gordan-maras-mostarski-sajam-large“BiH je za Hrvatsku četvrti trgovinski partner, drugo izvozno i osmo uvozno tržište, a perspektive su brojne. Od energetike, prometa, telekomunikacija do graditeljstva”, istaknuo je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, prilikom svog obraćanja na svečanom otvorenju 15. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2012.

On se osvrnuo i na ulazak Hrvatske u EU i naglasio kako će i gospodarstvo BiH hrvatskim ulaskom biti uspješnije. “Osim toga, Hrvatska pruža punu potporu BiH na njenom putu u EU, jer ona zaslužuje postati članica i WTO-a i EU”, rekao je Maras.

Direktorica sajma Delfina Bošnjak izjavila je kako su, unatoč gospodarskoj krizi, popunjeni svi sajamski kapaciteti pa se tako ove godine predstavlja 35 zemalja iz Europe i svijeta te je pritom izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska drugi put zaredom zemlja partner Mostarskog sajma.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, naglasio je da je ovaj sajam vodeća gospodarsko-izložbena manifestacija ove regije, ali i cijele BIH. “Svi koji imaju dobre ideje ovdje ih mogu realizirati”, zaključio je Bešlić.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda otvorio je sajam i istaknuo kako je hrvatski put u EU prilika koja se mora iskoristiti, ali da BiH može postati boljom i uspješnijom samo međusobnim koordiniranim djelovanjem.

Nakon otvorenja sajma i obilaska izaslanstva RH, Vijeća ministara BiH, Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i ostalih, održana je konferencija Republike Hrvatske kao zemlje partnera na temu “Razvoj i mogućnosti malog i srednjeg poduzetništva nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji”.

Na konferenciji je ministar Maras naglasio kako ulaskom RH u EU nestaju neke državne potpore za pojedine gospodarske sektore, ali se zato potpore EU okreću malim i srednjim poduzećima.

“Tržište EU čini 500 milijuna ljudi i Hrvatska kroz godinu i pol, kada punopravno stupimo u Uniju, mora pripremiti svoje gospodarstvo za veću konkurenciju i veće tržište”, rekao je Maras i dodao kako se u tu svrhu definira 150 do 200 poduzetničkih zona koje imaju mogućnosti primiti projekte i investicije.

Svaka je investicija jednako dobra i poželjna, rekao je Maras, bez obzira na to kolika je. Spomenuo je i neke planirane projekte kao što su Plomin 3 i Ikea te 2,4 milijarde eura planiranih investicija u javnom sektoru koje bi trebale pokrenuti mala i srednja poduzeća.

Također je najavio i daljnju privatizaciju turističkih kapaciteta.