KategorijeTrendovi i brendoviPaštete: Dobre gastronomske sklonosti

Paštete: Dobre gastronomske sklonosti

Kad promatramo velike korisnike pašteta možemo zaključiti da među njima imamo nešto malo više muškaraca nego žena. Također, najviše velikih korisnika nalazimo među osobama u dobi od 40 do 49 godina, osobama srednjoškolskog obrazovanja i osobama koje žive na području sjeverne Hrvatske i Slavonije. Veliki korisnici pokazuju gastronomske sklonosti, odnosno vole kuhati, pripremati obroke i isprobavati nove prehrambene proizvode.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju pašteta i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika.

Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2019. godine na području Hrvatske.

Korisnika pašteta u Hrvatskoj u dobi od 16 do 64 godine brojimo 74%. Daljnjom segmentacijom korisnika imamo 14% velikih korisnika (heavy users), odnosno onih koji paštete konzumiraju barem dva do tri puta tjedno, zatim 36% umjerenih korisnika (medium users), odnosno onih koji konzumiraju paštete barem dva do tri puta mjesečno, dok je 24% malih korisnika (light users), koji kategoriju konzumiraju jednom mjesečno ili rjeđe.

Skoro polovica korisnika promatrane kategorije smatra bitnim koji brend pašteta kupuje.

PROFIL VELIKIH KORISNIKA
Kad promatramo velike korisnike pašteta možemo zaključiti da imamo nešto malo više muškaraca nego žena. Također, najviše velikih korisnika nalazimo među osobama u dobi od 40 do 49 godina, osobama srednjoškolskog obrazovanja i osobama koje žive na području sjeverne Hrvatske i Slavonije.

Veliki korisnici pokazuju gastronomske sklonosti, odnosno vole kuhati, pripremati obroke i isprobavati nove prehrambene proizvode. Jednako tako pokazuju interes za estradu i vlastiti izgled, ali i politiku i sport.

Više od polovice velikih korisnika pašteta kupuje samo paštete poznatih proizvođača jer nisu sigurni što sve može biti smiješano u ostalim paštetama. Nešto malo manje od polovice ih preferira paštete u pakiranjima dostatnim za jedan obrok.

KORIŠTENJE I LOJALNOST
Osim općenitog praćenja kategorije pašteta unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici su brend konzumirali u posljednjih mjesec dana.

Među velikim korisnicima kategorije pašteta u dobi od 16 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Gavrilović, u zadnjih mjesec dana konzumiralo ga je 52% potrošača. Na drugom se mjestu nalazi Argeta koja broji 44%, a na trećem, s 28% potrošača u posljednjih mjesec dana su Podravka paštete.

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima.

Vodeći brend po lojalnosti je Gavrilović s 13% lojalnih potrošača unutar velikih korisnika kategorije.

Lojalni su potrošači najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.

 

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...