U staklenicima u Dobrovcu, nadomak Lipika, sve je spremno za treću po redu sezonu berbe paprike i drugu sezonu berbe rajčice.

“Proteklih dana intenzivno se radilo na tzv. pinciranju, odnosno kidanju viška grana sa stabljika paprike kako bi se biljka rasteretila. Sada će ona davati bolje plodove. Isto tako, skidaju se deformirani plodovi i ostaju oni najbolji”, kazao je voditelj proizvodnje Hrvoje Hađim za Glas Slavonije.

“Ove godine počeli smo s proizvodnjom grapolo rajčice. Njezina stabljika naraste 12 do 15 metara no, ne ide sve u visinu, nego se smota kako bi se mogla obrati. Na jednoj kitici treba ih biti pet pa su radnici radili na odbrojavanju i skidanju viškova, u suprotnom plodovi bi bili mali. Na jednoj stabljici rajčice ima 13 kitica s pet plodova”, pojasnila je tehnologinja Dajana Grubić.

U dobrovačkim se staklenicima prije rata proizvodilo cvijeće, a nakon rata, teško oštećeni, godinama se nisu koristili. Dio staklenika, ukupne površine 2,5 hektara, 2011. godine kupila je zagrebačka tvrtka MBM, nakon čega je hektar i pol obnovljen i u staklenicima je posađena paprika. Godinu dana kasnije obnovljen je i ostatak staklenika gdje je posađena rajčica. Treba reći kako su staklenici obnovljeni na najsuvremeniji način i da je proizvodnja u njima maksimalno kompjutorizirana.

Svaka biljka posađena je u posebnoj kocki, po tri na jednom jastuku, i naravno, u pravilnim razmacima, a dobiva točno određenu količinu vode po sustavu “kap po kap”. Temperatura i vlaga su stalni i kompjutorski regulirani, tako da je proizvodnja u stakleniku moguća gotovo kroz cijelu godinu. Naime, svaka paprika raste po žici do visine između tri i četiri metra, a berba traje u slojevima, sve do kraja studenoga ili početka prosinca. Isto vrijedi i za rajčicu. Nakon toga staklenik se čisti i sve se priprema za novu sadnju u veljači i ožujku.

U obnovu 2,5 hektara staklenika tvrtka MBM utrošila je približno 11 milijuna kuna, od čega su 2,5 milijuna kuna iz Ministarstva poljoprivrede, a ostatak su klasični krediti. Sljedećih godina u planu je gradnja novih staklenika u blizini postojećih.

“Kako bi se proizvodnja isplatila potrebno je imati pet do šest hektara povrća. Zemlje imamo, ali, s obzirom na postojeću krizu, teško je reći kada ćemo ići na proširenje. Uspijevamo prodati sve što proizvedemo, ali po nepovoljnim uvjetima. Uvoz je velik i cijene su na tržištu nerealno niske, s obzirom na troškove koje imamo. Trenutačno je npr. hiperprodukcija u Nizozemskoj i to će nužno našim proizvodima rušiti cijenu. Nedavno sam bio u Sloveniji kod jednog proizvođača čiji su proizvodi 40 posto skuplji od uvoznih, ali ih Slovenci ipak kupuju. Kod nas nacionalna svijest nije tako razvijena i naši ljudi gledaju samo da je jeftinije, a ne kakvo je i odakle je”, kazao je Mladen Baković, vlasnik MBM-a. (Glas Slavonije)