Cilj nam je proizvođačima nuditi tehnološka rješenja kojima je moguće povećati kvalitetu i prinos, smanjiti troškove proizvodnje, kako bi u konačnici imali konkurentan i kvalitetan proizvod na sve zahtjevnijem tržištu

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji obilježavaju se petnaesti po redu Dani polja duhana. Na jedinstvenoj dvodnevnoj manifestaciji u organizaciji Hrvatskih duhana, koji posluju u sastavu Adris grupe, okupilo se 30 domaćih i stranih poslovnih partnera Hrvatskih duhana iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, SAD-a, Singapura te više od 100 proizvođača duhana kojima će se prezentirali rezultati ovogodišnje proizvodnje s ciljem unaprjeđenja proizvodnog procesa, smanjenja troškova te povećanja prinosa i kvalitete duhana, izvijestili su iz Adris grupe.

Hrvatski su duhani ove godine ugovorili proizvodnju na ukupno 3.796 ha duhana, odnosno 3.300 hektara tipa virdžinije i 496 hektara burleya. Nakon klimatski nepovoljne 2013. godine zbog neuobičajeno rane pojave mraza, ove godine se proizvođači suočavaju s izrazito kišnim uvjetima, što će zasigurno negativno utjecati na kvalitetu i prinose ovogodišnje berbe.

Unatoč tome, s očekivanim prinosom od 2.200 kg/ha, očekuje se otkup ukupno oko 8.600 tona duhana, odnosno 7.300 tona virdžinije i 1.300 tona burleya.

Svjesni činjenice da bez stalnog ulaganja i tehnološkog unapređenja nema rezultata, Hrvatski duhani potiču ulaganje u navodnjavanje i adaptaciju sušnih kapaciteta.

“Cilj nam je proizvođačima nuditi tehnološka rješenja kojima je moguće povećati kvalitetu i prinos, smanjiti troškove proizvodnje, kako bi u konačnici imali konkurentan i kvalitetan proizvod na sve zahtjevnijem tržištu”, rekao je novi direktor Hrvatskih duhana, dipl. ing. Zlatko Pleša, pozdravljajući okupljene.

Ohrabreni izuzetno dobrim rezultatima projekta navodnjavanja u protekle tri godine, ove godine su sustavi za navodnjavanje postavljeni kod 105 proizvođača na 403 ha, što je više od 12 posto ukupnih zasađenih površina.

Iako se ovogodišnja proizvodnja odvija u izrazito kišnim uvjetima i duhanima nije potrebno dodavati vodu, ipak će pozitivni efekti sustava za navodnjavanje doći do izražaja kroz mogućnost dodatne prihrane nasada koji su izloženi velikim ispiranjima hranjiva.

Da bi smanjili trošak energenta za sušenje duhana i povećali profitabilnost nastavlja se i investiranje u nabavu novih termogena za sušenje duhana i adaptaciju postojećih.

Rezultat projekta započetog prije tri godine je da trenutno 15 posto sušnica kao energent koriste ogrjevno drvo, iver ili drvnu sječku i pelete koji su dostupni na tržištu, što predstavlja značajno povećanje udjela sušnica koje koriste biomasu kao alternativni izvor energije.

S obzirom na stalni rast cijene energije, dugoročno je rješenje proizvodnja vlastitog energenta na obiteljskom gospodarstvu koji je jeftiniji od onih na tržištu.

U vrlo neizvjesnom razdoblju za proizvođače duhana, kad se, uz stalno povećanje troškova proizvodnje suočavaju i sa skorim djelomičnim gubitkom državnog poticaja, cilj je Hrvatskih duhana i dalje njegovati partnerski odnos sa svojim kooperantima i zajednički raditi na unapređenju primarne proizvodnje i osiguranju njene profitabilnosti i održivosti, navodi se u priopćenju.