boje-za-kosu-zena-midiBez obzira na dob i broj sijedih, žene povremeno vole osvježiti boju svoje kose, pokazati se u novom izdanju te općenito eksperimentirati svojim izgledom. Tada posežu za bojama za kosu

Boje za kosu proizvodi su namijenjeni mijenjanju ili osvježavanju boje kose. U trgovinama ih možemo naći u obliku krema, gelova, losiona, pjena, prašaka ili pak sprejeva. S obzirom na postojanost, boje za kosu dijelimo u privremene (ispiru se nakon jednog pranja), polutrajne i trajne boje za kosu.

U ovu kategoriju ubrajamo boje za kosu koje se prodaju kao zasebne jedinice, boje za kosu koje se prodaju u setovima te proizvode namijenjene trenutnom prekrivanju izrasta i sijedih.

boje-za-kosu-kolicinski-udjeli-graf-largeTek bladi pad

U posljednjih je godinu dana (od siječnja do prosinca 2010.) prema Nielsenovom mjerenju maloprodaje kategorija boja za kosu ostvarila prodaju od 4,87 milijuna komada u vrijednosti od 139,37 milijuna kuna.

Unatoč negativnoj gospodarskoj slici u zemlji i činjenici da boje za kosu nisu proizvod nužan za svakodnevni život, kategorija boja za kosu je unatrag godinu dana relativno stabilna te vrijednosno (-1,3 posto) i komadno (-1,0 posto) bilježi tek blagi pad.

Vodeći proizvođači u kategoriji su Henkel&Schwarzkopf (Palette, Essential Color, Brilliance, Natural & Easy) i L’Oreal (Garnier, L’Oreal). Ostali proizvođači koji se pojavljuju u kategoriji boja za kosu su Annyer (Annyer, Elite, Symphonie), Keune (Keune), Ilirija (Subrina, Trio Color) i Procter&Gamble (Wella, Wellaton).


Trajne najzastupljenije

Unutar kategorije boja za kosu postoje razne podjele, od tipa i sastava pakiranja, do trajnosti same boje. Najveći dio segmentacije prema trajnosti otpada na trajne boje za kosu, koje čine čak 84 posto komadne prodaje, dok ostatak segmenta čine polutrajne boje za kosu (10,8 posto), drugi tipovi boja za kosu (5,2 posto) i privremene boje koje čine samo 0,1 posto.

Što se tiče sastava boja za kosu, kategorijom dominiraju boje za kosu na kemijskoj bazi, s komadnim udjelom od čak 99,7 posto, dok ostatak čine boje za kosu na prirodnoj bazi.

boje-za-kosu-kolicinski-lokacija-prodaje-graf-largePrema tipu pakiranja boje za kosu se dijele na boje u kremi (88,9 posto komadne prodaje), u tekućinama (2,9 posto), gelovima (2,9 posto), prašcima (2,1 posto) te losionima (1,7 posto). Najbolja komadna prodaja boja za kosu odvija se u velikim trgovinama mješovitom robom i drogerijama (61 posto), zatim u hipermarketima i supermarketima (oko 30 posto), dok se zajedno u malim i srednjim trgovinama mješovitom robom proda tek oko 7 posto kategorije. Iako ne postoji izražena sezonalnost unutar kategorije boja za kosu, prodaja je ipak nešto viša u toplijim mjesecima.

Kristina Vrdelja
nielsen_logo-40-small


BOJE ZA KOSU – Nova boja za new look