Kompanija Hellenic Sugar objavila je svoj strateški cilj za 2017. godinu – povećati tržišni udio u Srbiji s 25 na 35 posto.

Ova kompanija planira biti jedan od dva najveća proizvođača šećera na Balkanu. Plan kompanije je da u ove godine preradi repu s površinom od 24.000 hektara i proizvede 200.000 tona šećera.

To bi kompaniji donijelo rast neto dobiti na nešto više od 21 milijuna eura. U vlasništvu grčkog Hellenic Sugara su dvije šećerane u Srbiji – u Crvenki i Žablju.

Za potrebe tih šećerana prošle godine je otkupljena šećerna repa sa 17.000 hektara i proizvedeno je više od 165.000 tona šećera.

Ukupan prošlogodišnji promet kompanije Hellenic Sugar Srbija iznosio je 105 milijuna eura, a procjenjeno je da će neto dobit iznositi više od 15 milijuna eura.

Ta kompanija je u izvješću istaknula da je Srbija najveći proizvođač i jedini izvoznik šećera na Balkanu, a da sve balkanske zemlje, uključujući i Grčku ali i šire područje, prije svega Italiju, uvoze šećer u količinama koje uvelike prelaze postojeću proizvodnju u Srbiji. (SEEbiz)