29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:02
U fokusuAktualnoPLMA – World of Private Label: Hrvatske prehrambene tvrtke na najvećem sajmu...

PLMA – World of Private Label: Hrvatske prehrambene tvrtke na najvećem sajmu trgovačkih marki

Sudeći po svemu što je ove godine prezentirano na sajamskoj izložbi te imajući u vidu kako asortimanski segment privatnih robnih marki bilježi sve veći interes kod krajnjih potrošača sasvim je izvjesno kako će se pozitivni trendovi u ovome području nastaviti. Ono što svakako ohrabruje je to što u tom dinamičnom području svoju priliku prepoznaje sve veći broj hrvatskih proizvođača.

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji je u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održan 28. i 29. svibnja u Amsterdamu predstavilo se devet hrvatskih tvrtki koje nastupaju u organizaciji Hrvatske gospodarske komore te još nekolicina naših izlagača koji su se svjetskoj publici predstavili na vlastitim štandovima među kojima su bili Pekar, Neva, Klara i Operando.

Amsterdamski kongresni centar RAI ugostio je više od 17.000 posjetitelja iz više od 125 zemalja, koji su imali priliku na jednom mjestu vidjeti nove trendove u segmentu proizvoda te ambalaže. Sajam je kao i uvijek bio mjesto okupljanja trgovaca, kupaca, menadžera kategorija i ostalih posjetitelja koji su imali prilike razgledati ponudu na površini od 43.500 četvornih metara gdje se u 60 nacionalnih paviljona predstavilo gotovo 3.000 tvrtki izlagača iz 73 zemlje, što je 10 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Amsterdamski kongresni centar RAI ugostio je više od 17.000 posjetitelja iz više od 125 zemalja

Hrvatska gospodarska komora ove je godine po deveti put organizirala i sufinancirala zajednički nastup svojih članica na prehrambenom dijelu sajma, a ove godine svjetskoj su se publici predstavili Apimel, Hermes International, Naturala, Nutrifit FOOD, Orgula grupa, PIP, ZMH Horvat, Zvijezda plus i PIK Vrbovec plus.

Iz HGK također ističu kako je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva osigurana i dodatna potpora tako da članice HGK ove godine na zajedničkom štandu nastupaju uz oko 50 posto manje troškove nastupa.

“Imajući u vidu sve veći značaj robnih marki na EU tržištu, držimo World of Private Label jednim od ključnih sajamskih manifestacija za izvozni plasman proizvoda hrvatske prehrambene industrije, posebice kada se uzme u obzir brojnost i profil ključnih kupaca koji su prisutni svake godine na sajmu, kao i strukturu ponude hrvatske prehrambene industrije. Sigurna sam da će nastavak suradnje i provedbe navedenog Programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva omogućiti nastup još više hrvatskih tvrtki, rast našeg nacionalnog štanda i još kvalitetnije predstavljanje hrvatske prehrambene industrije kao i otvaranje brojnih poslovnih mogućnosti”, istaknula je Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK.

SVE VEĆI ZNAČAJ
Iz HGK navode kako je sve veća popularnost privatnih robnih marki posljednjih godina dovela do njihova dosad neviđenog tržišnog udjela u cijelom svijetu. Rezultati istraživanja koje je provela PLMA pokazuju kako privatna robna marka u 15 europskih zemalja čini više od 30 posto svih prodanih proizvoda, a u šest njihov udio je veći od 50 posto.

Direktor prodaje i nabave u Naturali Dejan Aleksić je kazao kako imaju vrlo dobra iskustva s ovim sajmom na kojem su ostvarili kontakte i dogovorili poslove s kupcima iz Kanade, Amerike i Bliskog Istoka, na koja kontinuirano već 10-ak godina plasiraju svoj kompot višnje te ekstra džemove. Ove godine, kako je naveo, predstavljaju nekoliko noviteta – domaći ajvar od pečene paprike te povrtni namazi od krastavca, cikle i maslina.

Tvrtka za proizvodnju i preradu meda i pčelinjih proizvoda Apimel na PLMA-inom sajmu nastupa treći put, a i ove godine očekuju sklapanje novih poslova i širenje na nova tržišta. “U ponudi imamo više vrsta konzumnog meda, proizvode na bazi meda, ljekovitog bilja i propolisa, kozmetiku i dodatke prehrani. Posebno bismo istaknuli naš novi proizvod Propolis oral sprej s vitaminom B3 koji je izložen u paviljonu New Product Expo na sajmu”, kazao je Hrvoje Gregačević, direktor Apimela.

World of Private Label jedan je od ključnih sajamskih manifestacija za izvozni plasman proizvoda hrvatske prehrambene industrije

Varaždinska tvrtka Hermes International, javnosti poznata po brendu Dida Boža, većinom svoje proizvode plasira na domaće tržište i u SAD, a želja im je povećati izvoz u europske zemlje. “Na sajmu smo nastupili kako bismo pokušali proširiti prodaju na području Europe jer je uvijek bolje za proizvodnju imati raznovrsnost tržišta. Na hrvatskom štandu imamo lijep i reprezentativan prostor, zahvaljujući čemu smo do sada imali jako puno upita”, zadovoljan je vlasnik Hermes Internationala Neb Chupin koji je dodao kako su na sajmu predstavili svoj novi proizvod Dida Boža ekstra džem od malina.

Mesnoj industriji PIK Vrbovec plus ovo je treći puta da izlaže na sajmu, a kako je kazao direktor izvoza Darko Krmek, prijašnjih su godina ostvarili neke nove kontakte, sreli postojeće kupce te se upoznali s najnovijim trendovima pa takva očekivanja imaju i ove godine. “Svjetskoj publici ponovno predstavljamo širok asortiman naših proizvoda s naglaskom na kategoriju mesnih prerađevina”, kazao je Krmek.

Orgula je na sajmu u Amsterdamu predstavila svoju bogatu ponudu maslinovih ulja te premium proizvode kao što je Grand Selection linija s i bez listića jestivog zlata te kombinacije sa začinskim biljem i cvijetom soli. “Orgula je apsolutno posvećena osluškivanju potreba tržišta, pa u skladu s time kontinuirano razvijamo i usavršavamo naše proizvode. Povjerenje kupaca, među kojima su veliki trgovački i ugostiteljski lanci, ključ je našeg dugogodišnjeg uspjeha. Sa sajma u Amsterdamu očekujemo se vratiti bogatiji za nova znanja, iskustva i kontakte, te s uvidima u aktualne trendove, čime ćemo dodatno učvrstiti našu snagu prepoznavanja i zadovoljavanja rastuće potražnje te različitih preferencija kupaca”, rekao je direktor tvrtke Pjero Zekan.

Kako je u fokusu tvrtke Nutrifit FOOD proizvodnja privatnih robnih marki, ovaj sajam im je jako važan, prilika je to za susret s postojećim kupcima, ali i dogovaranje novih suradnji. “S obzirom na to da širimo proizvodnju, od sljedeće godine bit ćemo jedan od značajnih prerađivača voća u našem dijelu Europe, smatramo da smo donijeli pravu odluku da se prezentirano na pravi način. Svakako ćemo nastaviti suradnju s HGK i sljedeće godine na sličnim događanjima”, poručio je Luka Marjanović, direktor Nutrifit FOOD-a.

Trgovačke marke u 15 europskih zemalja čine više od 30 posto udjela na tržištu, a u šest njihov udio je veći od 50 posto

Na sajmu se predstavila i tvrtka ZMH Horvat, jedna od vodećih u sektoru smrznute hrane u Hrvatskoj i regiji. “Proizvodnja proizvoda u privatnim robnim markama čini veliki udio u našeg poslovanja te nam je iz tog razloga bitno da smo prisutni i na ovogodišnjem PLMA sajmu u Amsterdamu. Ovdje izlažemo drugu godinu za redom ponukani dobrim rezultatima izlaganja prošle godine, kada smo pokrenuli suradnju s novim kupcima iz zapadne Europe, a čemu se nadamo i ove godine”, kazala je Ivana Horvat iz tvrtke ZMH Horvat.

Iz Zvijezde plus su poručili kako su fokusirani na povećanje prodaje na inozemnim tržištima te da im je cilj prodavati proizvode pod Zvijezda brendom na tržištima koja prepoznaju kvalitetu i tradiciju kompanije koja traje više od stoljeća. “Kod izlaganja na inozemnim sajmovima uvijek vodimo računa o različitim preferencijama potrošača s različitih tržišta. Stoga su ključne Zvijezdine konkurentske prednosti u izvozu iznimna kvaliteta njezinih proizvoda te stručnost tehnologa koji uspijevaju ‘pogoditi’ specifične potrebe potrošača na različitim tržištima i prilagoditi proizvode njihovim potrebama”, izjavio je Danijel Mavrlja, direktor specijalnih kanala i izvoza Zvijezde. Uz Zvijezda proizvode tržištu su ponudili i proizvode Planet of plants zajedničkog brenda PIK Vrbovec i Zvijezde.

PRILIKA ZA SUSRETE
Jedan od redovitih izlagača na sajmu PLMA je i vinkovački Pekar koji je svjetskom tržištu predstavio cijeli niz svojih inovativnih proizvoda. Izvršni direktor tvrtke Domagoj Radić rekao nam je kako su ovaj najveći svjetski sajam privatnih robnih marki iskoristili kako bi se susreli s trenutnim i potencijalnim partnerima, predstavili svoje proizvode idealne za HoReCa kanal i maloprodaju, razmijenili znanje i iskustva te se povezali s brojnim stručnjacima u industriji. “PLMA koristimo i kao priliku da posjetiteljima predstavimo novitete u asortimanu ili proizvode koji će to tek postati i na temelju povratnih informacija usavršimo proizvode u razvoju, ali i naučimo nešto novo o tržištu. Na sajmu smo prezentirali PEKAR proizvode s naglaskom na roštilj lepinju od 120 g, 150 g i 200 g koja svojom originalnom recepturom i kvalitetom usprkos zamrzavanju predstavlja posebnu verziju somuna prilagođenog za HoReCa klijente.

Nadalje, svjetskoj smo publici predstavili i somun sendviče od 160 g u dvije varijante okusa – kebab te pureća šunka i sir. Somun sendvič proizvod je poznate kvalitete koji je sada moguće pronaći s novim vizualnim dodatkom – otiskom naziva sendviča na prednjoj strani proizvoda. Uz postojanu svježinu usprkos zamrzavanju, najveća prednost predstavljenih proizvoda je u njihovoj višenamjenskoj uporabi, a na PLMA smo ih prezentirali u obliku sendviča”, pojasnio je Radić. Uz to, posebno ističe i PEKAR burek sticks koji su posjetitelji izložbe u Amsterdamu imali prilike kušati. “U gramažama 100 g i 120 g i pet opcija okusa – sir, sir i špinat, pizza, govedina, topljeni sir i šunka – ovaj proizvod predstavlja idealnu snack opciju za svačiji ukus”, istaknuo je dodajući kako je sajam PLMA za PEKAR postao sada već tradicionalno mjesto okupljanja s partnerima i zainteresiranim posjetiteljima te prilika za degustaciju proizvoda i stvaranje novih poslovnih suradnji. Zbog svega toga ovaj je sajam postao nezaobilazna prilika za promicanje tvrtke PEKAR na globalnoj razini.

Vlasnik i direktor tvrtke Operando, Hrvoje Ljubičić, istaknuo je kako sajam PLMA World of Private Label smatraju velikim i važnim događajem dodajući kako im je bilo iznimno korisno i zanimljivo obići sajam i vidjeti inovacije, posjetiti postojeće partnere, upoznati nove ljude iz različitih djelatnosti te izmijeniti kontakte s njima. “Susreli smo se s našim poljskim partnerom, tvrtkom LAKMA, s kojim smo razgovarali o budućim projektima te unaprjeđenju suradnje. S njima smo trenutno u fazi traženja distributera za kanal trgovine, a susreli smo i distributere, veletrgovce iz kanala građevine odnosno unutarnjeg uređenja te ostale zainteresirane kupce za zajedničko poslovanje na hrvatskom tržištu. Osim toga, pričali smo i s proizvođačem higijenskih proizvoda, Eruslu, koji je sestrinska tvrtka našeg postojećeg partnera Ecoplasta, o mogućnostima suradnje”, pojasnio je Ljubičić. Osim toga, on je naglasio kako je sajam bio odlična prilika da na jednom mjestu popričaju i podruže se s partnerima iz različitih dijelova svijeta te pritom upoznaju nove ljude, dobiju uvid u nove trendove i ideje za buduće projekte. “Preporučujemo odlazak na sajam, a mi se svakako planiramo vratiti i sljedeće godine”, poručio je Ljubičić.

TRAŽI SE MJESTO VIŠE
PLMA-in međunarodni sajam World of Private Label izuzetno je važan za kupce privatnih robnih marki jer im pruža cjelovit uvid u širok spektar proizvoda, od jeftinih alternativa do premium proizvoda, u kategorijama od hrane i pića do proizvoda za zdravlje i ljepotu, kao i proizvoda i potrepština za kućanstvo.

Sajam je održan u 12 paviljona u kojima su smješteni veliki nacionalni štandovi zemalja poput Njemačke, Italije, Francuske, Španjolske i nama susjedne Srbije, a uglavnom su subvencionirani javnim sredstvima. Interes izlagača i trgovaca i ove je godine bio ogroman pa su neki zainteresirani, unatoč širenju kapaciteta podizanjem velikog šatora, ostali bez mjesta na ovom prestižnom sajmu.

I ovogodišnje izdanje sajma pokazalo je da su privatne robne marke izvor inovacija na policama trgovina. “Ovo je pravo mjesto za uočavanje inovacija. Trgovci znaju da kupci žele samo najbolju kvalitetu, inovaciju i izvedbu. Izlagači na PLMA-inom godišnjem sajmu World of Private Label Trade Show ponudili su proizvode i pakiranja koja osiguravaju podršku planovima trgovaca kada je riječ o razvoju njihova asortimana”, komentirala je predsjednica PLMA udruženja Peggy Davies.

PLMA-in međunarodni sajam World of Private Label izuzetno je važan za kupce privatnih robnih marki

“Maloprodaja je visoko konkurentno tržište, stoga je ključno uvijek biti korak ispred s našim vlastitim brendom”, rekao je jedan category manager te dodao: “PLMA sajam je događaj za inspiraciju i zaključenje suradnji.”

Supermarket je bio izložbeno područje koje je vrvjelo od trendova kroz stotine inovativnih i novo razvijenih proizvoda od strane trgovaca i proizvođača diljem svijeta. “Za moju tvrtku ovaj sajam dobiva na važnosti iz godine u godinu. Sajamski prostor pun je trgovaca koji su istinski zainteresirani za naše proizvode i naš način rada”, komentirao je jedan proizvođač.

Sudeći po svemu što je ove godine prezentirano na sajamskoj izložbi te imajući u vidu da asortimanski segment privatnih robnih marki bilježi sve veći interes kod krajnjih potrošača sasvim je izvjesno kako će se pozitivni trendovi u ovome području nastaviti. Ono što svakako ohrabruje je to što u tom dinamičnom području svoju priliku prepoznaje sve veći broj hrvatskih proizvođača.

Najnovije objave

Ove jeseni u Zagrebu ne propustite 3. PromoDays sajam promotivnih proizvoda

Podatak da 72 % klijenata vjeruje da je kvalitetan promotivni proizvod izravno povezan s ugledom tvrtke najbolja je pozivnica da dođete na sajam PromoDays,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...