Njemačke maloprodajne tvrtke očekuju da će ovogodišnje razdoblje božićnih kupnji biti najbolje u više godina, priopćilo je u četvrtak industrijsko udruženje HDE.

bozic-potrosnja-svijet-midiU Udruženju njemačkih maloprodajnih tvrtki tako predviđaju da će promet u maloprodaji u studenom i prosincu poskočiti za dva posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 77 milijardi eura, unatoč zimskoj hladnoći i gospodarskoj neizvjesnosti koju je potaknula dužnička kriza u Europi.

“Ljudi ne dopuštaju da im kaotične vremenske prilike upropaste božićnu kupovinu”, rekao je Stefan Genth samo dva dana prije zatvaranja trgovina pred božićne blagdane.

HDE je već ranije najavio da očekuje 8-postotni skok prodaje putem interneta.

Dobra božićna sezona u Njemačkoj u suprotnosti je sa stanjem u Britaniji i Francuskoj, gdje se trgovci žale da su potrošače zastrašile niske temperature i neočekivano teške snježne padaline.

Solidni podaci o božićnim kupnjama u Njemačkoj također potpiruju nade da bi pojačana privatna potrošnja mogla postati novi potporanj uzleta najvećeg europskog gospodarstva, uz tradicionalno snažan izvoz. (H)