pik-rijeka-dora-ravnic-largeSvako hrvatsko podneblje ima svoje specifičnosti. Upravo kroz poštivanje tih lokalnih posebnosti brojne tvrtke ostvaruju komparativnu prednost na tržištu. U području Hrvatskog primorja za primjer može poslužiti PIK d.d. Rijeka, o čijem uspjehu baziranom na dugoj tradiciji i promišljenom pristupu suvremenom potrošaču razgovaramo s Dorom Ravnić, direktoricom tvrtke

Društveno-političke promjene, volatilnost tržišta, pad kupovne moći stanovništva, nelikvidnost gospodarstva, sve su to izazovi koje tvrtka naslonjena na svoju tradiciju, ali koja misli otvoreno i pažljivo promišlja svoju budućnost, može svladati, ističu u PIK-u Rijeka.

Za početak, molimo vas predstavite nam tvrtku PIK Rijeka. Od kada poslujete te koje su primarne djelatnosti poduzeća od osnivanja do danas?
PIK Rijeka, s tradicijom dugom 65 godina, proizvodi kvalitetne prehrambene proizvode prema visokim standardima. S 500 zaposlenih i još toliko kooperanata vodeći smo proizvođač pekarskih proizvoda, slastica i tjestenine u Primorsko-goranskoj županiji te jedini prerađivač mlijeka i mliječnih proizvoda.

U sastavu PIK-a d.d. djeluju tri proizvodne jedinice i maloprodaja. PIK-ova Mljekara, osnovana kao gradska mljekara, razvijala se kako po količini prerađenog mlijeka, tako i po vrsti mliječnih proizvoda na bazi sirovine koja se doprema od kooperanta s područja Gorskog kotara, Istre i Like. Mlijeko i mliječni proizvodi nose tradicionalno ime “Tonka”.

Proizvodnja u PIK-ovom pekarstvu odvija se na pet lokacija uz glavni industrijski pogon u Rijeci. Među pekarskim proizvodima ističe se linija proizvoda “Zlatno zrno žita” koja je razvijena u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a.

Radi se o proizvodima od cjelovitog zrna žitarica, bez dodanog šećera, jaja te bez industrijskih dodataka, aroma, boja i aditiva. Plasiranjem ove linije proizvoda na tržište 1992. godine, PIK je postao jedan od prvih proizvođača hrane okrenutih zdravoj prehrani u Hrvatskoj.

Danas se i ne zna da se počeci proizvodnje tjestenine u Hrvatskoj vežu za Rijeku i Riječku tjesteninu. Proizvodnja tjestenine u Rijeci započela je davne 1845. godine. Tada su postavljena prva manufakturna postrojenja tjestenine po uzoru na talijanske manufakture u Genovi i Napulju.

Danas se pod brendom “Riječka tjestenina” proizvodi u suvremenoj tvornici s kontinuiranim i automatiziranim tehnološkim procesima na linijama za proizvodnju kratke i duge tjestenine. PIK proizvodi kvalitetnu suhu tjesteninu – jajnu i durum – u više od 30 oblika, te integralnu tjesteninu u sklopu programa “Zlatno zrno žita”.

pik-rijeka-piko-trgovina-001Godine 1992. tvrtka je krenula u otvaranje vlastitih prodavaonica, a 2001. godine pokrenula je lanac specijaliziranih prodavaonica prvenstveno za prodaju vlastitih proizvoda pod nazivom PIKO Butiga i PIKO Delicija. Danas je otvoreno 36 prodavaonica u Primorsko goranskoj županiji, a tijekom ove godine učinjen je daljnji iskorak u promjeni vizualnog identiteta PIKO prodavaonica.

Tvrtka je implementirala sustave upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane te posjeduje međunarodno priznate certifikate kvalitete ISO 9001 i ISO 22000.

Hrvatska gospodarska komora dodijelila je PIK-u oznake Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta za kruh, kolače i tjesteninu iz programa “Zlatno zrno žita”, dok je u svibnju 2012. “Riječka tjestenina” dobila i HALAL certifikat.

Koje je vaše značenje kao gospodarskog subjekta u regiji Istre i Primorja?
PIK Rijeka je vodeći proizvođač prehrambenih proizvoda u Primorsko-goranskoj županiji te najveći prerađivač mlijeka u regiji Istre i Primorja.

Prepoznat je po svojim brendovima, kako u standardnim vrstama kruha, tako i specijalnog programa, svježe pečenog i zamrznutog programa te po brendu mlijeka “Tonka”, po fermentiranim proizvodima, vrhnjima i svježem siru. Naša referenca su naši partneri s kojima uspješno surađujemo dnevno snabdijevajući naše kupce kruha, mlijeka i tjestenine vlastitim voznim parkom od 90 namjenskih vozila.

PIK spada u deset najvećih gospodarskih subjekata po ukupnim prihodima i broju zaposlenih u PGŽ te je, kao što sam već rekla, vodeća tvrtka u domeni prehrambene industrije.

Koji proizvodi čine okosnicu vaše ponude i gdje ih sve možemo naći?
Na tržištu smo prisutni sa širokim asortimanom proizvoda. Naš pekarski program obuhvaća visokokvalitetnu i raznovrsnu ponudu od preko 200 proizvoda i isto toliko slastica. PIK-ov Istarski, polubijeli te domaći miješani kruh zaista su brendovi u Rijeci i regiji te nezaobilazna ponuda svakog trgovca.

pik-rijeka-novi-pogoniAsortiman se prilagođava prema trendovima u prehrani od slanih i slatkih zalogaja pečenih na licu mjesta u trgovinama do finih kolača i torti.

U programu mlijeka i mliječnih proizvoda pod robnom markom Tonka nudimo mlijeko, jogurt, vrhnje i sir u čašici, koji su prepoznati kao visokokvalitetni proizvodi od strane potrošača, a uz to su osvojili i brojne medalje na raznim natjecanjima u ocjenjivanju kvalitete proizvoda.

Mediteranski način prehrane, koji uključuje znatne količine tjestenine, na gotovo se svim znanstvenim skupovima o hrani ističe kao primjer zdravog življenja. Iako Hrvatska po potrošnji tjestenine zaostaje za susjednom Italijom, današnji način života ide u prilog tjestenini kao namirnici koja se brzo i lako priprema.

S pekarskim programom i slasticama zastupljeni smo u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, dok se mlijeko i mliječni proizvodi Tonka, osim u ove dvije županije, može pronaći u zagrebačkoj regiji u većim centrima (Plodine, Konzum, Kaufland, Diona), te u Dalmaciji, a tjesteninu plasiramo na nacionalnom tržištu.

pik-rijeka-rijecka-tjestenina-001Izvozite li vaše proizvode?
S izvozom tjestenine krenuli smo 2011. godine te vjerujemo da će nam certifikat HALAL pomoći u izlasku na neko od 44 tržišta zemalja u kojima je taj certifikat obvezan.

U skladu sa zacrtanim planom otvaranja novih tržišta u razradi je nekoliko projekata koji iziskuju vrijeme i značajna financijska sredstva, ali u izvozu vidimo mogućnost daljnjeg rasta.

Kako ste zadovoljni suradnjom i plasmanom vaših proizvoda u velikim trgovačkim lancima i proizvodite li za trgovačke marke?
PIK uspješno surađuje na tržištu veleprodaje i maloprodaje s velikim brojem poslovnih partnera. Drugi segment čini tržište HoReCa, te segmenti javne nabave, učeničkih domova, škole, vrtića i sl. Imamo više kanala prodaje u veleprodaji. Prvo su trgovački lanci, a radimo gotovo sa svim velikim trgovcima na hrvatskom tržištu.

Naravno da se zadnjih godina ubrzano dešavaju promjene u strukturi kupaca. Globalizacija čini svoje tako da se rapidno smanjuje broj malih trgovaca u korist velikih trgovačkih lanaca. Iako smatram da će kvartovske trgovine opstati, mišljenja sam također da će u tom restrukturiranju trgovine samo kvalitetni izboriti svoje mjesto.

Mi u tom nastojanju našim kupcima pružamo podršku razvijajući partnerske odnose u kvalitetnoj ponudi i usluzi te investiramo u opremanje prodajnih kutaka u objektima naših partnera. Za sve segmente tržišta imamo razrađenu bogatu ponudu iz našeg asortimana.

Okosnica poslovanja su naši brendovi, no u uvjetima krize i prilagodbe tržištu u cilju dodatnog aktiviranja proizvodnih kapaciteta u određenim programima radimo i privatne marke za naše poslovne partnere.

Proizvodno ste orijentirana tvrtka s pogonima na desetak lokacija. U kojoj mjeri vlastita maloprodajna mreža doprinosi stabilnosti vašeg poslovanja?

Ulaganjem u razvoj i modernizaciju proizvodnih linija, uvođenjem novih tehnologija i povećanjem kapaciteta ukazala se potreba brže i fleksibilnije prezentacije vlastitih proizvodnih mogućnosti tržištu, odnosno potrošačima.

Stoga su odlučujuće odluke donesene 2001. godine kada smo krenuli u uređenje specijaliziranih prodavaonica prepoznatljivog vizualnog identiteta PIKO butiga i PIKO delicija. Takva orijentacija imala je i dodatni povratni efekt prema proizvodnji da lakše i brže prepozna želje i potrebe potrošača za određenim linijama proizvoda, zamrznutih i polupečenih za pripremu na licu mjesta.

Iako ovakvi objekti zahtijevaju viši standard opreme, u funkciji su pružanja kvalitetnijeg ugođaja kupnje i razine usluge. Osim toga, nije zanemariva ni funkcija dnevnog priljeva novčanih sredstava u uvjetima opće nelikvidnosti čime se pridonosi financijskoj stabilnosti poslovanja.

Isto tako, uz suradnju s našim poslovnim partnerima u njihovim prodajnim objektima opremamo prepoznatljive kutke za pečenje i prodaju pekarskih proizvoda. Ta se strategija pokazala ispravnom pa danas na području PGŽ imamo 36 maloprodajnih jedinica, a do kraja godine u planu je otvaranje još dva PIKO objekta.

Na koji se način odupirete krizi i recesiji. Jeste li zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima u dosadašnjem tijeku 2012. godine?
Kroz dugogodišnju prisutnost na tržištu susretali smo se s različitim izazovima, od visoke inflacije, nelojalne konkurencije, velikog uvoza robe, neplaćanja, i kako bi opstali prilagođavali smo se i odgovarajućim djelovanjima odgovarali na novonastale situacije. U tom razdoblju razvijali smo sve naše djelatnosti radeći na unutrašnjoj organizaciji i racionalizaciji poslovanja.

Realizacijom godišnjih investicijskih planova ulagali smo u razvoj osnovnih djelatnosti. Samo u posljednjih 10 godina uložili smo u modernizaciju proizvodnih linija i infrastrukturnih objekata te automatizaciju procesa više od 20 milijuna eura. Time smo osigurali uvjete za povećanje produktivnosti rada.

Uvijek smo težili održivom rastu i razvoju vodeći računa o održavanju stabilnosti poslovanja. Usporavanje gospodarske aktivnosti obilježilo je i poslovanje u prvom polugodištu 2012. godine. Značajnih poboljšanja nije bilo, a kupovna moć stanovništva i potrošnja u daljnjem je padu s negativnim utjecajem na promjene u strukturi potrošnje.

U cilju prilagođavanja uvjetima na tržištu kroz razne aktivnosti dodatno su snižavane proizvođačke cijene proizvoda. PIK je u prvom polugodištu ostvario rast prihoda od 1% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Uz povećanje ulaznih troškova sirovina i naročito troškova plasmana ostvaren je pozitivan poslovni rezultat.

Možete li nam nešto reći o budućim poslovnim planovima PIK-a Rijeka? Na što se planirate fokusirati u sljedećem razdoblju?
Iako su procesi deindustrijalizacije započeli prije 20 godina, oni se nažalost nastavljaju i dalje. PIK d.d. Rijeka sa svojom dugogodišnjom tradicijom posluje i danas, ali s novom filozofijom rada i poslovanja.

pik-rijeka-piko-trgovina-002Kontinuirano smo ulagali u nove tehnologije u proizvodnji, u IT tehnologiju, edukaciju i tržište, a posljedično tome mijenjali i reorganizirali poslovne procese. Sve smo to činili u cilju povećanja konkurentnosti na tržištu.

Međutim, imajući u vidu današnje potrebe potrošača, kada standard i kupovna moć padaju, nastojimo udovoljiti zahtjevima tržišta razvijajući i vlastite robne marke proizvoda kao i one koje radimo na zahtjev trgovačkih lanaca.

Promociju PIK-ovih proizvoda provodimo direktnim plasmanom kroz kanale vlastite maloprodajne mreže koje naši kupci prepoznaju.

Budući da smo prešli granicu lokalnog tržišta i putem trgovačkih lanaca poslujemo na nacionalnom tržištu, ono što smatram bitnim za daljnji razvoj svakako je ulaganje u logistiku. Došli smo do točke kada je neophodno ulagati u distributivne kanale. S druge strane, usvajanjem međunarodno priznatih standarda kvalitete stvorene su pretpostavke za otvaranje novih tržišta u narednom razdoblju.