Mjestašce Warstein diljem svijeta dosada je bilo poznato isključivo po svom najvažnijem proizvodu – pivu marke “Warsteiner”.

Sada je ovo mjesto dospjelo u medije zbog širenja legionela. Pogođena je i poznata pivovara. Priča kao iz nekog horor-filma: idilični gradić usred šumskog područja Sauerland na zapadu Njemačke stoji već nekoliko tjedana pod karantenom.

Doduše, na ulazu u mjesto se ne mogu vidjeti pripadnici specijalnih postrojbi i znanstvenici koji okolo šeću u skafanderima, kao što bi to bilo uobičajeno u nekom filmu iz Hollywooda, ali opasnost je realna. Od izbijanja epidemije legionarske bolesti od početka je kolovoza oboljelo 165 osoba od kojih su dvije i preminule.

Pokrajinske vlasti su od tada izdale naputak po kojem se građani odvraćaju od putovanja u Warstein “ako to nije prijeko nužno”. Krizni stožeri već danima grozničavo tragaju za izvorom bakterija legionela koje izazivaju legionarsku bolest koja je zapravo jedan teži oblik upale pluća smrtonosne u 25 posto oboljelih.

Od samog početka sumnja je pala na postrojenja za čišćenje otpadnih voda. I to ne bilo kojeg postrojenja nego onog svjetski poznate pivovare “Warsteiner”.

Kako istraga trenutno pokazuje, legionele su preko sustava za pročišćavanje dospjele u rijeku Wester a preko nje i do klima-uređaja jedne tvrtke gdje su se bakterije kroz isparavanje proširile zrakom i izazvale zaraze. Bazeni s otpadnim vodama pivovare su u međuvremenu dezinficirani a stručnjaci vjeruju da će preostale uzročnike uništiti ultra-ljubičastim zrakama.

No problem, između ostalog, leži i u tomu da stručnjaci nisu 100 posto sigurni da je upravo postrojenje za čišćenje otpadnih voda pivovare “Warsteiner” glavni “krivac” za širenje epidemije. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da u postrojenjima za čišćenje otpadnih voda vladaju idealni uvjeti za razmnožavanje legionela čemu posebice pridonosi i prisustvo pivskog kvasca.

No usprkos tomu, šteta po marku “Warsteiner” je već ogromna. “Kupci su uznemireni”, rekao je za dnevnik “Handelsblatt” Sepp Gail iz Udruge maloprodajnih prodavača napitaka.

Prodavaonice na regale s pivom iz Warsteina lijepe obavijesti u kojem se jamči da je pivo potpuno sigurno za konzumaciju.

“Mi jamčimo da sirovine i gotovi proizvodi pivovare ‘Warsteiner’ nisu onečišćene legionelama”, stoji u obavijesti.

Ofenzivu je pokrenula i sama pivovara koja je uvela i posebnu telefonsku liniju na kojoj se mušterije mogu uvjeriti da legionele nisu dospjele u omiljeni napitak. I Ministarstvo za zaštitu okoliša savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija zajedničkim snagama s upravom pivovare uvjerava kako nema opasnosti da bi legionele mogle dospjeti u pivo.

“Pivo se tijekom proizvodnje zagrijava do 100 stupnjeva a bakterije umiru na temperaturama već od 60 stupnjeva”, uvjerava pivovara u jednom priopćenju.

Krizni stožer umirujućom smatra činjenicu da u posljednjih sedam dana nije bilo novih oboljenja. (Deutsche Welle)