Okusi jeseni iz Baranje

Svaki Baranjski kulen je ručni rad proizveden po tradicionalnoj recepturi i nositelj oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla

U bogate okuse jeseni sjajno se uklapaju tradicionalni suhomesnati proizvodi. Za jednostavnije i brze recepte preporučujemo Baranjsku dimljenu kobasicu pečenu u pećnici uz dodatak bijelog vina i Dimljenu slaninu koja će obogatiti jesenska variva, krumpir iz pećnice ili fini pikantni umak. Za predjelo prije finog bogatog ručka ili večere uživajte u tradicionalnim okusima Baranje koje će na vaš stol donijeti Baranjski kulen, ABC svježi krem sir i tradicionalni sir Baranjac.

Upravo zbog tradicionalne recepture i najboljih komada mesa od kojih se dobiva, Baranjski kulen je postao delicija kojoj rijetko koji ljubitelj suhomesnatih specijaliteta može odoljeti.

Proizvodnja Baranjskog kulena je zahtjevna i duga jer za svaki kulen treba odabrati najbolje svinjsko meso i crvenu mljevenu papriku kao najvažniji začin u pripremi.
Nakon ručnog punjenja mesa u prirodni ovitak, tzv. “katicu”, kulen se dimi na prirodnom dimu bukve nekoliko dana, a zatim se stavlja na zrenje koje traje minimalno tri mjeseca.
Jedinstveni ovalni oblik Baranjskom kulenu daje prirodni ovitak, a pun i bogat pikantni okus dolazi od zrelog mesa i najfinije crvene paprike.

Dugogodišnji proizvođač Baranjskog kulena je i Belje, jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija u regiji, a proizvodnja Baranjskog kulena je dio zaokruženog proizvodnog procesa koji počinje na vlastitim oranicama i farmama.

Baranjski kulen nosi oznaku zemljopisnog podrijetla Europske unije koja jamči njegovu visoku kvalitetu, tradicionalnu recepturu i tradicionalnu proizvodnju.