namazi-leaflet-ftd 777U kategorijama namaza primjetno je smanjenje prisutnosti privatnih marki trgovaca koje su u zadnjih 12 mjeseci izgubile 3% udjela te sada ukupno drže 12%, dok su jednako toliko porasle proizvođačke marke koje imaju 88% udjela u broju promocija

U okviru analize kretanja u kategorijama namaza pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Čimbenici analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value).

Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na period svibanj 2015. – travanj 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje) te obuhvaća kretanja prema kvantitativnom pokazatelju broja promocija.

RAST GAVRILOVIĆA I PODRAVKE
U zadnjih 12 mjeseci paštete su vodeća kategorija namaza koja u ukupnom oglašavanju zauzima udio od 44%, što je blagi pad od 2% u odnosu na prethodno godišnje razdoblje.

Sirni namazi su na drugome mjestu s minimalnim rastom na međugodišnjoj razini na aktualnih 24% udjela, dok treće mjesto dijele čokoladni namazi i džem/marmelada sa 16%, s time što su čokoladni namazi izgubili, a džem/marmelada dobili 2% udjela u oglašavanju kada se gleda usporedba s prethodnom godinom.

leaflet-namazi-bulletPodravka je vodeći proizvođač u kategoriji čokoladnih namaza povećavši svoj udio s lanjskih 34% na sadašnjih 43%. Slijedi Ferrero s padom od 6% i ukupno 19% udjela, a treći je Lidl koji drži 5% uz pad od 2% u odnosu na godinu ranije.

Ostali proizvođači čokoladnih namaza imaju 34% udjela u broju promocija. Podravka je uvjerljivo vodeća i kada se radi o voćnim namazima (džem/marmelada) s ukupno 39% i plusom od 5%, dok je drugoplasirano Eurovoće izgubilo 6% i trenutno ima 8% udjela.

Svi ostali proizvođači drže 53% oglašavanja kategorije u katalozima i letcima te su svoj udio u odnosu na lani povećali za 1%. Znatno zgusnutiji poredak je kod proizvođača pašteta, gdje je Gavrilović u godini ranije bio izjednačen s Drogom Kolinskom na 26%, no u zadnjih 12 mjeseci proizvođač iz Petrinje je porastao za 4% te sam zasjeo na prvo mjesto, dok je Droga Kolinska za isto toliko pala i sada ima 22% kvantitativnog udjela.

Podravka je na trećemu mjestu s 18% udjela i bilježi rast od 3%, dok su svi ostali proizvođači zauzeli trećinu oglasnog kolača uz blago smanjenje s 32% na 30%. Kod sirnih namaza predvodnik je Vindija koja drži 36% udjela, što je za 4% bolji rezultat negoli prethodne godine, dok je Dukat na drugome mjestu izgubio 5% i trenutno drži 23% udjela. Belje je ostalo na lanjskih 20% udjela u broju promocija kategorije, dok su svi ostali proizvođači rasli za 2% na aktualnih 21% udjela.

BRENDOVI, TRGOVCI, TIPOVI
Petinu kvantitativnog udjela i vodeće mjesto u poretku marki zauzima Gavrilović (20%) koji je ostvario minimalni rast, dok je 3% rasta i 19% udjela zauzeo brend Podravka. Za razliku od prva dva, brend Argeta (Droga Kolinska) izgubio je 4% kliznuvši na treće mjesto s 15% udjela.

U zlatnoj sredini nalaze se Lino lada (Podravka) s 11% i rastom od 1% u odnosu na prethodnu godinu, zatim Vindijin Vivis s 10% (+2%), Dukatova Dukatela sa 7% (-1%), koliko ima i ABC tvrtke Belje koji je istu oglasnu razinu imao i lani, dok zadnja tri mjesta okupiraju: Nutella (Ferrero), s 5% udjela i minusom od 2%, Vindijin ‘z bregov s 3% uz minimalni pad, dok je 3% imao i osječki AsCommerce, što je jednaki udio koji je ovaj proizvođač pašteta imao i u prethodnoj godini.

Udjeli kategorija namaza u broju promocijaS izvrsnim rastom od 7% na međugodišnjoj razini Kaufland se izdvojio na prvom mjestu u poretku trgovaca s 20% udjela. Iza ovog soft diskontera smjestili su se Billa, koja je svoj udio povećala s 11% na 12%, Plodine koje su ostale na lanjskih 11% te Tommy i Konzum koji su imali identično kretanje – rast s 8% na 10%.

Spar (pad s 12% na 9%) i Interspar (pad s 13% na 8%) u Focusovoj se klasifikaciji promatraju zasebno, premda je riječ o istom trgovačkom lancu. Zadnja tri mjesta drže KTC koji je ostao na lanjskih 8% udjela, Metro koji je s tih 8% lani minimalno pao na 7% te Lidl koji je ipak zabilježio osjetnije smanjenje s 8% na 4%.

Promotivni pritisak očituje se i u kategorijama namaza, što se jasno vidi iz rasta “X%cheaper” oglasa s lanjskih 41% udjela na aktualnih 54% te posljedičnog pada udjela klasičnih oglasa (koji se sastoje od fotografije i osnovne cijene) koji sada zauzimaju 38% udjela, čak 13% manje nego u godini prije.

Ostali tipovi promocija ostali su na 8% udjela u broju promocija. Osim toga, u kategorijama namaza primjetno je i smanjenje prisutnosti privatnih marki trgovaca koje su u zadnjih 12 mjeseci izgubile 3% udjela te ukupno drže 12%, dok su jednako toliko porasle proizvođačke marke koje sada imaju 88% udjela u broju promocija.

Erlanda Ivić-Mandić
e.ivic@focusmr.com
Marko Havaši
m.havasi@focusmr.com
focusmr_logo