Promet u njemačkoj maloprodaji pao je u svibnju, drugi mjesec zaredom, pokazali su u utorak podaci državnog zavoda za statistiku, bacajući sjenu na očekivanja da će potrošnja kućanstava na dulji rok moći nadomjestiti ključnu ulogu izvoza u potpori gospodarstvu.

Sezonski i kalendarski prilagođen promet u maloprodaji realno je smanjen u svibnju za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pao jedan posto, izvijestio je Destatis. Kada se uključi inflacija, pao je 0,4 posto.

Na godišnjoj je razini promet realno uvećan 4,0 posto, nakon 4,6-postotnog rasta u travnju. Kada se uključi inflacija, porastao je 4,8 posto. U Destatisu napominju i da je ovogodišnji svibanj imao jedan prodajni dan više nego prošlogodišnji.

Zbog trgovinskih sukoba između SAD-a i Kine te SAD-a i Europske unije koji posebno teško pogađaju izvozno orijentirane njemačke tvrtke, najveće europsko gospodarstvo u posljednje se vrijeme pojačano oslanja na osobnu potrošnju, potaknutu dobrim stanjem na tržištu rada, niskim kamatnim stopama i rastom plaća.

Pritom je prošlotjedno istraživanje marketinške agencije GfK otkrilo pogoršana očekivanja njemačkih potrošača, posebno vezano za plaće.

Njemački su radnici dosada bili optimistični u vezi s plaćama zbog prilično izjednačene ponude i potražnje na tržištu rada da bi u posljednje vrijeme učestale naznake posustajanja zamaha u otvaranju novih radnih mjesta, pojasnio je analitičar GfK Rolf Buerkl.

Među pojedinim radnicima proširio se strah od nezaposlenosti, istaknuo je. (Hina)