Coca-Cola pokrenula projekt kojim s udrugama i građanima čisti obale mora, rijeka i jezera od ambalažnoga otpada.

U cilju očuvanja hrvatskih rijeka, jezera i Jadranskoga mora te njihovih obala uoči Dana planeta Zemlje pokrenut je društveno odgovorni projekt Od izvora do mora koji Coca-Cola u Hrvatskoj provodi u suradnji s udrugama civilnoga društva i partnerskim institucijama. U prvoj akciji čišćenja, koju je uz rijeku Koranu uz podršku Coca-Cole organizirala karlovačka Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“, uz više od stotinu građana sudjelovali su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te drugi predstavnici partnerskih institucija, županije i grada.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola u Hrvatskoj pokrenula je u cilju poticanja akcija čišćenja hrvatskih obala te podizanja svijesti građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. „Coca-Cola kao društveno odgovorna tvrtka stalno traži nove načine kako dodatno očuvati prirodna bogatstva i pridonijeti čistoći okoliša. Ovaj projekt pokrenuli smo s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva jer želimo pridonijeti manjemu zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom. Voda je veliko bogatstvo i neprihvatljivo je da ambalaža završava u morima ili rijekama te onečišćuje naše obale jer joj tamo nije mjesto. Ambalažu treba pravilno odlagati, a ne bacati u okoliš. Projekt Od izvora do mora ujedno prati Coca-Colinu svjetsku kampanju Svijet bez otpada kojom je javno obznanila svoj cilj da do 2030. za svaku prodanu bocu ili limenku svojega pića bilo gdje u svijetu osigura povrat kako bi se oporabile i mogle ponovno iskoristiti“, izjavio je direktor franšize za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju u Coca-Coli Adria Luca Santandrea tijekom predstavljanja projekta.

U prvu su se akciju kojom je predstavljen projekt uključili i predstavnici Vlade Republike Hrvatske koji partnerski podržavaju projekt Od izvora do mora. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, tim je povodom istaknuo: „Veseli me što ususret Danu planeta Zemlje imamo prigodu sudjelovati u događaju koji na izravan način uključuje lokalnu zajednicu u postupak zaštite prirodnih bogatstava. Naglasak je svih naših aktivnosti u području gospodarenja otpadom upravo na lokalnoj zajednici, na ljudima s kojima ćemo zajednički dosegnuti ciljeve do 2020. u razvrstavanju otpada.“

Uz Ministarstvo zaštite okoliša i energetike projekt podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode, Savska komisija i Institut „Ruđer Bošković“.

U karlovačku akciju čišćenja uključio se i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš izjavivši „Svaki čovjek ima odgovornost prema okolišu i svojim svakodnevnim ponašanjem treba doprinijeti da on bude u što većoj mjeri očuvan. To se odnosi i na tvrtke tako da je pohvalno kad kompanije pokreću društveno odgovorne inicijative poput ove. U ovoj konkretnoj akciji pokupit ćemo otpad iz prirode koji su bacili neodgovorni pojedinci, no kontekst je puno širi. Želimo poslati poruku da “OTPAD NIJE ZA BACIT!” i da ga treba zbrinjavati na ekološki, usudio bih se reći, civilizacijski prihvatljiv način.“

Potporu su akciji pružili i Grad Karlovac te Karlovačka županija u nastojanju da se što veći broj Karlovčana osvijesti u pogledu pravilnoga odlaganja otpada, što je za grad koji živi na četiri rijeke, a u posljednje vrijeme ugošćuje i sve više turista, iznimno važno.

„Karlovačka županija svoje prirodno bogatstvo nastoji očuvati u što izvornijemu obliku kako bismo ostali turistički najuspješnijom kopnenom županijom. Naš je cilj razvoj, ali održivi razvoj koji ne šteti prirodi i okolišu. Ova je ekološka akcija vrijedan doprinos podizanju ekološke svijesti građana i našim nastojanjima da na prirodnim bogatstvima, čistoći i ljepoti naših rijeka i njihovih obala gradimo sliku turistički privlačne i poželjne županije te područja ugodnoga za posjetitelje, ali i ljude koji u njoj žive”, naglasio je karlovački župan Damir Jelić.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo: „Grad Karlovac uključio se u ovu hvale vrijednu akciju zbog dodatnoga podizanja važnosti ekološke osviještenosti. Na nama je da svojim odgovornim ponašanjem i postupcima stvaramo budućnost za buduće naraštaje. Mogu reći kako se cijeli gradski sustav na razini svakodnevnoga obavljanja aktivnosti brine za naš okoliš, a posebno smo ponosni što naš grad nosi i epitet grada parkova. Ovakve su akcije posebno važne jer nas potiču da počnemo mijenjati vlastite navike, a sve u cilju brige o našemu ekosustavu“.

Organizatori karlovačke akcije, Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“, pozvali su i druge nevladine udruge na uključenje u projekt Od izvora do mora. „Provedbom ove akcije željeli smo skrenuti pozornost da i područja uz rijeke u samom centru grada kriju velike količine otpada, ali i da ovakvim inicijativama možemo zajednički pridonijeti rješavanju ovoga problema. Drago nam je da se u akciju uključio velik broj građana i organizacija, a nama će to biti dodatni poticaj za daljnji rad u području zaštite okoliša kroz akcije čišćenja otpada, ali i širenje edukativnih aktivnosti u vrtićima i školama Karlovca i Karlovačke županije. Pozivam sve udruge da se uključe kako bismo u cijeloj Hrvatskoj imali čišće obale rijeka, jezera i mora“, naglasio je Žarko Latković, predsjednik Udruge za lokalni razvoj „Turbina promjena“.

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnog društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom putem mrežne platforme www.odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 takvih akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna.

Projekt Od izvora do mora dio je Coca-Colinih širih nastojanja kao predvodnika u društveno odgovornom poslovanju da doprinese odgovornomu korištenju i kvalitetnom zbrinjavanju ambalaže. Tako se više od 85 posto Coca-Coline ambalaže danas može u potpunosti oporabiti. U 2016. godini u cijelome svijetu iskorišteno je oko 195 000 tona reciklirane plastike za izradu Coca-Colinih boca, te je tvrtka pomogla preusmjeriti više od 1,4 milijuna tona plastične (PET) ambalaže s odlagališta otpada u postupak recikliranja i ponovno iskorištavanje.