Globalna prehrambena kompanija Nestlé predstavila je poslovne rezultate za 2022. godinu. Ukupna prodaja tvrtke porasla je za 8,4 % na 94,4 milijarde švicarskih franaka. Neto nabave imale su pozitivan učinak od 1,1 % dok su devizni tečajevi smanjili prodaju za 0,9 %. Organski rast dosegnuo je 8,3 %, a cijene su dosegnule 8,2 %, što upućuje na značajnu inflaciju troškova. Realni interni rast (RIG) bio je pozitivan te je iznosio 0,1 %. Organski rast bio je raširen u većini geografskih područja i kategorija.

Osnovna marža operativne dobiti (UTOP) iznosila je 17,1% te se smanjila za 30 baznih bodova na izvještajnoj osnovi, kao i za 40 baznih bodova u stalnoj valuti. Marža operativne dobiti (TOP) ostala je nepromijenjena te je iznosila 14,0 %.

U ovoj godini u tvrtki očekuju organski rast prodaje od 6 % do 8 % i osnovnu maržu operativne dobiti od 17,0 % do 17,5 %. Očekuje se da će osnovna zarada po dionici u stalnoj valuti porasti između 6 % i 10 %.

“Prošla je godina donijela brojne izazove te je obitelji, zajednice i poduzeća prisilila na teške izbore. Inflacija je porasla do neviđenih razina, pritisci povezani s troškovima života povećali su se, a učinci geopolitičkih napetosti osjetili su se u cijelom svijetu. Cijeli tim kompanije Nestlé pokazao je pouzdanost dok smo se pokušavali snaći u spomenutom teškom okruženju. Organski rast bio je solidan, marže su i dalje bile otporne, a rast naše osnovne zarade po dionici bio je snažan. Istovremeno smo na globalnoj razini osigurali pristup hranjivim proizvodima i pristupačne ponude. Tijekom 2022. potvrdili smo i svoju dugogodišnju strategiju prehrane, uz naglasak na motu ‘Good for You, Good for the Planet’. Poduzeli smo važne korake kako bismo dodatno ojačali svoje odgovorne marketinške prakse (vodeće u industriji) i osigurali transparentnost nutritivne vrijednosti svog globalnog portfelja. Istovremeno smo i unaprijedili provedbu svog plana za borbu protiv klimatskih promjena. Što se tiče 2023., očekujemo da će biti riječ o godini snažnog organskog rasta, i to s naglaskom na obnavljanje naše bruto marže, povećavanje marketinških ulaganja i povećavanje slobodnog novčanog toka. Zahvaljujući modelu stvaranja vrijednosti kompanije Nestlé u dobrom smo položaju za postizanje svojih ciljeva do 2025. i za stvaranje pouzdanih i održivih povrata za dioničare”, istaknuo je Mark Schneider, izvršni direktor kompanije.

U Zoni Europe organski rast iznosio je 7,2 % (uz cijene od 6,4%). RIG je bio otporan (0,9 %) s obzirom na visoku bazu za usporedbu u 2021. i ograničenja opskrbe. Devizni tečajevi negativno su utjecali na prodaju, i to za 7,6 %, što odražava povećanje vrijednosti švicarskog franka u odnosu na euro. Iskazana prodaja u europskom području porasla je za 1,8 %, i to na 19,1 milijardu CHF.

U spomenutom izazovnom okruženju europsko je područje pokazalo otpornost i predanost dugoročnim ulaganjima. Kompanija Nestlé najavila je ulaganje od 40 milijuna CHF u Ukrajini, i to za novi proizvodni pogon u regiji Volyn.

Područje je zabilježilo povećanje tržišnog udjela u pogledu konditorskih proizvoda, hrane za kućne ljubimce i prehrane za dojenčad. Po kategoriji proizvoda ključni pokretač rasta bio je proizvod Purina PetCare (potaknut vrhunskim brendovima Gourmet, Felix i Purina Pro Plan). Rast je bio snažan u svim kanalima, a posebno u e-trgovini i specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce. Prodaja rješenja Nestlé Professional rasla je snažnom dvoznamenkastom stopom, potpomognuta novim platformama za rast i povećanom distribucijom, posebno za pića. Voda je zabilježila dvoznamenkasti rast, kao i pad prodaje u četvrtom tromjesečju, i to uglavnom zbog privremenih ograničenja kapaciteta. Kava je ostvarila srednji jednoznamenkasti rast predvođen topljivom kavom Nescafé i kontinuiranim snažnim rastom prodaje za Starbucks by Nespresso. Konditorski proizvodi zabilježili su srednji jednoznamenkasti rast, kao i snažnu potražnju za brendom KitKat i sezonskim ponudama. Prodaja u području prehrane dojenčadi rasla je dvoznamenkastom stopom, a navedeno se temeljilo na snažnom uzletu vrhunske početne hranu za dojenčad, uključujući proizvode od oligosaharida majčinog mlijeka. Kulinarstvo je zabilježilo pad prodaje na koji je utjecao negativan rast u području prodaje pizza i rezanaca. Biljni proizvodi Garden Gourmet nastavili su bilježiti dvoznamenkasti rast koji je odrazio pokretanje novih proizvoda.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!