Ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj pokazali su da je konzumacija i vožnja pod utjecajem alkohola i dalje učestalo ponašanje u prometu

Nastavlja se trend neodgovorne konzumacije i vožnje pod utjecajem alkohola, potvrđuju rezultati istraživanja o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj.

Prema istraživanju, čak trećina aktivnih vozača barem je jednom upravljala motornim vozilom pod utjecajem alkohola, a 12 posto njih i dalje ne odustaje od vožnje iako su konzumirali alkohol, izvijestili su iz Zagrebačke pivovare.

Istraživanje, koje ova pivovara provodi već petu godinu u sklopu nacionalne kampanje Razmisli, predstavljeno je na okruglom stolu u Hrvatskom novinarskom društvu koji je okupio stručnjake iz različitih područja.

Oni su komentirali predstavljene rezultate s ciljem educiranja i stvaranja svijesti javnosti o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola. O rezultatima istraživanja te o kampanji “Razmisli – kad piješ, ne vozi” govorili su Darko Grac, službenik za prometnu prevenciju iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, Damir Novak, voditelj Odjela preventive i edukacije HAK-a, dr. sc. Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, dok je moderatorica okruglog stola bila Andreja Šantek.

Zagrebačka pivovara u suradnji s agencijom Hendal provela je istraživanje tržišta kako bi se doznalo kako se javnost ponaša prilikom vožnje i konzumacije alkohola, a to istraživanje bilo je i povod za organizaciju ovog okruglog stola.

U priopćenju se ističe kako je ovogodišnje istraživanje o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj nastavak projekta “Razmisli – kad piješ, ne vozi” čiji slogan jasno odražava i stav Zagrebačke pivovare, koja konzumaciju alkohola tijekom vožnje, čak i u malim količinama, smatra neprihvatljivom.

Ovogodišnji projekt, uz to što je okupio mnogobrojne stručnjake, podržao je Nacionalni program za sigurnost cestovnog prometa s ciljem educiranja i stvaranja svijesti javnosti o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola.

U istraživanju je sudjelovalo 800 ispitanika, reprezentativnih za punoljetne građane Republike Hrvatske, koji u usporedbi s prošlom godinom potvrđuju isti, visok postotak upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Rezultati pokazuju da 64 posto punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske konzumira alkoholna pića, od čega većina njih to čini nekoliko puta mjesečno ili rjeđe, a osam posto svaki dan. Ujedno 63 posto konzumenata tvrdi da se nikada ne napije prilikom konzumacije alkohola.

Među ispitanicima aktivno ih vozi 69 posto. Među njima je 32 posto onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Zabrinjava podatak da u usporedbi s 2011. godinom jednak broj vozača sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola, kao i malen postotak onih koji su odustali od upravljanja vozilom zbog neprihvatljive konzumacije.

Uspoređuju li se rezultati istraživanja s 2011. godinom, među punoljetnim građanima jednak je udio onih koji su zabrinuti zbog društvene tolerancije prema konzumaciji alkohola i učestalosti njegove konzumacije.

Isto tako, i ove godine žene i stariji ispitanici više podržavaju zabranu upravljanja motornim vozilima s više od 0,0 promila alkohola u krvi, dok zakon o 0,5 promila znatno više podupiru muškarci i mlađe dobne skupine, zaključuje se u priopćenju.