dragan-munjiza-midiVijest o povlačenju Agrokora iz akvizicije slovenskog trgovačkog lanca Mercator za Lider su prokomentirali konzultant Dragan Munjiza i Ljubo Jurčić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Munjiza smatra kako je udruživanje Agrokora i Mercatora prirodan proces, no prije svega političko pitanje kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj.

– Da je izabrana Vlada na čelu sa Zoranom Jankovićem situacija bi otišla u drugome smjeru. Zato što je na kraju krajeva Janković i sam pokrenuo udruživanje tvrtki jer on i sam dolazi iz poslovnog svijeta i razumije koliko je to nužno i potrebno. On je izjavio kako je de facto ta akvizicija već realizirana. Vjerojatno je mislio da ako dobije izbore će se to i provesti. Međutim kako je Janša formirao Vladu, Slovenci su odmah rekli da od te akvizicije neće biti ništa – rekao je Munjiza i dodao kako je okrupnjivanje trgovine u regiji potrebno jer postoji realna bojazan da bi se mogao pojaviti veliki europski igrač na regionalnom tržištu koji ima jeftinije financiranje.

Munjiza smatra kako će sada slovenska država ući u vlasničku strukturu Mercatora te kako će se slovenski porezni obveznici financirati dugove Mercatorovih vlasnika.

– Sada treba vidjeti hoće li Slovenci biti spremi financirati iz budžeta rupe koje su nastale u prijašnjim godinama kod vlasnika Mercatora, a na kraju krajeva Slovenci mogu ‘podržaviti’ kompaniju. Ako se Nova Ljubljanska Banka nacionalizira, a na neki način i Mercator, onda će poslovati po tim zakonitostima bar neko vrijeme. S druge strane, ne treba zanemariti lobistički utjecaj. Ako neki veliki igrač u Europi vidi da mu je Mercator zanimljiv, lobirati će kod svoje Vlade koja će potom lobirati preko Bruxellesa da on kupi Mercator – nastavlja Munjiza.

Munjiza smatra kako je Agrokoru kupovina Mercatora bila strateški važna kako bi se o okrupnio, te da bi Agrokor opstao, on mora postati minimalno regionalni igrač.

Istaknuo je i kako postoji realna mogućnost da će Agrokor kupiti nešto kako bi ostvario rast i sinergiju. S druge strane Ljubo Jurčić smatra kako je oko ove akvizicije bilo isprepleteno mnogo suprotstavljenih interesa i da se u ovim okolnostima ta akvizicija nije mogla nikako realizirati.

– Da je Janković sastavio Vladu u Sloveniji vjerojatno bi se odigrao slični scenarij, jer ovdje je bilo puno više elemenata. On ne bi smio previše odstupati od atmosfere koja se stvorila u Sloveniji, a tu atmosferu nisu stvorili vladajući, već drugi izvori. Jankoviću bi u toj situaciji bilo puno važnije da se približi slovenskim biračima nego da ekonomska logika prevlada i Mercator pređe u ruke Agrokora. Njemu bi bila važnija stabilnost Vlade – kaže Jurčić.

ljubo-jurcic-midi1On također smatra kako će Agrokor sada morati provesti restrukturiranje zbog činjenice što Hrvatska ulazi u Europsku uniju te da će se kompanija morati prilagoditi novim pravilima igre i uvjetima na tržištu.

– Kada vidimo sve elemente koje donosi Europska unija, vidimo da će Bruxelles imati veću ulogu, koji je pod utjecajem kompanija koje su puno veće od Hrvatske općenito, a kamo li – neke hrvatske kompanije. Agrokor sada mora imati u vidu da će Bruxelles određivati ta pravila igre te Agrokor više neće moći bitno utjecati na okolnosti na tržištu – ističe Jurčić.

Jurčić smatra kako će Mercator bez obzira na probleme njegovih vlasnika ostati zdrava kompanija. Slovenci će morati napraviti restrukturiranje Mercatorovih vlasnika, a to restrukturiranje je prema Jurčićevom mišljenju logično i Mercator će se, prema njegovom mišljenju, prije ili poslije prodati. Jurčić, za razliku od Munjize, smatra kako slovenska država neće ući u vlasničku strukturu Mercatora jer je slovenska država ionako u velikim problemima.

– Recimo, oni su jako kvalitetno pripremili svoj ulazak u Europsku uniju, no onda su se samo prepustili tom valu. Mislili su da se nakon ulaska u Uniju ne moraju više baviti sami sa sobom i potpali su pod utjecaj monetarizma i neoliberalizma, puno se zadužili na svjetskim financijskim tržištima i oni su sada u velikim problemima. Upravo zato mislim da oni ni ne pomišljaju da ulaze u poduzeća, pa tako ni u Mercator – zaključio je Jurčić. (Lider)