Ostvarivši rast od 5% drogerijski lanac Müller popeo se na vrh poretka trgovaca i to s uvjerljivih 19% udjela. Slijedi drugi drogerijski lanac dm koji je zadržao 10%, dok je trećeplasirani KTC također zadržao svoj udio od 9% udjela u broju promocija.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Oralna njega” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija sredstava oralne njege u 2018. u odnosu na 2017. godinu.

DOMINACIJA BRENDOVA
U ovom oglasnom kanalu dominiraju promocije brendova koji su lani zauzeli 95% kvantitativnog udjela, što je 1% više nego u godini prije. Najuspješnija marka u 2018. godini bila je Colgate koja je s rastom od 4% zauzela prvu poziciju s ukupno 18% udjela u broju promocija, smijenivši na čelu Kalodont koji je imao minus od 2% i sa 17% udjela na kraju 2018. drži drugu poziciju. Ova dva brenda su na vrhu prilično izdvojeni, a nakon njih slijede također dva brenda koje dijele nijanse: Aquafresh s 11% (-1%) i Signal s 10% (+1%). Uz rast od 2% Oral B je sa 7% na petome mjestu, a potom slijede tri brenda s 5% udjela – Vademecum, Sensodyne i Plidenta. Sensident je s 3% udjela u obje promatrane godine jedina trgovačka marka koja se probila u vodećih 10 marki. Na začelju ljestvice je Lacalut koji je pao s 3% na 1% udjela. Ostale marke su kombinirano svoj udio povećale s 18% na 19% udjela u broju promocija.

Ostvarivši rast od 5% drogerijski lanac Müller popeo se na vrh poretka trgovaca i to s uvjerljivih 19% udjela. Slijedi drugi drogerijski lanac dm koji je zadržao 10%, dok je trećeplasirani KTC također zadržao svoj udio od 9% udjela u broju promocija. Čvrsto četvrto mjesto drži Tommy sa 7%, unatoč gubitku 1% udjela, dok je Metro ostvario minimalan rast i drži 5%. Slijede četiri trgovca koji su svi zauzeli 4% udjela – Konzum, Plodine, Bipa i Kaufland – pri čemu su prva dva trgovca izgubila po 1% a druga dva ostala su na istom udjelu u odnosu na prethodnu godinu. Listu zaključuje Interspar koji je u oba godišnja perioda zadržao 3% udjela. Ostali trgovci kumulativno su zauzeli 31%, što je za 2% manje nego u 2017. godini.

U podjeli prema tipu promocije snižena cijena je ostvarila minimalni rast te je s 55% udjela u broju promocija na kraju 2018. godine dodatno učvrstila svoju vodeću poziciju u usporedbi s tipom promocije redovne cijene koja je uz minus od 2% zauzela 30% udjela. Ostali tipovi istodobno su rasli s 14% na 15% udjela.

U ovoj kategoriji zanimljiva je i sezonalnost promocija, a mjesec u kojem je kategorija oralne njege najviše oglašavana u 2018. godini je rujan s 11% udjela, a po 10% zabilježeno je u ožujku i svibnju.