Kompanija Walmart, planira otvaranje 60 novih trgovina u Kini do 2017. godine. Ova ekspanzija rezultat je težnje američkog giganta da se integrira u veoma zahtjevno kinesko tržište, kroz tradicionalne radnje ali i on-line platformu i tako ponudi potrošačima veću dostupnost i kvalitetu proizvoda i usluge.

Walmart-sjediste-midiGreg Penner, predsjednik borda direktora Walmarta je rekao u intervjuu za šangajski China Daily da je kompanija već otvorila 50 trgovina u okviru svog plana otvaranja 115 radnji, koji je najavljen 2015. godine. “Kina ima nevjerojatan potencijal za rast tržišta, koje će u narednih pet godina premašiti tržišni potencijal Amerike”, rekao je Penner.

Osim jačanja svog fizičkog prisustva u Kini, Walmart će se također fokusirati na poboljšanje svoje on-line prodaje i na jačanje digitalnih veza sa svojim kineskim kupcima.

Penner je dodao da je za 20 godina koliko su prisutni na kineskom tržištu, Walmart izgradio tri brenda – Walmart hipermarkete, Sam’s Club trgovine i Yihaodian, on-line platformu, koja igra sve važniju ulogu rastu i razvoju poslovanja u Kini.

Walmart u Kini ima 432 trgovine u 174 grada, a broj registriranih korisnika platforme Yihaodian je dostigao 130 milijuna. (marketnetwork.rs)