podravka-logo-vrata-ftdOperativni troškovi Grupe Podravka lani su bili niži za 4 posto ili 133,6 milijuna kuna, dok su opći i administrativni troškovi smanjeni za 52,6 milijuna kuna, odnosno 18 posto

Neto dobit Grupe Podravka za 2010. godinu bez jednokratnih stavki iznosila je 151,1 milijun kuna, priopćeno je danas iz koprivničke prehrambene kompanije.

Nakon izvršenih korekcija za izvanredne stavke u iznosu od 66,9 milijuna kuna (ugovorni odnos s OTP Bank Nyrt. od 21 milijun kuna, usklađenja vrijednosti obveznica od 34,2 milijuna kuna te isplaćenih otpremnina u iznosu od 12,5 milijuna kuna), ostvarena neto dobit iznosi 84,2 milijuna kuna.

Istodobno, operativni troškovi Grupe Podravka lani su bili niži za 4 posto ili 133,6 milijuna kuna, dok su opći i administrativni troškovi smanjeni za 52,6 milijuna kuna, odnosno 18 posto.

Budući da operativni troškovi padaju već drugu godinu zaredom, u Podravci zaključuju kako su uvedeni mehanizmi kontrole troškova učinkoviti, posebno u dijelu općih i administrativnih troškova.

Iako je u 2010. godini Grupa Podravka ostvarila nižu prodaju od prošlogodišnje, ostvareni su značajni pozitivni pomaci na svim razinama profitabilnosti što je rezultat unapređenja poslovnih procesa i racionalnijeg upravljanja troškovima. Istodobno je nastavljeno poboljšanje poslovanja rezultat kojega je daljnji porast profitabilnosti SPP-a Prehrana i pića, ističe se u priopćenju Podravke.

Naime, prodaja segmenta Prehrana i pića iznosila je gotovo 2,8 milijardi kuna te je u usporedbi s 2009. godinom niža za 2 posto. Spomenuti pad prodaje posljedica je niže razine prodaje SPP Prehrana i pića na tržištu Hrvatske (-7%), na kojem su u cijeloj 2010. godini izraženi nepovoljni trendovi u gospodarstvu, pad ekonomske aktivnosti i porast prodaje jeftinijih proizvoda i trgovačkih robnih marki, pojašnjavaju iz Podravke.

Nasuprot tome, na inozemnim tržištima prodaja SPP Prehrana i pića porasla je za 3 posto, što je prvenstveno uvjetovano oporavkom gospodarstva Europske unije te tvrtkinim ulaganjem u inovacije proizvoda.

SPP Farmaceutika ostvarilo je prodaju u iznosu od 744,2 milijuna kuna što predstavlja pad prodaje od 1 posto u odnosu na 2009. godinu. Ovaj pad proizlazi iz niže razine prodaje na tržištu Hrvatske (-6%), temeljem pada prodaje lijekova na recept (-7%) i bezreceptnih proizvoda (-8%).

HZZO je u lipnju 2010. godine usvojio novu Osnovnu i Dopunsku listu lijekova sa sniženim cijenama velikog broja lijekova te je posljedica takve odluke niža razina prodaje lijekova na recept na domaćem tržištu. Dodatni udar na prodaju SPP-a Farmaceutika u Hrvatskoj je slabija prodaje bezreceptnih proizvoda koja je posljedica recesije i smanjenja osobne potrošnje, kaže se u objašnjenju poslovnih rezultata.

Cjelokupno poslovno izvješće možete vidjeti ovdje.