Među onima koji provode due diligence Mercatora, četirima službeno priznatim mogućim kupcima pridružio se i peti pa se očekuje da će konzorcij produžiti rok za davanje obvezujućih ponuda, piše Delo.

Službenih informacija je još uvijek malo, a navedene tvrdnje nitko od uključenih strana niti potvrđuje niti demantira. U dogovorenom roku prispjele su četiri neobvezujuće ponude za kupnju 53-postotnog udjela Mercatora. Najverojatniji (ali ne i službeno potvrđeni) kandidati za kupnju su hrvatski Agrokor i privatni investicijski fondovi CVC Capital, Mid Europa i Bain Capital.

U međuvremenu je list Finance objavio da je sporazum o neotkrivanju informacija potpisao još jedan (polu)strateški ulagač, poljski fond Mariusza Świtalskog, koji je osnovao i uspješno prodao dva najveća trgovačka lanca u Poljskoj. Konačno, izvor blizak konzorciju prodavatelja kazao je da je u igri za Mercator u stvari pet investitora, ali ne i da je riječ o Poljaku.

I najnovije: raspored prodaje je prilično fleksibilan. Tako će kandidati obvezujuće ponude dostaviti mjesec i pol do dva mjeseca nakon okončanja due diligencea, otprilike sredinom travnja.

Prema pisanju ljubljanskog Dnevnika, Agrokor će zatražiti produženje roka jer ima teškoće kod sastavljanja financijske konstrukcije. Ali, kako Delo navodi pozivajući se na pouzdane izvore, stvarni razlog za odluku konzorcija i ING banke o produženju roka za obvezujuće ponude je činjenica da Mercator nije pravovremeno dao na raspolaganje sve potrebne informacije ili izvještaje svim kupcima.

Na koliko vremena će se rastegnuti due diligence još nije poznato, ali prodavači ne očekuju odgađanje cijelog postupka. (SEEbiz.eu)