Vinograd uz more

Objavljen je prvi natječaj iz nove “vinske omotnice”, Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023., a odnosi se na mjeru “Informiranje u državama članicama”, za koju je u ovoj godini predviđeno 260 tisuća eura, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Korisnici mjere mogu biti stručne organizacije, organizacije proizvođača vina, udruženja organizacija proizvođača vina, privremena ili stalna udruženja dvaju ili više proizvođača, sektorske organizacije i javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina, osim korisnika državnog proračuna.

Rok za podnošenje prijava Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je kraj veljače ove godine.

Razina potpore iznosi do 80 posto ukupno prihvatljivih troškova i odnosi se na sredstva EU u iznosu do 50 posto i na razinu državne potpore proračuna RH u iznosu do 30 posto.

Najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu je 100 tisuća eura, a dozvoljeni troškovi odnose se na sudjelovanje u informativnim kampanjama, kao i događanjima, sajmovima i izložbama od nacionalnog značaja ili značaja za Uniju, zatim za oglašavanje u medijima na tržištu država članica, za izradu i distribuciju informativnih materijala za ta tržišta, te naposljetku na administrativne troškove i troškove osoblja.

“Ovo je prvi natječaj iz nove Vinske omotnice koju smo kreirali s vinarima i strukom prateći stvarne potrebe naših vinogradara i vinara, koji su izrazili potrebu za jačom prezentacijom naših vina upravo na zajedničkom EU tržištu i mi smo uveli mjeru kojom im sufinanciramo upravo te aktivnosti“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Tolušić poručuje da je cilj pomoći vinarima da svoja vina plasiraju na tržište, uz maksimalno smanjenje opterećenja i administrativnih barijera koje su ih do sada ograničavale u poslovanju.

“Zato smo pripremili novi Zakon o vinu o koji će se uskoro naći u Saboru, a kojim decentraliziramo ocjenjivanja vina, uvodimo veću kontrolu na terenu te doprinosimo administrativnom rasterećenju od 33 posto u odnosu na postojeće propise. Ukidamo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet i evidencijske markice te uspostavljamo četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska”, ističe Tolušić. (Hina)