trgovina-kupac-midi5Ukupnih rashodi državnog proračuna iznosit će 117,6 milijardi kuna. Vlada u ovoj godini planira smanjenje deficita središnje države za 5,3 milijarde kuna ili 1,6 postotnih bodova BDP-a, i to uz gospodarski rast od 0,8 posto i inflaciju od 2,4 posto

Na današnjoj sjednici Vlada je predstavila smjernice proračuna za 2012. godinu. Premijer Zoran Milanović rekao je da razina ukupnih rashoda državnog proračuna iznosi 117,6 milijardi kuna.

Vlada u ovoj godini planira smanjenje deficita središnje države za 5,3 milijarde kuna ili 1,6 postotnih bodova BDP-a, i to uz gospodarski rast od 0,8 posto i inflaciju od 2,4 posto, javlja HRT.

PDV, kao što se zna, raste na 25 posto, što bi u proračun trebalo donijeti oko dvije i pol milijarde kuna. Prema Vladinim projekcijama povećanje PDV-a moglo bi izazvati rast cijena od 1,4 posto.

No nisu sve vijesti loše – najavljene su i nove, niže međustope od 10% za dječju hranu, ulje, masti i račune za vodu. Uvode se novi platni razredi i povećava se neoporezivi dio dohotka, pa se plaće povećavaju za 750.000 radnika u rasponu od 65 do 80 kuna.

Dobre vijesti stižu i za umirovljenike – od ove godine ponovno se usklađuju mirovine za sve umirovljenike. Vlada planira poticati novo zapošljavanje smanjenjem opterećenja bruto cijene rada oslobađanjem od plaćanja doprinosa.

Kako bi povećali konkurentnost i likvidnost poduzetnika, Vlada je odlučila smanjiti stope doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje sa 15% na 13%, uvesti olakšice za ‘reinvestiranu dobit’, produljiti rokove plaćanja PDV-a na 45 dana (u idućih 15 mjeseci rok se produljuje za po 1 dan), podići granicu ulaska u sustav PDV-a na 230.000 kn. Također će se smanjiti neporezni (parafiskalni) nameti te će se izvršiti dokapitalizacija HBOR-a za 500 mil. kuna u svrhu jačanja potencijala za financiranje izvoznika i malog poduzetništva.

Odlučeno je i da će se smanjiti stopa PDV-a na dio usluga u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti, ali primjena te mjere odgođena je za 1. siječanj 2013.

U smjernicama za izradu proračuna Vlada navodi kako, aktiviranjem svih unutarnjih potencijala, posebno investicijskog, uz izostanak jačih izvanjskih gospodarskih turbulencija, na putanju održivog rasta možemo se vratiti već u 2012. godini, u kojoj se očekuje gospodarski rast od 0,8%.

U godinama koje slijede Vlada očekuje ubrzanje realnog rasta bruto domaćeg proizvoda, i to za 1,5% u 2013. te 2,5% u 2014. U istom razdoblju predviđa se razina inflacije od oko 2,5%.

Ovim smjernicama štitimo najugroženije, jačamo konkurentnost gospodarstva i stabiliziramo javne financije, ustvrdio je Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU te potpredsjednik Vlade.

Premijer Milanović i ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare nakon sjednice najavili su kako sve danas predstavljene mjere na snagu stupaju od 1. ožujka, osim međustopa za turizam. Linić je najavio kako otkaza u javnom sektoru neće biti, ali da prekovremenih sati i nagrađivanja po sumnjivim kriterijima više neće biti.

Smanjujemo proračunske rashode, ovo su mjere za stabilnost. Prilika da se pokrenemo, istaknuo je premijer Milanović dodavši da će detaljni proračun biti predstavljen za dva tjedna.

Treba imati hrabrosti konačno napraviti mjere koje su odavno trebale Hrvatskoj, poručili su za kraj ministar Linić i premijer Milanović. (HRT)