Pivo, radler, cider: Vrijednosni rast u 2019. godini

Na totalu 2019. godine, kategorija piva zabilježila je pad količinske prodaje, ali i rast vrijednosne prodaje, najviše uslijed rasta prodaje segmenta “običnog” piva, koje nosi 94% količinske prodaje.

Kategorija piva u ovoj analizi uključuje samo maloprodaju (ugostiteljstvo, diskonteri, cash and carry i veleprodaja nisu uključeni). Uključena su alkoholna i bezalkoholna piva, lager piva, tamna piva i ostale vrste specijalnih piva (pšenično, bijelo itd.), alkoholna i bezalkoholna voćna piva (radleri) i voćno vino – cideri. Na totalu 2019. godine, kategorija piva zabilježila je pad količinske prodaje, ali i rast vrijednosne prodaje, najviše uslijed rasta prodaje segmenta “običnog” piva, koje nosi 94% količinske prodaje. Od preostalog udjela ukupno je 5% pripalo radlerima, a 1% ciderima.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, tradicionalni formati (trgovine mješovitom robom) nose 56% ukupne količinske prodaje kategorije, a moderni (hipermarketi, supermarketi) 40%, dok je 3% realizirano kroz “convenience” kanale prodaje (benzinske postaje i kiosci). U 2019. godini, zaključno s prosincem, promatrajući količinski, vodeća tri brenda zastupala su 59% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Karlovačko pivo, Löwenbräu, Ožujsko pivo.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u kolovozu 2019. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju piva. Uvodno se naglašava kako trend craft piva nastavlja rasti i da se, sudeći po medijskoj pažnji koju izaziva craft revolucija, može zaključiti kako je to sada “mainstream” trend. Kako bi zadržale svoj utjecaj, čak i velike pivovare počele su predstavljati vlastite inačice craft piva.
Zanimljivo je i kako bezalkoholno pivo ili pivo sa smanjenim udjelom alkohola teško nalazi svoje mjesto pod suncem te zauzima vrlo male volumene prodaje. Sve prednosti koje su uobičajeno komunicirane za ovu varijantu piva ne nalaze previše sluha kod hrvatskih konzumenata kategorije.
Nadalje, primjetan je i nezaustavljiv pad lagera s voćnim okusima, nekada vrlo popularnih radlera. Naime, priča o radlerima bila je vrlo dinamična kako u pogledu toga kako se ovaj segment pojavio na tržištu, tako i po tome kako je brzo izgubio svoju privlačnost. Prije toga relativno nepoznati hrvatskim potrošačima, radleri su se probili na tržište kada su dva vodeća proizvođača lansirali svoje inačice lagera s voćnim okusima tijekom 2011. godine.
U osvrtu na konkurentsko okruženje, u Euromonitoru konstatiraju kako je Zagrebačka pivovara tradicionalno lider na tržištu piva u Hrvatskoj i da tu svoju poziciju drži već desetljećima. Zajedno s Heineken Hrvatska i Carlsberg Croatia vodeća tri proizvođača drže više od tri četvrtine udjela u volumenu tržišta u Hrvatskoj.
Međutim, rastući značaj imaju mikropivovare čiji je razvoj potaknut manjim poreznim opterećenjem u proteklim godinama, zaključuju iz Euromonitor Internationala.
Prethodni članakHrvatski Telekom potvrdio status najbrže mobilne mreže
Sljedeći članakGlavna skupština Badela 1862 odlučila o istiskivanju manjinskih dioničara