UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (UN FAO) predstavila je rezultate monitoringa cijena hrane, na svjetskoj razini, za 2016-tu godinu.

Prema izvješću, cijene hrane padaju petu godinu za redom, jer su u prošloj godini gubici nastali u prodaji i proizvodnji žitnih pahuljica, mesa i mliječnih prerađevina, nadjačali rast cijena šećera i biljnih ulja.

U cijeloj 2016-toj godini registriran je 1,5 postotni pad indeksa rasta cijena, a izračunat je temeljem praćenja cijena za žitne pahuljice, uljane sjemenke, mliječne proizvode, meso i šećer, na mjesečnoj razini.

Cijena šećera porasla je za trećinu, prošle godine, unatoč privremenom pokušaju otpora dolaru brazilskih proizvođaća šećera.

“Ekonomska nestabilnost, kao i razlike u tečajevima, još će više utjecati na tržišta hranom i ove godine”, rekao je za Reuters, ekonomist FAO-a, Abdolreza Abbassian.

Cijene biljnih, ali zbog ograničenih količina, i palminog ulja i dalje rastu, pa je porasla proizvodnja sojinog ulja, zbog povećane potražnje proizvođača biodizela u Sjevernoj i Južnoj Americi. (Lider)