Oprema za trgovine – Za privlačenje odlučnih, ali još više neodlučnih

Trgovine u današnje vrijeme modernom kupcu moraju ponuditi više od bazičnog uređenja kako bi pridobile neodlučne, kao i one koji ujedno za kupnju na raspolaganju imaju ograničeno vrijeme. Stručnjaci preporučuju da svaka trgovina ima jasan branding, privlačnu poruku i odgovarajući dizajn zahvaljujući kojem će se kupci uvijek i ponovno vraćati.

Davno je prošlo vrijeme kada su se trgovine robom široke potrošnje u dizajnu prodajnih prostora mogle “provući” s bež policama, sivim linoleum podovima i nemaštovitim natpisima. Kupce je u aktualnom konkurentnom okruženju teško privući samo izvrsnom lokacijom, bogatim izborom proizvoda, ljubaznim osobljem i niskim cijenama, iako, naravno, niti ti kriteriji nisu za zanemariti. Supermarketi jednostavno modernom kupcu moraju ponuditi više kako bi pridobili neodlučne, kao i one koji ujedno za kupnju na raspolaganju imaju ograničeno vrijeme. Stručnjaci preporučuju da svaka trgovina ima jasan branding, privlačnu poruku i odgovarajući dizajn zahvaljujući kojem će se kupci uvijek i ponovno vraćati. Koji su to dakle trendovi i ideje koji trgovinama mogu pomoći da steknu prednost nad konkurencijom.
Dizajn prije svega uvijek na prvom mjestu mora imati kupca, što znači da se mora prilagoditi i onima koji dođu spremni s popisom, a jednako tako i onima koji više vole kružiti trgovinom i razmišljati o tome što kupiti.

Studije o sporoj kupnji pokazale su da se potrošač bolje osjeća i troši više nakon što u trgovini provede dulje vrijeme

Studije o sporoj kupnji pokazale su da se potrošač bolje osjeća i troši više nakon što u trgovini provede dulje vrijeme, iz čega proizlazi da kruženje između polica treba biti “ležerno i obogaćujuće iskustvo”. Treba imati na umu da prostor koji je kupcima na raspolaganju može ograničiti prilike za poticanje spore kupnje pa trgovci koji imaju više prostora na raspolaganju trebaju u svakom trenutku tražiti način kako stvoriti poboljšano iskustvo, slobodne prostore i druge prilike za sporu i temeljitu kupnju u trgovini, ali i izvan nje.

Jasno je da svaki kupac nema vremena za polaganu kupnju, stoga onima koji trebaju samo jedan artikl i to što prije, treba osigurati dizajn koji ima smisla i koji nudi višekanalne alate koji upućuju na brzi izlazak iz trgovine. Tu od pomoći mogu biti i tradicionalni printani displeji, samostojeći ili na kolicima, koji pokazuju put do odgovarajućeg prolaza i proizvoda te jednostavan izlazak iz trgovine koji će potaknuti kupca da se vrati.

Većina trgovaca danas već standardno ima postavljenu paletu boja integriranu u cjelokupan branding, jednako u letke s tjednim akcijama kao i zidne postere velikih formata, pri čemu su stručnjaci suglasni kako potrošači bolje reagiraju na čist i moderan dizajn te neopterećujuće boje. S obzirom na to da svaka paleta komunicira brend, njegove poruke i odnos s klijentima, ne treba se bojati živih i bogatih tekstura.

BLAGODATI TEHNOLOGIJE
Trgovci u privlačenju kupaca često koriste raznolike izloge ili robu izloženu ispred trgovine te naglašavaju prigodne popuste, ali pretpostavka je kako moderni potrošači žele više odnosno važno im je gdje i kako se hrana koju kupuju proizvodi. Priču o poljoprivrednicima jednostavno je i privlačno ispričati nekim rotirajućim natpisima i prikladnim fotografijama, savjetuju stručnjaci za uređenje, a odlični rezultati mogu se postići digitalnim natpisima kao što je LED video zid.

Potrošači bolje reagiraju na čist i moderan dizajn te neopterećujuće boje

Također, u većim trgovačkim prostorima nerijetko se, osim prodavaonice mješovite robe, nalaze i lokali s nekim drugim uslužnim djelatnostima kao što su kafići, trgovine s delikatesnim proizvodima i finim vinima, sushi barovi koji kupce potiču na sporiju kupnju. Pri uređenju treba imati na umu da se ta mjesta vizualno razlikuju od glavnog dućana.

I na kraju, ali ne manje važno, trgovcima se svakako savjetuje da prihvate moderne tehnologije budući da mnogi od njih imaju sve manje osoblja ili ih, kao u slučaju Amazon Go prodajnih mjesta, uopće nemaju što kupcima ponekad može otežati snalaženje. Tu od pomoći mogu biti razna digitalna rješenja za pronalaženje željenog artikla kao što su aplikacije ili displeji, a svakako za izbjegavanje dugog stajanja u redu treba razmisliti o samonaplatnoj blagajni koja već pomalo postaje standard kod većih trgovačkih lanaca.

GRIJANJE I HLAĐENJE
Jedan od važnijih elemenata o kojem valja voditi računa pri uređenju trgovine robom široke potrošnje jest svakako grijanje odnosno hlađenje. Iz tvrtke MB Frigo, koja se ovim sustavima bavi više od 40 godina i čiji se klimatizacijski i rashladni sustavi nalaze u brojnim stambenim objektima, tvorničkim postrojenjima, trgovačkim i logističkim centrima te ugostiteljskim objektima u zemlji i inozemstvu, podsjećaju na to da klima uređaji omogućuju komfor kupaca, djelatnika osiguravajući tako stalnu kvalitetu proizvoda u trgovinama te pritom dodaju kako je glavna funkcija rashladne opreme omogućiti vrhunsku kvalitetu, dugotrajnost i svježinu proizvoda. Ne treba pritom zanemariti niti ulogu rashladne opreme u procesima proizvodnje i plasmana proizvoda prehrambene industrije u kojoj ona također omogućuje očuvanje kvalitete od tvornice tj. proizvodne linije preko transporta i skladištenja pa sve do lokalnih trgovina i domova krajnjih potrošača. Zahvaljujući rashladnoj opremi kroz cijelu godinu možemo uživati u raznovrsnoj hrani iz najudaljenijih krajeva svijeta te si u svakom trenutku možemo priuštiti voće i povrće bez obzira na sezonu.

Razvoj tehnologije klimatizacijskih i rashladnih sustava ide ogromnom brzinom, a ponajprije se to ima zahvaliti normama koje diktiraju minimalnu dopuštenu energetsku učinkovitost i potrošnju, kažu nam u MB Frigu. “Brzi razvoj tehnologije najbolje vidimo kada usporedimo današnje klimatizacijske i rashladne sustave s onima od prije 10 ili 15 godina. Dogodilo se, naime, značajno smanjenje potrošnje električne energije, u upotrebi su sve više komponente koje ne ugrožavaju okoliš, a sustavi su maksimalno iskoristivi i prilagodljivi potrebama krajnjih korisnika”, ističu iz ove tvrtke te navode kako se maksimum od tehnologije može dobiti ponajprije zahvaljujući odgovarajućem znanju i iskustvu.

Uz to, iz MB Friga podsjećaju kako trgovine robom široke potrošnje spadaju u kategoriju objekata s većom energetskom potrošnjom baš zbog rashladnih sustava. Zbog toga je izuzetno važno na kvalitetan način osmisliti i projektirati rashladni sustav koji po potrebi može uključiti opciju obnovljive energije kako bi smanjio potrošnju određenog dijela sustava, pri čemu se kroz iskorištenje otpadne topline može osigurati topla voda za grijanje određenih prostora trgovine ili pak za čišćenje objekta.

Kod osmišljavanja rješenja ventilacije i klimatizacije trgovina robom široke potrošnje jednako je važno odabrati odgovarajuću opremu koja će omogućiti kompaktna rješenja i jednostavnost pri korištenju. “Na tržištu primjerice postoji višenamjenski plug&play potpuno samostalni ventilacijski uređaj Clivet Zephir koji osigurava izmjenu zraka bez miješanja svježeg s ‘otpadnim’ zrakom. Uređaj ima već ugrađenu dizalicu topline koja zimi ugrije, a ljeti ohladi zrak na željenu temperaturu pa nema potrebe za dodatnim vanjskim jedinicama za hlađenje na krovu kao ni dovođenjem tople vode za dogrijavanje”, navode u MB Frigu dodajući kako, zahvaljujući posebnoj tehnologiji, uređaj u ljetnim danima uz hlađenje odvlažuje i isušuje zrak koji ubacuje u prostor čime povećava osjećaj ugode uklanjajući ljetnu sparinu.

Trgovine mješovitom robom su konkurentnaisloženaokruženja u kojima kupci često podsvjesno donose odluke o tome što kupiti

Iz ove tvrtke također podsjećaju kako se tržište rashladne opreme u Europskoj uniji počelo drastično mijenjati zbog europske regulative koja ograničava upotrebu freona u tehnici hlađenja (F-Gas regulativa 1.1.2020.), čime se želi smanjiti štetan utjecaj na globalnu klimu. Novi propisi znače kako se većina uređaja i opreme koji su se do sada upotrebljavali za rashladne sustave više neće moći stavljati na tržište. “Odluka o ulaganju u novu rashladnu opremu s prirodnim radnim tvarima je nužnost jer su danas u Hrvatskoj u upotrebi sustavi koji kao radnu tvar uglavnom koriste R 404A za koji su već nastupila značajna ograničenja od 1. siječnja 2020.”, podsjećaju u MB Frigu navodeći kako, dugoročno gledano, investitori koji nabave rashladne jedinice koje kao radnu tvar koriste CO2 ulažu u budućnost, snižavaju troškove trajnog pogona i održavanja te, ne manje važno, postaju aktivni sudionici u očuvanju okoliša. Za kraj iz ove tvrtke savjetuju kako je prilikom odabira rashladne i klimatizacijske opreme u svakom slučaju bitno uzeti u obzir trošak posjedovanja odnosno potencijalne troškove naknadnog održavanja i servisiranja te se odlučiti za onu koja će omogućiti maksimalne uštede, ali i manji budući utjecaj na okoliš.

ZAŠTITA OD KRAĐE
Kod uređenja trgovine jednaku pažnju treba posvetiti i pitanju zaštite odnosno sigurnosti, a u moderno doba upravo sustavi za zaštitu artikala od krađe dobivaju nove funkcije, tehnologija protuprovalnih sustava postaje sve pametnija, a sustavi videonadzora više ne služe samo za analizu događaja već, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, postaju proaktivni sudionik u zaštiti od krađa. Iz više od 30 godina dugog iskustva Robert Pažitka, predsjednik Uprave tvrtke Pro alarm, primjećuje kako se primjena zaštite i na našem tržištu s razvojem tehnologija mijenja i napreduje. “Domaće maloprodajne lance možemo podijeliti u dvije kategorije, odnosno na one u stranom vlasništvu, koji većinom imaju visoku razinu zaštite u korporativnom standardu i primjenjuju je sukladno ustanovljenim pravilima. S druge strane su maloprodajni lanci u domaćem vlasništvu koji različito pristupaju ovoj problematici, a u sustave zaštite ulažu malo i ona im nije prioritet između ostaloga jer i nemaju precizne informacije o stvarnim razmjerima krađe u svojim poslovnicama”, uvjeren je Pažitka koji također smatra da Hrvatska, generalno, još uvijek nema veliki problem s krađama u trgovačkom sektoru iako podaci s kojima raspolaže pokazuju da su krađe ipak u porastu.

Od tehnologija koje će oblikovati budućnost područja sigurnosti u trgovini Pažitka navodi RFID (Radio-frequency identification – koja koristi radio frekvenciju za razmjenu informacija između prijenosnih uređaja i host računala, op.a.), jer je uz pomoć nje moguće pratiti proizvod na putu od proizvođača do izlaska iz trgovine i na taj način ga, između ostaloga, štititi od krađe. Također navodi kako novi zaštitni tagovi imaju do četiri alarmne funkcije, odnosno štite od uništavanja i alarmiraju u slučaju prolaska kroz zaštitne antene na blagajni, u slučaju skidanja unutar prodajnog prostora aktiviraju zvučni signal, a ako se dogodi iznošenje iz prostora trgovine također aktiviraju zvučni signal bez prestanka. Od novijih tehnologija navodi i sustave protuprovalne zaštite koji djeluju preko inteligentnih detektora i pamte poziciju inventara u trgovini te u slučaju promjene pozicije šalju odgovarajući alarm. Razvijeni su i video nadzorni sustavi koji alarmiraju neuobičajena ponašanja kao što su stavljanje robe pod jaknu, u torbu, povlačenje robe s polica i slično te šalju trenutačni video alarm. “Sve u svemu postoji pregršt naprednih inteligentnih rješenja za zaštitu od unutarnjih i vanjskih krađa, a naš je zadatak da ih implementiramo po mjeri i zahtjevima pojedinog korisnika”, poručuje Pažitka.

NOVIJA RJEŠENJA
Bez novih tehnologija nezamislive su i sve ostale funkcije u trgovini, kao i u drugim poslovnim područjima ljudskog djelovanja, a izvrstan indikator novih trendova sajmovi su na kojima brojne tvrtke izlažu svoje najnovije perjanice. Jedan od smjerova u uređenju pokazao je i ovogodišnji EuroShop održan početkom godine u Düsseldorfu. Na njemu je, među ostalim inovativnim i zanimljivim rješenjima, predstavljena i pametna rasvjeta, odnosno Philipsov model StoreFlow čija je svrha da stvori rasvjetu visokog kontrasta kojom se postiže živopisna atmosfera i naglašavaju proizvodi na policama. Rasvjeta je osmišljena tako da najjače osvijetli police u visini očiju pri čemu je osvjetljenje jednako dobro od vrha do dna police. Trendovi u dizajniranju rasvjete, jednako kao i kod klimatizacijskih i rashladnih sustava, idu u smjeru učinkovitije potrošnje energije i zaštite okoliša.

Među mnogobrojnim je novitetima predstavljena i stanica za pečenje pekarskih proizvoda u trgovini koja u radu koristi umjetnu inteligenciju, čime rješava probleme koje ponekad predstavlja nedostatak prodajnog osoblja koje bi trebalo opsluživati standardne samoposlužne stalaže s kruhom i pecivima. Smart Bakery Box povezuje informacije o razinama zaliha zahvaljujući integriranom sustavu za vaganje, realnoj i povijesnoj potražnji te udovoljava stvarnim potrebama kupaca čime proizvodi koji izlaze na police budu svježiji i dostupni u pravim količinama, a rezultat svega je optimizacija procesa pečenja i smanjenje otpada od hrane. Cijeli proces pečenja kontrolira tehnologija koja ujedno optimizira resurse i učinkovito upravlja pećnicama. Primjerice, proizvodi koji se više ne mogu prodati detektiraju se zahvaljujući mjeraču vremena za svježinu, dok se svježa peciva nastavljaju proizvoditi samo dok se ne dosegne minimalna razina zaliha.

Kupcima u trgovini od velike su koristi inventivne police, oprema, razni natpisi i ostali rekviziti koji privlače pažnju i pričaju priču

Pažnju posjetitelja EuroShopa privukla je i inovacija čakovečkog Promminga koji je, među ostalim, predstavio koncept hibridne blagajne koja se, pritiskom na gumb, iz klasične blagajne na kojoj radi prodavač pretvara u samonaplatnu blagajnu tako da se time rješava jedan od glavnih boljki u prodavaonicama – zatvorena blagajna. Tomislav Kralj, izvršni direktor tvrtke, na sajmu je tada istaknuo kako su predstavnici žirija EuroShopa bili oduševljeni ovim rješenjem te su izrazili žaljenje što se iz Promminga nisu prijavili na natjecanje jer da su uvjereni kako bi osvojili prvu nagradu.

“To je jedna od inovacija koja je kod postojećih, ali i potencijalnih novih kupaca, naišla na veliki interes i vjerujemo da bi to u budućnosti mogao biti jedan od naših najvažnijih proizvoda. Važna prednost je da kontrolna vaga može primiti do 50 kg, što znači da kupci mogu obaviti i veliku kupnju te sami obaviti naplatu. Druga inovacija je display za voće i povrće koji u sebi ima linearni modulator s baterijskim pogonom te se pritiskom na gumb podiže druga etaža i površina za izlaganje povećava za jednu trećinu. Time trgovac, ovisno o potrebi, povećava ili smanjuje površinu za izlaganje ove vrste proizvoda. Cijeli display je mobilan, na kotačima, pa se može lagano pozicionirati na bilo koje mjesto u trgovini ili ispred objekta”, naveo je tada Kralj te zaključio kako i za ovu inovaciju u tvrtki vjeruju da u budućnosti može biti hit na tržištu pri čemu su im povratne informacije s EuroShopa svakako vjetar u leđa za daljnje inovacije.

Sveukupno gledano, nikako se ne može zanemariti da su trgovine mješovitom robom konkurentna i složena okruženja u kojima kupci često podsvjesno donose odluke o tome što kupiti. Stoga im, između ostaloga i kvalitetnim dizajnom, treba osigurati prikladno okruženje. Pri tome svakako treba razumjeti njihovo kretanje i ponašanje kako bi se stvorio jednostavan i pregledan prodajni prostor. Drugi je preduvjet dobrog i efikasnog dizajna razmještaj artikala prema važnosti i profitabilnosti kategorije, a ne smije se zanemariti niti odgovarajuća veličina prodajnog prostora. Kupcima u trgovini od velike su koristi inventivne police, oprema, razni natpisi i ostali rekviziti koji privlače pažnju i pričaju priču. Naravno, dizajn ne smije biti sam sebi svrha pa je svakom trgovcu ipak na prvom mjestu asortiman i raspoloživost proizvoda te povratna informacija kupca koji se na kraju uvijek rado vraća.

Prethodni članakSve više hrvatskih tvrtki primjenjuje načela ESG-a
Sljedeći članakŽvakaće gume i bomboni – Izazovi za slatke kategorije