potrošnja midiRast potrošnje od 1,9 posto predstavlja blago usporavanje stope rasta, s obzirom na to da je u siječnju potrošnja ojačala 2,1 posto na godišnjoj razini.

No, to predstavlja i nastavak rasta potrošnje već sedmi mjesec zaredom.

U Hrvatskoj je u veljači promet u trgovini na malo realno porastao za 1,9 posto na godišnjoj razini, već sedmi mjesec zaredom, potvrdili su u ponedjeljak konačni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema izvješću DZS-a, promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači je, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 0,5, a realno 1,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Time su potvrđene prve procjene DZS-a, objavljene početkom travnja.

Većina domaćih makroekonomista u ovoj godini očekuje rast prometa u trgovini na malo, nakon što je lani ojačao 0,4 posto, prvi puta nakon dvije godine pada. To se, kažu, zahvaljuje niskoj lanjskoj bazi, ali i poreznim promjenama početkom ove godine, koje su potaknule blagi, ali ipak rast plaća.

Najveći godišnji porast nominalnog prometa, i to već peti mjesec zaredom, bilježi se kod audio i video opreme, željezne robe, boja i stakla, električnih aparata za kućanstvo, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo koji  inače čine oko 8% ukupnog prometa, a u veljači je njihov rast iznosio 10,5%.

Rast je još zabilježen i kod tzv. ostalih nespecijaliziranih prodavaonica (7%), zatim ljekarni, medicinskih i ortopedskih proizvoda, kozmetičkih i toaletnih proizvoda (4,9%), nespecijaliziranim prodavaonica, pretežno živežnim namirnicama za 3,6% (taj je promet u veljači činio 39,8% ukupnog prometa) te kod specijaliziranih prodavaonica živežnim namirnicama (0,7%).

Spomenuti nominalni pad u veljači u pet trgovačkih struka odnosi se na sljedeće struke: “motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi”, “motorna goriva i maziva”, “tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi”, “računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama” te na “ostala trgovina na malo izvan prodavaonica”.

To je prije svega rezultat nižih cijena odnosno pada cijena motornih vozila, motornih goriva, odjeće, vrtova, sadnica, cvijeća i tako dalje.

Situacija je vrlo slična i na kumulativnoj razini odnosno u prva je dva mjeseca ove godine nominalni promet bio 0,6% veći u odnosu na isto razdoblje lani, što je rezultat porasta ili pada prometa u istim trgovačkim strukama kao i u veljači. (banka.hr/ Hina)