pivovara-osijek-strajk-midiPredstavnici Osječke pivovare i sindikata usuglasili su se oko većine odredbi Kolektivnog ugovora za radnike Pivovare, uključujući i veću otpremninu koja sada iznosi 132.000 kuna.

Također, Osječka pivovara pristala je na sve članke Kolektivnog ugovora u kojemu su zajamčena sva dosadašnja statusna i materijalna prava, u skladu sa zahtjevima sindikata SNOP.

Rezultat je to današnjeg sastanka mirenja u Osijeku u sporu oko Kolektivnog ugovora između poslodavca Osječke pivovare d.d. i sindikata SNOP.

Ipak, predstavnici Pivovare i sindikata nisu se uspjeli dogovoriti o Katalogu radnih mjesta. Naime, sindikat izričito zahtjeva da katalog radnih mjesta bude sastavni dio Kolektivnog ugovora, dok u Pivovari to smatraju neuobičajenom praksom koja je za njih neprihvatljiva.

Kako kažu iz Osječke Pivovare, Uprava izrađuje Katalog radnih mjesta koji će dostaviti na uvid i prijedloge Sindikatu, no budući je riječ o dokumentu koji opisuje živi organizam pivovare koji se stalno mijenja i dopunjuje, posebice uvođenjem novih tehnologija, nepraktično je i neprihvatljivo da taj Katalog u nekom obliku postane sastavnim dijelom Kolektivnog ugovora.

Direktor osječkog proizvođača piva Ivan Komak izjavio je da će se 1. ožujka objaviti popis 19 djelatnika koji su tehnološki višak, od kojih je četiri iz proizvodnje a 15 iz administracije.

U obrazloženju smanjenja broja radnika, iz Pivovare ističu kako je u tijeku implementacija novog informatičkog programa koji će olakšati i ubrzati proces obrade podataka pa je zato i najveći broj djelatnika koji su tehnološki višak iz administracije.

Sa svakim djelatnikom obavit će se pojedinačni razgovor i dogovoriti svi uvjeti otkaza ugovora o radu uz danas dogovoreni veći iznos otpremnine, navode iz Pivovare.

Inače, Osječka pivovara trenutno zapošljava 201 djelatnika. Prosječna plaća po zaposlenom iznosi oko 4600 kuna, a usto su prošle godine isplaćeni i regres te božićnica u iznosu od 2500 kuna. Radnici su dobili i bon od 400 kn za Uskrs te dar od 500 kuna za djecu za Božić, a svaki radnik dobije i dodatak za topli obrok u iznosu od 732,50 kuna.

Interes Osječke pivovare je doseći razinu funkcionalnosti drugih pivovara u Hrvatskoj u kojima se proizvodi 3000 litara po djelatniku, dok je taj prosjek u Osječkoj pivovari oko 700 litara, zaključuju iz osječke tvrtke.