pivo-krigle-midiNakon tri godine kontinuiranog pada pivarskog tržišta u Hrvatskoj, prošle godine ostvarena je, poglavito zahvaljujući pojavi tzv. radlera, dramatična prekretnica s porastom tržišta piva za čak sedam posto

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svijetu te je, nakon vode i čaja, treće najpopularnije piće uopće. Prema zapisima iz starog Egipta i Mezopotamije, pivo je ujedno i najstarije fermentirano piće, starije od vina, a korijeni mu sežu u period oko 9500. godine prije nove ere.

Danas pivo u svijetu redovito konzumira više od milijardu ljudi i to u mjeri od 130 milijardi litara na godinu.

Pod pivom se podrazumijeva slabo alkoholno piće s najčešćim udjelom alkohola između četiri do šest posto koje se proizvodi u procesu alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca.

Voda je glavni dio napitka. Slad se dobiva od žitarica, najčešće od ječma, i daje pivu sastojke ekstrakta o kojem ovisi punoća okusa i koncentracija osnovnog ekstrakta piva. Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje u kojem šećer prelazi u alkohol i ugljični dioksid.

Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod pa se s pravom smatra “tekućom hranom”. Naime, svojim svojstvima može stati uz bok zdravim namirnicama gorkastog okusa poput maslinovog ulja, špinata, blitve i rukole.

Zanimljivo je istaknuti kako je pivo,zbog kombinacije minerala koje sadrži, iznimno dobar izotonik pa je iz tog razloga preporučljiva njegova konzumacija nakon sporta.

REVOLUCIJA RADLERA
Danas pivo, za razliku od propisanih pravila njegove proizvodnje i prodaje sadržanih u Hamurabijevom zakoniku, nalazimo u različitim formama pakiranja, okusima i vrstama poput svijetlih, tamnih, pšeničnih, samostanskih, piva s voćnim okusima itd., a najpopularnija dolaze iz zemalja kao što su Njemačka, Češka, Belgija i Irska.

U ovu kategoriju spadaju sve vrste alkoholnih i bezalkoholnih piva, sve vrste piva s dodacima (piva s voćnim okusima npr.), koje mogu biti pakirane u boce, limenke ili točene.

pivo-lokacija-prodaje-graf002Nakon tri godine kontinuiranog pada pivarskog tržišta u Hrvatskoj, koje se urušavalo po stopi od prosječno šest posto godišnje, prošle godine ostvarena je, poglavito zahvaljujući pojavi tzv. radlera odnosno mješavina piva i voćnog soka, dramatična prekretnica s porastom tržišta piva za sedam posto. Pozitivan trend nastavlja se i dalje pa je tako kategorija piva u zadnjih 12 mjeseci (travanj 2011. – ožujak 2012.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carryja, diskontnih objekata i noćnih klubova), ostvarila prodaju od 2,3 milijarde litara, što je za +4,6% više u odnosu na prethodno godišnje razdoblje.

Vrijednosna prodaja, pak, iznosila je 4,1 milijarde kuna, što je za +3,8% više u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

pivo-kolicinski-udjeli-graf001PRIMAT LAGER PIVA
I ova kategorija, poput ostalih kategorija pića, sezonalnog je karaktera te najbolje rezultate ostvaruje u toplim ljetnim mjesecima. Naime, u sezoni lipanj – rujan ostvaruje oko 45% ukupne godišnje količinske prodaje.

Količine koje idu kroz HoReCa objekte stabilno drže veći dio ukupne prodaje, oko 42%. Nakon njih slijede srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 15%, zatim supermarketi (301 – 2500 m2) s 14%, velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) s 11%, male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) s 10%, hipermarketi (iznad 2500 m2) sa 6%, dok kiosci i trgovine na benzinskim postajama prodaju tek 2% ukupnih količina kategorije.

Po podjeli prema vrsti piva možemo vidjeti da lager piva u zadnjih godinu dana drže prvo mjesto s 86%, što je zavidna količina, no ipak za 5% manje od istog perioda prethodne godine.

Piva s okusima, koja su se prije otprilike godinu dana masovno počela pojavljivati u trgovinama i TV reklamama, drže 10% ukupne količinske prodaje kategorije, dok bezalkoholna i specijalna (tamna, pšenična, sezonska) piva čine 2% ukupnih prodanih količina.

POLA LITRE STANDARD

Vodeći proizvođači prema količinskom udjelu u kategoriji u zadnjih 12 mjeseci na hrvatskom tržištu su Zagrebačka pivovara (Ožujsko, Becks, Löwenbräu, Staropramen, Stella Artois, Tomislav), Karlovačka pivovara (Karlovačko, Heineken) te Carlsberg (Pan, Holsten, Tuborg).

Bitno je istaknuti da unatoč izrazitoj važnosti brendova u ovoj kategoriji četiri posto od ukupnih količina otpada na piva trgovačkih marki.

Što se tiče tipa pakiranja, najprodavaniji su proizvodi u staklenim povratnim bocama (68%), zatim u plastičnim bocama (18%), limenkama (7%), staklenim nepovratnim bocama (3%) te ostalim pakiranjima (4%). Gledajući veličinu pakiranja, najviše se prodaje pivo od 0,5 l (66%), zatim 2 l (14%), 0,33 l (10%), 1 l (8%) te 0,25 l (2%).

Sudeći prema nesnošljivim vrućinama već u svibnju, skorašnjem Europskom prvenstvu u nogometu, ljetnoj Olimpijadi te najavi dobre turističke sezone, odlični rezultati ni u ovoj godini ne bi trebali izostati, a prema nastavku rasta popularnosti piva s voćnim okusima za zaključiti je da će se, kao i ovaj proizvod, pozitivni trend zadržati još neko vrijeme.

Milanka Ćorić
Market Analyst

nielsen-logo-potpis-wide