pametna kolica-konzum-midiJedan od trgovačkih lanaca koji je najdalje otišao u modernizaciji kao dodatne vrijednosti koju nudi svojim kupcima je Konzum. Naime, trenutno je jedini trgovac u Hrvatskoj koji je uveo pametna kolica koja su, kako navode iz su tog trgovačkog lanca, hrvatsko tehnološko rješenje.

“Kao još jedan tehnološki iskorak u maloprodaji Konzum je razvio iself-scanning rješenje koje je kupcima omogućavalo obavljanje kupnje na potpuno nov način. Korištenjem ovog sustava kupci u Konzumovim prodavaonicama mogu tijekom kupnje u prodavaonici svojim skenerom očitavati proizvode i stavljati ih u svoju košaricu. Sustav je pokazao odlične rezultate, pa je unaprijeđen u Shop&touch sustav ili “pametna kolica”. Sada se na zaslonu osjetljivom na dodir očitavaju cijene artikala, akcijske ponude i lokacija artikla u samom prodajnom prostoru, a korištenje ovog sustava kupcu nudi i dodatne informacije kao što su najkraće rute kroz prodavaonicu ili detaljan opis svih proizvoda. Ono što kupci navode kao najveću prednost zasigurno je praćenje trenutne potrošnje kao i jednostavno plaćanje na zasebnoj blagajni u prodavaonici”, navode iz Konzuma.

U Konzumu tvrde da su od uvođenja prve blagajne sa skenerom do današnjih samonaplatnih blagajni uvijek bili prvi na tržištu u implementaciji novih rješenja. Projekt uvođenja samonaplatnih blagajni započeo je još 2010. godine, a trenutno se u Hrvatskoj samonaplatne blagajne mogu pronaći u 23 veće Konzumove prodavaonice.

“Samonaplatne blagajne koristi u prosjeku 23 % kupaca, dok u nekim prodavaonicama udjel raste i iznad 50 % ukupnog broja kupaca te prodavaonice. Razlog tome je prepoznatljivost svih prednosti koje ovaj sustav nudi kupcu kao i promjene u preferencijama današnjih potrošača. Kupac današnjice želi biti uključen u cijeli proces kupnje te imati kontrolu nad svakim kupljenim artiklom i svojom potrošnjom”, izjavio je Ante Tandara, voditelj ovog projekta u Konzumu.

Korištenjem samonaplatnih blagajni postiže se optimizacija tijeka kupnje te značajna ušteda vremena, a na blagajnama au dostupni svi oblici plaćanja. Svim korisnicima samonaplatnih blagajni u Konzumu na raspolaganju je i zaposlenik koji osigurava da svaka kupnja prođe bez poteškoća. (glas-slavonije.hr)