Nadzor u 26 najvećih domaćih trgovačkih lanaca pokazalo je da se rijetki drže rokova plaćanja, a cilj je potpuna disciplina, rekao je izvor Ministarstva financija za Novi list

Tvrtke koje ne budu poštovale rokove plaćanja, a oni su sada maksimalno 60 dana, mogle bi ubuduće plaćati kaznu od dva milijuna kuna, piše u utorak Novi list. To bi se moglo dogoditi ako se u Zakon o predstečajnoj nagodbi i financijskom poslovanju ugradi prijedlog da se sadašnja kazna od milijun kuna udvostruči.

Iako je Ministarstvo na svojim stranicama objavilo prijedlog izmjena spomenutog zakona i u njemu nema govora o povećanju kazni, anonimni je izvor za Novi list otkrio da Ministarstvo planira tijekom javne rasprave predložiti podizanje kazni za one koji ne poštuju rokove plaćanja.

”To će biti naš prijedlog jer nam je cilj da se doista svi drže rokova plaćanja, što je poslovno ponašanje koje baš u Hrvatskoj nije uhvatilo korijenje, a to je pokazao i naš nadzor u 26 trgovačkih lanaca. Vidjet ćemo, naravno, hoće li parlament prihvatiti naš prijedlog”, rekao je sugovornik iz Ministarstva financija.

Zasad je Ministarstvo financija provelo nadzor rokova plaćanja u 26 najvećih domaćih trgovačkih lanaca i pokazalo se da tek rijetki poštuju pravila i zakonske rokove plaćanja. U trenutku kad je nadzor obavljen, ti su trgovački lanci imali oko 900 milijuna kuna računa koji nisu plaćani u zadanim rokovima.

Neki su trgovački lanci pribjegli i drugom rješenju – sumnja se da su pojedini ugovori antidatirani. Naime, kako ih ne bi uhvatili u prekršaju, trgovci su ugovore koji su ranije sklopili i koji su već došli na naplatu ”pretvorili” u novije ugovore, s kasnijim datumima. Zbog toga će nadzor osim provjere rokova plaćanja provjeriti dio ugovora i kod trgovaca i kod dobavljača, ali će tražiti i informacije od javnih bilježnika koji su ih potvrdili. Nakon trgovačkih lanaca nadzor kreće i u državne tvrtke i agencije. (Novi list)