Žvakaće gume i bomboni – Izazovi za slatke kategorije

Novi trendovi snažno utječu na ove kategorije pa tako žvakaćim gumama konzumente odnosi sve manja prevalencija pušenja, a na rast bombona utječe svijest potrošača o visokom udjelu šećera.

Žvakaće gume
S obzirom na snažnu inflaciju i rast jediničnih cijena, žvakaće gume imale su umjereno uspješnu godinu mjereno tekućim cijenama. Broj turista i dalje raste, a trend zabave, koji je bio snažan tijekom 2022., nastavlja se i u 2023. godini. Nakon pandemije se i domaći potrošači i strani turisti jedva čekaju vratiti druženju i rado prihvaćaju prilike za osvježenje daha. Kako rat u Ukrajini podiže cijene energije i utječe na opskrbu hranom, očekuje se da će rast vrijednosti biti veći od rasta volumena.

Unatoč tome, ovu kategoriju i dalje usporava sve manja prevalencija pušenja, a prelazak na vaping, grijani duhan i nikotinske vrećice dovode do pada potražnje za žvakaćim gumama u 2023. Alternative za pušenje, poput parilica, ne stvaraju loš zadah. Doista, vrećice za vaping ili nikotin dolaze u raznim okusima, što eliminira potrebu za žvakaćom gumom. Međutim, neki potrošači još uvijek konzumiraju žvakaće gume za zdravlje zuba.

Unatoč teškoj gospodarskoj klimi i snažnom pritisku na kupovnu moć potrošača, nije bilo znakova da će privatne robne marke snažno utjecati na prodaju žvakaćih guma u 2023. Veliki trgovci na malo već su uveli svoje vlastite robne marke žvakaćih guma, ali one mahom nisu bile prihvaćene. Brendirani proizvodi ostaju i dalje pristupačni potrošačima na čestim promocijama cijena pa se lokalni potrošači odlučuju za te varijante.

Osim toga, sve se više smatra da žvakaće gume nisu biorazgradive i često ih se nemarno odlaže. To, u kombinaciji s često visokim sadržajem šećera, znači da se žvakaće gume sve više bore protiv lošeg društvenog imidža.

Žvakaće gume – ključni podaci

  • Vrijednosna prodaja porasla za 11% u tekućim cijenama u 2023., na 47 milijuna eura.
  • Vrijednosna prodaja trebala bi u idućim godinama rasti po CAGR stopi od 2% (tijekom 2023. CAGR stopa bila je -0,2%), na ukupno 52 milijuna eura realizacije.

Bomboni
Očekuje se da će konditorski proizvodi od šećera zabilježiti blagi pad količinske prodaje u 2023. To odražava činjenicu da lokalni potrošači sve više izbjegavaju konditorske proizvode od šećera upravo zbog visokog udjela šećera i ograničene nutritivne vrijednosti. Očekuje se da će na kategoriju također utjecati inflacija zbog rasta cijena energije jer rat u Ukrajini nastavlja utjecati na globalne opskrbne lance.

Kako trend zdravlja i wellnessa u Hrvatskoj uzima maha, novi sastojci zamjenjuju šećer, s naglaskom na okus mente, koji je popularan izbor osvježivača daha. Doista, menta je postala modernija nakon pandemije kako se Hrvati vraćaju u normalna radna okruženja i nastavljaju s društvenim aktivnostima. Potražnja za sastojcima s malo šećera ili sastojcima bez šećera raste, zahvaljujući kampanjama podizanja svijesti.

Sladić nije previše popularan u Hrvatskoj, budući da se u mnogim proizvodima nalazi slani sladić, a lokalni potrošači općenito ne cijene sol kao aromu u slatkišima od šećera. Međutim, sladić se naveliko promovira na internetu kroz trgovine orijentirane na zdravlje kao pomalo egzotičan sastojak.

Očekuje se da će kuhani slatkiši imati smanjenu količinsku prodaju zbog percepcije da su ti proizvodi bogati šećerom i drugim umjetnim dodacima, kao što su bojila i arome, dok nude malu ili nikakvu hranjivu vrijednost. Unatoč tome, trenutna vrijednost kuhanih slatkiša vjerojatno će rasti 2023. kako prosječne jedinične cijene rastu.

Bomboni – ključni podaci

  • Vrijednosna prodaja raste za 7% u tekućim cijenama u 2023., na 57 milijuna eura.
  • Kuhani bomboni su kategorija s najboljim rezultatima u 2023., s povećanjem vrijednosti za 9% u tekućim cijenama, na 9 milijuna eura.
  • Vrijednosna realizacija u maloprodaji u nadolazećim godinama trebala bi porasti po CAGR stopi od 2% (tijekom 2023. ostvaren CAGR od -1%), na 62 milijuna eura.

Prethodni članakOprema za trgovine – Za privlačenje odlučnih, ali još više neodlučnih
Sljedeći članakKraš & shop vrata otvara i na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu