Pivo: Lageri vode, a ale je tu da ostane

Iako je lager pivo daleko najpopularnije kod domaćih konzumenata piva, udio od desetak posto potrošača koji preferiraju ale stabilan je već nekoliko godina i govori kako ovo nije tek prolazni trend, nego vrlo važna niša pivskog tržišta

Hrvati vole pivo, a to najbolje opisuje brojka od 84,5% hrvatskih građana koji ističu da konzumiraju ovo piće. U usporedbi s istovjetnim istraživanjem koje smo proveli prije dvije godine, uoči Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji, riječ je o blagom padu broja konzumenata od 2,8%.

Ipak, značajno je porastao broj onih koji svakodnevno piju pivo. I dok je u 2018. godini svakodnevnih konzumenata bilo 5,1%, danas ih je ukupno 8,8%. Pivo se najviše konzumira nekoliko puta tjedno, što je učestalost konzumacije kod 36,2% ispitanika te je njihov broj porastao za 6,3% u usporedbi s prethodnim istraživanjem.

Rast bilježi i sljedeća razina učestalosti jer da pivo piju jednom tjedno navodi 18,8% ispitanika, dok je takvih prije dvije godine bilo svega 12%. Nekoliko puta mjesečno ovo piće konzumira 24,3% anketiranih građana (ranije 23,2%), jednom mjesečno je učestalost konzumacije za 7% ispitanika u oba istraživanja, dok nekoliko puta godišnje pivo pije 4,8% konzumenata, značajno manje od 17,3% koliko ih je bilo 2018. godine. Rjeđe od nekoliko puta godišnje pivo konzumira svega 0,1% ispitanih (5,5% u 2018.).

Najveći broj ispitanih građana pivo konzumira kod kuće (vlastite ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što ističe njih 56,2%. To je za 5,3% više negoli prije dvije godine, dok je nasuprot tome broj onih koji pivo konzumiraju izvan kuće (kafić, pivnica, restoran) u padu za 5,4% te ih je sada 28,1%. Udio onih koji pivo konzumiraju podjednako i doma i vani nije se mijenjao te iznosi 15,6%.

Zanimljivo je usporediti i lojalnost potrošača prema pivima velikih industrijskih proizvođača i sve popularnijih malih zanatskih craft pivovara. Industrijsko pivo bilježi bolji trend jer je udio onih koji navode da više piju pivo velikih industrijskih pivovara porastao sa 70,8% u 2018. na 76,2% u 2020. godini, dok je udio onih koji kažu da više piju pivo craft pivovara istodobno porastao s 8,9% na 9,4%. No, iako nije riječ o velikom udjelu craft piva, on je i dalje značajan te pokazuje veliku dozu stabilnosti kroz godine. Tome u prilog govori i podatak da je sve manje onih neodlučnih koji navode kako obje varijante piva piju podjednako – njihov je broj smanjen s 20,3% na 14,4%.

Iako poznajemo samo dvije vrste piva – lager i ale, ovdje smo uz njih na izbor stavili još nekoliko varijanti koje su također uglavnom lageri, eventualno neko tamno pivo može pripadati u ale podvrstu.

U takvoj klasifikaciji u sklopu ankete pitali smo koju vrstu piva naši potrošači najčešće piju. Lager ili pilsner sasvim je očekivano daleko najpopularnija vrsta piva sa 76,9% udjela, a slijede lageri s voćnim okusom sa 7,9%. Ale je treći sa 6,5% vjernih potrošača, a slijede pšenično pivo s 3,9%, tamno s 2,8% i bezalkoholno s 2% udjela.

Istraživanje su tijekom svibnja 2020. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina. U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMarijana Marinović predsjednica Zajednice za deterdžente i kozmetiku HGK
Sljedeći članakBezalkoholna pića: Voćni sokovi i nektari ispred svih