trgovina na maloRealni promet u trgovini na malo i dalje ima trend godišnjeg rasta, koji je započet još u kolovozu prošle godine. Takav slučaj devetomjesečnog trenda godišnjeg rasta, zadnji puta je zabilježen 2007. godine.

U travnju ove godine promet u trgovini na malo realno je bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 2,5% veći u odnosu na isti mjesec lani.

Dinamika spomenutog rasta, uz onu iz prosinca prošle godine koja je isto iznosila 2,5%, najbrža je od lipnja 2013. godine (2,7%). Na mjesečnoj razini, u travnju je, prema desezoniranim podacima, zabilježen rast realnog prometa od 0,7%.

No, bez obzira na godišnji rast, razina realnog prometa u ovogodišnjem travnju, manja je za oko 19,3% u odnosu na travanj 2008. godine. Toliko manja razina prometa rezultat je višegodišnjih negativnih trendova na tržištu rada, što je dovelo do smanjenja kupovne moći stanovništva. Naime, neto plaće realno su padale sve do prošle godine, a broj zaposlenih još uvijek bilježi negativan godišnji trend.

U prva četiri mjeseca ove godine realni je promet, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku bio oko 1,9% veći u odnosu na isto razdoblje lani, ali i oko 18,8% manji u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Do kraja ove godine ne očekujemo veće pomake na strani domaće potražnje, no promet bi na razini cijele ove godine, djelomično kao rezultat niske baze, realno mogao biti veći za oko 0,5%.

Prema podacima Eurostata, pozitivan godišnji trend realnog prometa u trgovini na malo (odjeljak G47) na razini EU, koji je započet u kolovozu 2013. godine, nastavlja se i dalje. Tako je u travnju ove godine realni promet, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio 2,6% veći u odnosu na travanj prošle godine. Travanjski godišnji rast prometa rezultat je povećanja u većini zemalja EU izuzev Luksemburga, Slovenije, Slovačke i Finske (podaci za Češku, Grčku, Italiju, Cipar i Nizozemsku nisu dostupni).

U prva četiri mjeseca realni promet na razini Europske unije u prosjeku je bio oko 2,9% (u Hrvatskoj 2,5%) veći u odnosu na isto razdoblje lani i oko 0,8% (u Hrvatskoj oko 12,6%) manji u odnosu na isto razdoblje 2008.godine.

“U travnju je nastavljen sada već devetomjesečni trend rasta maloprodajnog prometa, kada je stopa rasta na međugodišnjoj razini iznosila 2,5%. Time je u prva četiri mjeseca ove godine realni promet, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku bio oko 1,9% veći u odnosu na isto razdoblje lani. Pozitivna kretanja u ovoj godini ponajprije su rezultat realnog povećanja neto plaća koje je uslijedilo nakon promjene poreza na dohodak”, komentirao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.