Nastavak realnog godišnjeg pada prosječne neto plaće

Ni u ovoj godini analitičari RBA ne očekuju zamjetnije poboljšanje trendova, iako bi usporavanje inflacije trebalo povoljno utjecati na realne stope promjene plaća.

Prema posljednjim podacima DZS-a prosječna isplaćena neto plaća u pravnim osobama u ožujku iznosila je 5.516 kuna što je nominalno za 69 kuna ili 1,3% više nego u veljači, piše u analizi Raiffeisen banke.

Na godišnjoj razini neto plaća porasla je nominalno za 17 kuna, odnosno za 0,3%. Uz korekciju godišnje nominalne stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prosječna neto plaća u ožujku je ostvarila realan pad od 3,4% godišnje. Time je realni pad prosječne neto plaće na godišnjoj razini nastavljen 13. uzastopni mjesec.

Prosječna bruto plaća u ožujku je iznosila 7.986 kuna, što je za 123 kune ili 1,6% više nego u veljači (nominalno). Na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak prošle godine, bruto plaća je nominalno viša za 28 kuna, odnosno za 0,4%, dok je u realnom izrazu manja za 3,35% godišnje.

I prosječna bruto plaća nastavlja bilježiti realni godišnji pad koji traje od ožujka prošle godine. Uz iznimku nekoliko mjeseci na kraju 2011. godine i početku 2012. godine prosječna bruto plaća od kraja 2009. bilježi negativne godišnje stope promjene u realnom izrazu.

Nastavak nepovoljnih trendova na tržištu rada uslijed kontrakcije gospodarstva negativno doprinosi realnom rastu plaća na godišnjoj razini. Ni u ovoj godini analitičari RBA ne očekuju zamjetnije poboljšanje trendova, iako bi usporavanje inflacije trebalo povoljno utjecati na realne stope promjene plaća. (Banka.hr)

Prethodni članakPotpisivanje Sporazuma o poslovnoj suradnji između Velproa i Saveza udruga malih trgovaca RH
Sljedeći članakI dalje najviše izvozimo u BiH