mandarine-metkovic-large-midiZaštitna cijena mandarine prošle je godine bila 2,90 kuna, dok je poticaj iznosio 0,70 kuna. Neretvanski su voćari zadovoljni otkupnom cijenom te utvrđenom otkupnom kvotom od 45.000 tona, koja će naposljetku biti i cijeli ovogodišnji urod

Otkupna cijena mandarina ove će godine biti 3 kune po kilogramu, a država će iz proračuna s 90 lipa po kilogramu subvencionirati troškove otkupa.

Tako će se iz državnog proračuna ove jeseni proizvođačima voća u dolini Neretve isplatiti 40 milijuna kuna državnih poticaja za mandarine.

Zaključak je to sastanka koji je na inicijativu metkovskoga gradonačelnika i saborskog zastupnika Stipe Gabrića Jamba održan u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja s ministrom Petrom Čobankovićem. Podsjetimo, zaštitna cijena mandarine prošle je godine bila 2,90 kuna, dok je poticaj iznosio 0,70 kuna.

Neretvanski su voćari zadovoljni otkupnom cijenom te utvrđenom otkupnom kvotom od 45.000 tona, koja će naposljetku biti i cijeli ovogodišnji urod, ističe metkovski gradonačelnik. “Uspjeli smo zajedničkim snagama izlobirati ovu zaštitnu cijenu i poticaje neretvanskim poljoprivrednicima, koji nemaju razloga za brigu”, ističe Stipe Gabrić.

Zaštitnom cijenom od 3 kune te poticajem od 90 lipa po kilogramu, voćari će uspjeti pokriti štete koje su im nastale zbog prošlogodišnjih poplava i hladne zime, koje su smanjile urod za oko 20.000 tona. Ove će se jeseni na tržište Europske unije izvesti oko 80 posto uroda. Na hrvatsko tržište neretvanski voćari plasirat će 15.000 tona, što je dovoljno za domaće potrebe.

Oni koji se odluče za sadnju mandarina, imaju visoke početne troškove budući da ona na rod dolazi tek za osam godina. Za hektar nasada potrebno je 35.000 kuna. Na hektaru mandarina, za najboljih godina, može se ubrati i do 35 tona ploda, a voćarima može ostati i do 60.000 kuna zarade. (Vjesnik)