.

Francuska je ukinula zabranu tretiranja šećerne repe neonikotinoidnim pesticidima, koju je bila uvela kako bi se zaštitile pčele, ali poljoprivrednici ne smiju koristiti sjeme tretirano tim pesticidima, napominje Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakFoodTech Tomorrow: Međunarodni online event o trendovima u industriji hrane i pića
Sljedeći članakMicroblink ubrzava rast – udvostručuju broj stručnjaka i prihode