NestleŠvicarski prehrambeni div Nestlé objavio je u četvrtak da mu je neto dobit u prvoj polovini godine blago smanjena pod pritiskom jakog franka i opoziva u Indiji koji su prigušili utjecaj snažnih prihoda.

U prvih šest mjeseci ove godine švicarska je kompanija ostvarila neto dobit od 4,52 milijarde franaka (4,1 milijardu eura), što je 2,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Kompanija je u promatranom razdoblju ostvarila organski rast od 4,5 posto. Prihodi su u konačnici stagnirali gotovo na razini istog razdoblja prošle godine i iznosili su 42,8 milijardi franaka, srezani nepovoljnim utjecajem jakog franka.

Švicarska središnja banka tri je godine kočila jačanje domaće valute da bi u siječnju neočekivano odustala od obrane minimalnog tečaja franka prema euru od 1,20 franaka za euro. Jaki franak sada zadaje glavobolje kompanijama koje izvješćuju o rezultatima u francima, napominje AFP.

Dodatna je kočnica za Nestle u prvoj polovini ove godine bila zabrana tjestenine Maggi u Indiji, nakon što su ispitivanja pokazala da taj Nestleov proizvod sadrži nedopušteno veliku količinu olova. Maggi je do zabrane držao 80 posto indijskog tržišta.

“U Indiji je naše povlačenje tjestenine Maggi rezultiralo negativnom stopom organskog rasta koja će se protegnuti i na drugu polovinu godine”, stoji u priopćenju švicarske kompanije.

Danas je indijski sud poništio zabranu, dodajući da tjestenina može biti ponovo puštena u prodaju čim bude zaključen krug ispitivanja.

Izvršni direktor Nestlea Paul Bulcke ističe da je unatoč previranjima u Indiji i jakom franku Nestle spreman potvrditi prognozu organske stope rasta u ovoj godini od pet posto. (Liderpress/Hina)