Zbog mjerljivosti oglašavanja u svakom trenutku, na Facebooku imamo potpunu kontrolu troškova i onoga što dobivamo za uloženi novac

Facebook oglasi danas su jedan od ključnih marketinških alata za uspješno online oglašavanje. U prilog ovoj konstataciji zasigurno ide brojka od preko milijardu korisnika u svijetu, odnosno milijun i 600 tisuća u Hrvatskoj.

Na Facebooku se nalaze osobe svih starosnih dobi, od tinejdžera do umirovljenika. Ono što je jedna od njegovih glavnih prednosti je dvosmjerna komunikacija koja korisnicima daje mogućnost da pitaju sve što ih zanima i da pritom, u većini slučajeva, dobiju povratnu informaciju brže nego putem drugih kanala.

Druga bitna prednost komunikacije i oglašavanja na Facebooku je izvrsna mogućnost targetiranja. Glavno pitanje u nastupu na društvenim mrežama je kako na stranicu privući ciljanu skupinu određenog brenda te kako s njom komunicirati objavama.

Odgovor je: Facebook oglasima! Pomoću njih će se pronaći, targetirati i poslati poruka ciljanoj skupini te je u konačnici privući na stranicu da postanu fanovi, počnu komunicirati i s vremenom postanu kupci.

Svaki brend, poduzeće ili udruga ima ciljanu skupinu kojoj nudi svoje usluge ili proizvode i na društvenim mrežama želi komunicirati s tom skupinom te zajednicu koju okupi oko svog brenda (na stranici) pretvoriti u kupce.

Broj fanova na nekoj stranici ne znači ništa, čak predstavlja i trošak, ako ti fanovi nisu ciljana skupina brenda.

TARGETIRANJE OGLASA
Facebook oglasi omogućuju vrlo precizno targetiranje prema demografskim karakteristikama, zemljopisnoj lokaciji, interesima te načinu na koji korisnici pristupaju internetu odnosno Facebooku.

Tako oglase možemo usmjeriti, primjerice, osobama ženskog spola, starosti od 18 do 50 godina, koje su u braku, imaju djecu te ih zanima kuhanje i vrt, a Facebooku pristupaju putem iPhonea.

U ovom primjeru želimo im oglašavati aplikaciju za iPhone namijenjenu ženama koja im omogućava planiranje obroka za cijeli tjedan i cijelu obitelj te ih podsjeća na brigu o biljkama ovisno o godišnjem dobu, količini vode kojom ih treba zalijevati i fazi razvoja u kojoj se nalaze.

Prilično precizno targetiranje, zar ne? Dodatni plus za Facebook oglase je njihova jednostavnost. Kratkim tekstom i efektnom sličicom prenosimo poruku, privlačimo ciljanu skupinu na stranicu, promoviramo konkretan proizvod ili uslugu te ih usmjeravamo na određenu web stranicu.

Nisu potrebna ulaganja u kreiranje video oglasa, dizajniranih bannera ili nešto treće što zahtjeva veće troškove za izradu oglasa.

VRSTA, POZICIJA, PLAĆANJE
Od vrsta oglasa koje možemo raditi na Facebooku razlikujemo oglase za privlačenje fanova na stranicu, oglase kojima promoviramo određenu objavu sa stranice kojom oglašavamo konkretnu ponudu ili prenosimo konkretnu poruku, oglase kojima promoviramo web stranicu direktnim linkom (oglasom) koji vodi na nju, te oglase kojima promoviramo nagradni natječaj koji organiziramo na Facebooku ili event za naš događaj koji smo kreirali.

Možemo birati želimo li da se oglasi prikazuju u news feedu korisnika ili sa strane u traci za oglase ili na oba načina, da se prikazuju na mobilnim aparatima ili samo na desktop računalima.

Isto tako, oglase možemo napraviti i kao klasične oglase ili kao priče, odnosno da korisnici dobivaju informaciju kako je njihov Facebook prijatelj nešto napravio (komentirao, lajkao stranicu, ide na određeni event, sudjeluje u nagradnom natječaju) i time Facebook korisnici postaju prenositelji naše poruke – ambasadori brenda.

Oglase možemo plaćati po kliku ili po prikazivanju. To je još jedna od opcija koja nam se nudi i omogućava kontrolu troškova.

FACEBOOK ALATI
Facebook konstantno radi na poboljšanju svojih alata, posebno onih koji nam omogućuju bolje targetiranje i privlačenje ciljane skupine te promocije putem Facebooka. Jedan od takvih alata je i Power editor koji je nastao kao nadogradnja Facebookovom klasičnom oglasnom sučelju.

Power editor nudi dodatne mogućnosti pozicioniranja oglasa, kao što je npr. mogućnost izbora hoće li se oglas prikazivati na mobitelima ili samo na računalima, kako smo već prethodno naveli.

Dodatne mogućnosti ovog alata odnose se na targetiranje korisnika i ograničavanje budžeta, odnosno definiranje cijene klika ili iznosa koji smo spremni platiti za akciju (npr. za like stranice). Ovo su opcije koje su iznimno značajne za kontrolu troškova.

Prilikom definiranja naslova, teksta, pozicioniranja i targetiranja za jedan oglas, možemo odjednom kreirati šest različitih oglasa, odnosno šest oglasa s različitim fotografijama čime zapravo štedimo vrijeme.

Kreirajući više oglasa, dajemo Facebooku mogućnost da filtrira najefikasnije. Oni će s vremenom, kako se budu prikazivali i što se više bude klikalo na njih, postati i najjeftiniji. Jednom kreirani oglasi mogu se mijenjati i konstantno prilagođavati.

MJERLJIVOST I TROŠKOVI
Facebook oglasi su mjerljivo ulaganje. Što to znači? Administrator oglasa na uvid dobiva statističke podatke kao što su: koliko košta like stranice, koliko klik na oglas, koliko će osoba potencijalno vidjeti oglas, koliko je osoba kliknulo na oglas, koliki je prosječan trošak klika na oglas ili lajka stranice…, a budžet se može mijenjati u bilo kojem trenutku. Ovime imamo potpunu kontrolu troškova i onoga što dobivamo za uloženi novac. Prema tome, za Facebook oglase možemo ustvrditi da su jednostavni, precizni i mjerljivi.

Međutim, bez obzira na njihovu jednostavnost, oglase treba znati izraditi te im treba posvetiti vremena. Jednom kreirane oglase treba pratiti i poboljšavati. Bez prethodne edukacije ili angažmana profesionalne agencije, za uspjeh s Facebook oglasima treba više vremena nego nekome tko je educiran ili se profesionalno bavi oglašavanjem na Facebooku.

Ana Šunjić
Social media marketing manager,
Akcija