Plaće u Hrvatskoj i dalje rastu

Po podacima servisa MojaPlaća, u četvrtom tromjesečju prošle godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5586 kuna, što je 1% više nego u prethodnom kvartalu, a u odnosu na isto razdoblje 2016. prosječna neto plaća bila je 2% viša.

Medijan plaće je nešto niži i iznosi 5000 kuna, što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od prosjeka nego onih čija je plaća viša od njega, navodi u priopćenju MojaPlaća. Pribroje li se neto plaći bonusi, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5853 kune, što je također 1% više nego u prethodnom kvartalu.

Najplaćeniji top management, tehnologija i razvoj, ljudski potencijali i informacijskih tehnologija

Osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 120% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su iz područja tehnologije i razvoja (66% više od prosjeka), ljudskih potencijala (36% više), te informacijskih tehnologija (35% više).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (45% niže od prosjeka), pomoćnim zanimanjima (40% niže) te radnici u uslužnim djelatnostima (34% niže).

Radnici u jednoj od najpopularnijih kategorija, turizmu i ugostiteljstvu, imaju u prosjeku 21% nižu plaću od prosjeka.

U zadnja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 13% višu plaću od žena, zarađivali su 5931 kunu, dok su žene u prosjeku zarađivale 5240 kuna.

Stupanj obrazovanja utječe na visinu plaće
Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 50% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 23% višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 103% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 18% nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 66% višu plaću od prosjeka.

Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 6% višu plaću od prosjeka, ali 30% višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu
Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu više su od prosjeka 13%, prosječno iznose 6193 kune, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 5224 kune, što je 5% manje od prosjeka.

Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu ista je kao i prosjek i iznosi 5579 kuna, dok su plaće u javnoj i lokalnoj samoupravi 3% više od prosjeka i iznose 5562 kune

U tvrtkama s manje od deset zaposlenih prosječna plaća je 13% ispod prosjeka i iznosi 4787 kuna, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 3% niža od prosjeka i iznosi 5310 kuna. Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5644 kuna, što je 3% više od prosjeka, a najviša je prosječna plaća u tvrtkama s više od 1000 zaposlenih – 6% je viša od prosjeka i iznosi 5835 kuna.

Plaća i dalje najviša u Zagrebu
Gledano prema županijama, najniže plaće u četvrtom kvartalu 2017. zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji gdje je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 20% manje od prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Zagrebu, 13% iznad prosjeka, a iznosi 6233 kune. Nakon Zagreba slijedi Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće 2% niže od prosjeka.

Najviše zaposlenika kao beneficiju prima naknadu za putne troškove (44%). Mobilni telefon za osobnu upotrebu ima četvrtina zaposlenih (25%), a omogućen parking (u potpunosti ili barem djelomično) njih 19%. Fleksibilno radno vrijeme ima 18% ispitanika, a edukaciju njih 15%. Četvrtina ispitanika (25%) nema dodatnih pogodnosti na poslu. (hrt.hr)

Prethodni članakSvjetska banka očekuje u 2018. rast hrvatskog gospodarstva od 2,6 posto
Sljedeći članakDZS: Promet u maloprodaji u studenome uvećan 5,7 posto