beba-djecja-hrana-largeOdgovarajući na potrebe tržišta proizvođači su smislili razne proizvode kojima su ciljna skupina djeca, odnosno njihovi roditelji. Različitih okusa, jednostavni za pripremu ili već gotovi – na zadovoljstvo djece i roditelja

Svima koji uživaju u čarima i odgovornostima roditeljstva sigurno je dobro poznat užitak koji pričinja gledati svoje mališane kako slatko jedu. Ne znaš tko je veseliji – dijete koje uživa u finom obroku ili mama koja ga hrani.

Suprotno navedenom, nije lako opisati osjećaj frustracije i nemoći kad vaše «malo zlato» odbija jesti, vrišti, plače i na sve druge moguće načine sabotira vaše pokušaje da unese koju kaloriju više. A što je dijete manje, zahtjevnije ga je nahraniti!

U kontekstu aktualnog članka, dječja hrana podrazumijeva – dječje kašice, dehidriranu dječju hranu, pahuljice i dječje kekse.

Dojenačka mlijeka, sokove i čajeve za bebe te razne žitarice za doručak ovaj smo put zaobišli. Dakle, dječja hrana prvenstveno je namijenjena najmlađima, no neke dehidrirane proizvode koriste i starija djeca, pa čak i odrasli, a najvažnija im je odlika to što predstavljaju zdrav obrok.

hipp_jatrgovac 468x60px_v2Samo brendovi
U segmentu dehidrirane dječje hrane lider je Podravka, s robnom markom Lino te Hipp koji je lider u segmentu kašica i prvi pratitelj u dehidriranoj hrani.

Tu su još i Bebivita (kašice), Fructal (kašice), Nestle (kašice i dehidrirana hrana) te Bambi i Plasmon (dječji keksi).

Trgovačkih robnih marki ovdje nema puno, nešto više od 2 posto količinski, i nešto manje od 2 posto vrijednosno.

Radi se o tržištu ukupno vrijednom više od 164 milijuna kuna (3014 tona, 11,7 milijuna komada; procjena za razdoblje prosinac 2009. – studeni 2010.; nisu uključeni diskonti i ljekarne).

djecja-hrana-kolicinski-udjeli-graf-large

Najveći dio otpada na dehidriranu hranu i to 58 posto količinski i 61 posto vrijednosno, odnosno 1738 tona vrijednih 100,9 milijuna kuna, dok kašice sudjeluju s 38 posto količinski (156 tona) i 34 posto vrijednosno (56 milijuna kuna). Dječji keksi zauzimaju 4 posto (110 tona vrijednih 6.5 milijuna kuna).

Za svaku dob ponešto
Budući su namijenjeni najmlađima, važna je segmentaciji prema dobi. Tako proizvodi za bebe do 4 mjeseca čine 20 posto količinski, za dječicu od 5-6 mjeseci starosti 23 posto, a za one starije od 8 mjeseci 50 posto (još je 6 posto bez starosne indikacije).

Postoje razlike između dehidrirane hrane, keksa i dječjih kašica s obzirom na dob djece kojima su ti proizvodi namijenjeni.

Naime, kod pahuljica i keksa se čak 72 posto prodanih količina u protekloj godini odnosi na djecu iznad 8 mjeseci, 16 posto na dob od 6 mjeseci te svega 2 posto na dob od 4 mjeseca (10 posto otpada na proizvode bez dobne indikacije).

Kod kašica je stvar posve obrnuta – 50 posto količina su kašice za dob od 4 mjeseca, 35 posto za dob od 5-6 mjeseci, a samo 15 posto za 8 mjeseci i starije.

Činjenica jest da se pahuljice nastavljaju jesti kroz cijelo djetinjstvo (pa čak i kasnije!), kao svojevrsna zamjena za žitarice za doručak, dok su kašice “in” uglavnom tijekom prve godine djetetova života.

Bogatstvo okusa
bebivita-banner-300x250Kvalitetna prehrana je u toj ranoj dobi iznimno važna, stoga postoje razne vrste okusa. Kod dehidrirane hrane to nije toliko izraženo zbog dominacije jednog proizvoda, no kod kašica su okusi i kombinacije sastojaka vrlo raznolike.

Kad ih grupiramo, vidimo da je očekivano najveći udio čistih voćnih kašica (39 posto količinski u zadnjih godinu dana), a slijede ih kašice na mliječnoj bazi s 19 posto udjela, voćnih sa žitaricama se prodalo 16 posto, a 15 posto “mesnih”. Po 2 posto otpada na kašice s povrćem i kombinirane voćno-povrtne te još 7 posto ostalih (uglavnom različitih kombinacija, npr. s keksom).

Upravo takve kašice u odnosu na prošlu godinu bilježe značajno veću prodaju, uz one s povrćem, dok najveći pad bilježe kašice na mesnoj bazi.

Osim “dobnih” različitosti, još je jedna velika razlika između “suhe” dječje hrane i kašica. Naime, kod dehidrirane hrane ima nekoliko izrazito dominantnih proizvoda (treba li spominjati Čokolino?), pa tako 10 najprodavanijih proizvoda ima 75 posto količinskog udjela.

Kod kašica je puno veća raznolikost i 10 najprodavanijih nosi nepotpunih 25 posto, dok je čak 66 proizvoda unutar 75 posto udjela.

Prodaja u supermarketima
Dehidrirana hrana najviše se prodaje kroz supermarkete – čak 40 posto godišnjih količina, kao i dječji keksi (44 posto), dok se kašice tamo prodaju u manjem postotku (32 posto).

graf-djecja-hrana-graf-kanali-prodajeKroz velike trgovine mješovite robe, u koje su uključene i drogerije, prodalo se 25 posto dehidrirane dječje hrane, 32 posto dječjih keksa, ali i 47 posto kašica.

Hipermarketi su slične važnosti za sve tri kategorije, nešto ipak bitniji za pahuljice (21 posto), nego za kekse i kašice (po 17 posto), a na sličan su način i manje trgovine mješovite robe bitnije za pahuljice (15 posto), nego za kekse (2 posto) ili kašice (tek 1 posto).

Kategorija dječje hrane jedna je od rijetkih koja ne bilježi pad prodaje uslijed krize koja nas stišće već dvije godine.

To zapravo ne iznenađuje, jer na djeci se ne štedi, pogotovo kad je riječ o hrani. S druge strane, proizvođači nude širok izbor različitih okusa, što roditeljima olakšava onu mukotrpnu zadaću s početka teksta – nahraniti potomke zdravom hranom uz što manje otpora i suza.

Ivan Junaković
Voditelj Odjela
za odnose s klijentima
nielsen-logo

Dječja hrana