Gotovo dvotrećinsku većinu (65%) u ovoj kategoriji zauzeo je tip promocije redovne cijene koji je 7% rasta uzeo od snižene cijene čiji je udio time pao na 29% u zadnjih 12 mjeseci.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Pivo, radler i cider” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju travanj 2018. – ožujak 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

SVE BOGATIJA PONUDA
Brendovi proizvođača u ovoj kategoriji čvrsto drže apsolutni primat s 97% udjela u broju promocija prepustivši doslovce samo mrvice (3%) trgovačkim markama u ovom oglasnom kanalu.

Tri vodeća proizvođača i u ovdje predvode kategoriju iako su kombinirano izgubili 9% udjela na međugodišnjoj razini i sada drže ukupno 45%. Zagrebačka pivovara je unatoč gubitku 2% ostala na samom čelu poretka s 19% udjela u broju promocija, Carlsberg Croatia je istodobno imao minus od 4% i sada drži 15%, dok je Heineken Hrvatska izgubio 3% spustivši se do 12% udjela.

Zanimljivo je kako je na četvrtom mjestu češki proizvođač Plzensky Prazdroj koji je rastao s 4% na 6%, dok je Pivovarna Laško zadržala svojih 4% udjela. Austrijski Fritz Egger i Pivovara Medvedgrad pali su s 4% na 3%, a Daruvarska pivovara istodobno je rasla s 1% na 3%. Poljski pivar Van Pur i trgovački lanac Lidl drže pak po 2% udjela. Da je ponuda u ovoj kategoriji znatno proširena govori i 8-postotni kumulativni rast ostalih proizvođača koji su došli do 32% udjela u broju promocija.

Prve tri marke imale su u zadnjem godišnjem periodu minimalan pad te ih i dalje dijele nijanse: Pan je vodeći s 8%, a Ožujsko i Karlovačko dijele drugo mjesto sa 7% udjela. Kozel je četvrti s 5% i za ovako gust poredak bilježi solidan rast od 2%, a potom slijede četiri marke koje su zauzele po 3%: Löwenbräu, Pivnica Medvedgrad, Laško i Staropramen, dok je 2% pripalo brendu Heineken. Ostale marke u promatranom su periodu prešle natpolovični udio ostvarivši rast s lanjskih 49% na 55% udjela.

VRUTAK U SKOKU
Uistinu neuobičajen skok napravio je Vrutak u poretku trgovaca jer rijetko vidimo da je bilo koji predstavnik povećao svoj udio čak četiri puta i u jednom skoku zasjeo na čelo poretka. Vrutak je napravio upravo to rastom s lanjskih 4% na sadašnjih 16% ostavivši iza sebe dotad vodeće trgovačke lance Spar i Metro koji su zauzeli po 10% udjela pri čemu je prvi trgovac izgubio 3% a drugi 4% udjela. Nakon njih dolaze tri trgovca koji su ostvarili po 6% udjela: Konzum (-1%), Kaufland (ostao na istome) i Plodine (+2%), te još tri koji su ostvarili po 4%: Lidl (ostao na istome), Tommy (-1%) i KTC (-1%). Ostali trgovci kumulativno su smanjili svoj udio s 40% na 34%.

Gotovo dvotrećinsku većinu (65%) u ovoj kategoriji zauzeo je tip promocije redovne cijene koji je 7% rasta uzeo od snižene cijene čiji je udio istodobno pao na 29%. Ostali tipovi promocije zadržali su 6% udjela u broju promocija.

Pakiranje od 0,5 L uvjerljivo je na prvome mjestu sa 60% udjela u broju promocija, što je za 4% više nego lani. Potom slijedi veliko pakiranje od 2 L koje je izgubilo 3% u zadnjih 12 mjeseci te sada drži 15% kvantitativnog udjela, a odmah do njega je s minimalnim rastom i 14% udjela pakiranje od 0,33 L. Pakiranje od 1 L u oba je godišnja razdoblja imalo 3%, dok su ostala pakiranja kombinirano minimalno pala na sadašnjih 8% udjela u broju promocija.